Centrul istoric al Bucureștiului

Despre noi și despre București

Este orașul nostru adoptiv din 2008.        Un oraș nu tocmai perfect din cauza aglomerației, a traficului infernal care uneori ne omoară și ultima picătură de răbdare. Dar…vrem nu vrem a devenit un fel de “acasă”.

        Dacă tot locuim în el ne-am propus să-l cunoaștem puțin  câte puțin în fiecare zi sau în timpul liber. Am început ca niște adevărați turiști pe la muzee, prin parcuri, pe străzile vechi admirând arhitectura și desigur Centru Istoric. Hai să vedem ce a ieșit!

La pas pe străzile din Centrul Istoric al Bucureștiului

          Bucureștiul  turistic, este bogat și unic în diversitatea lui, concurează, ca istorie cu marile capitale ale Europei și ale lumii dar este și unic.

          De la legenda Ciobanului Bucur, al cărui nume i se trage, ciobanul Bucur a coborât cu oile de la munte, s-a așezat în acest loc…parcă așa era legenda. Trebuie de luat în seamă și  statutul de ctitorie a lui Vlad Țepeș, de  la orașul stilului brâncovenesc până la viața marilor personalități care l-au locuit, de influențele pariziene. Din toate aceste izvoare rezultă povești, întâmplări și istorii care dau adevărata personalitate a Bucureștiului de ieri, de astăzi, de mâine.

          Atât bucureștenii cât și vizitatorii orașului se “întâlnesc” seară de seară, weekend de weekend cu istoria  în centrul vechi al orașului. Pentru locuitorii capitalei este un refugiu încântător, pentru turistul străin este o întâlnire tradițională, este întâlnirea cu trecutul viu, cu noblețea, cu istoria și cu rafinamentul marilor și micilor construcții.

vara in centru vechi

          În centrul  istoric se află cele mai multe clădiri reprezentative, prețuite prin valoarea lor arhitectonică, pentru stăruința cu care au rezistat de-a lungul vremii sau pentru că aduc aminte de vremurile importante ale istoriei românești. Unele dintre clădiri trebuie neapărat vizitate. Noi am făcut-o deja.

         Agitația de peste zi dar și agitația nocturnă din zilele călduroase de vară, reprezintă  povestea vie a dezvoltării orașului. Și sperăm sa se dezvolte și să se refacă cât mai multe din clădirile din această mică metropolă din București.

Serile de vara din centru vechi

          Dar să vorbim și de începuturile acestui loc, centrul vechi este locul unde au locuit domnitorii, negustorii, mahalagii și călugării, aici  se aduceau cele mai deosebite mărfuri, era locul unde oamenii se adunau la înscăunarea domnilor, locul unde se formau cei mai buni meșteșugari. Dar și locul unde mai târziu s-au pus bazele finanțelor românești.

          Nu este deloc greu să intri acum în atmosfera vremurilor trecute. Cât de frumos era când doamnele coborau pe podul Mogoșoaiei, prin fața  magazinelor. Pe străzi se auzeau trăsurile grăbite ce duceau elita țării  să ia prânzul la Capșa sau la Caru cu Bere.

          Cu siguranță era fascinant să cumperi gazeta de la copii gălăgioși de pe stradă. Acum ar fi interesant ca astfel de copii să împartă pliantele promoționale pe străduțele din centru vechi. Bine ar fi să nu se mai lipească eternele afișe ostentative  pe orice zid. Măcar în centrul vechi să se interzică lipirea lor pe stâlpi sau pe  fațadele clădirilor.

          Este imposibil să nu fie observată Curtea Domnească din București -între Șelari -Lipscani -Bărăției- Calea Moșilor care cuprindea Palatul Voievodal, Biserica Buna Vestire, Cancelariile Domnești din timpul lui Mircea cel Bătrân.

          Vlad Țepeș consolidează construcția ridicată la rang de curte domnească apoi alți domni au continuat consolidarea – Constantin Brâncoveanu, Ștefan Cantacuzino.

Biserica Sf. Anton 1545- 1554 -Vodă Mircea Ciobanul

intrarea in biserica sf.Anton

Biserica Sf Anton-prima biserica din Bucuresti

Hanul lui Manuc

Curtea interioara -Hanul Manuc..

curtea interioara -Hanul Manuc

          Construit de  Manuc Bey, negustor armean venit de la Constantinopol. Construcția a fost afectată de cutremurul din 1838. După refacere din 1861 devine Marele Hotel Dacia, acum vara vă puteți relaxa la terasa amenajată în curtea interioară. Există și un muzeu care se poate vizita.

Hanul Manuc

Hanul cu Tei

          Terminat în 1833 -inițialele proprietarilor Anastasie Hagi Gheorghe Polizu și Ștefan Popoviciu se păstrează și astăzi, acum adăpostește cea mai mare galerie de artă, magazine cu suveniruri și restaurantul Hanul cu Tei.

hanul cu tei-initialele proprietarilor.

hanul cu tei..

Biserica Stavropoleos sau  Orașul crucilor.

Biserica Stavropoleos

          Odată cu domnia lui Constantin Brâncoveanu se dezvoltă centrul vechi, au luat amploare construcții precum: Mitropolia, Mănăstirea Cotroceni, Mănăstirea Antim, Sf. Sava, – prima școală domnească și palatele din jurul capitalei.

          Sub domnia lui Alexandru Ipsilanti 1775 apar primele crâșme, iar în 1781-1801 apar primele agenții diplomatice străine- Rusia, Franța, Austria.

          Dar să nu credeți că Bucureștiul nu suferă, se petrec transformări atât în timpul războaielor ruso-turce, austriece cât  și pe timpul “faimoasei ciume a lui Caragea” 1813-1816, a mai suferit și din cauza Marelui Foc când a ars o mare parte din oraș 1847.

          Odată cu Unirea Principatelor -1859 centrul istoric a beneficiat de investiție în infrastructură, apar primele străzi și trotuare pavate. Bucureștiul devine Micul Paris apar construcțiile cu arhitectură de inspirație  franceză – Universitatea, Academia Română se amenajează Grădina Botanică.

UNIVERSITATEA

         Apoi se construiește Ateneul Român, Banca Națională, Palatul Regal, Banca Agricolă, Palatul Justiției, Palatul Cotroceni.

PALATUL JUSTITIEI

Banca Nationala

Palatul Casei de Economii și Consemnațiuni– instituție înființată  în 1864 a fost prima instituție de credit public din România. Palatul CEC a fost construit în 1897 și inaugurat în 1900.

CEC

CEC -FATADA

Piața Roma și Lupa Capitolină

         Se află  la noi din 1906, Lupa a fost donată statului Român de primăria orașului Roma  cu ocazia împlinirii a 1800 ani de la cucerirea Daciei de Imperiul Roman. După ce a fost amplasată în mai multe locuri acum odihnește lângă Pasajul Latin.

Lupa

pasajul latin

 Cercul Militar Național 

cercul militar national

A fost inaugurat în 1923 construcția sa fiind pe un teren mlăștinos, a fost proiectat de arhitectul Dimitrie Maimarolu. Impresionante sunt sălile -Sala Gotică, Sala de Marmură, Sala Bizantină, Galeria Artelor, Sala Oglinzilor, Sala Eroilor.

Magazinul Victoria

magazinul victoria

         Primul super magazin din București, construit între 1923-1931 cu lift și scări rulante. Avea 50 de magazine într-unul singur, a fost afectat de incendiul din 1979 după 1990 este renovat și primește numele de Galeriile Victoria.

Casa Capșa

casa capsa

          Totul a pornit de la deschiderea birtului Capșa în 1830, aici a funcționat cofetăria fraților Anton și Vasile Capșa în 1852, iar în 1889 Capșa primește medalia de aur la expoziția universală de la Paris.

Palatul Poștelor

Construit în 1894, acum găzduiește Muzeul Național de Istorie.

muzeul national de istorie=palatul postei

Palatul Șuțu -Muzeul București

Palatul Sutu= muzeul bucuresti

Construit între 1932-1934

Caru cu Bere

Caru cu Bere

A fost deschis în 1879 în vechiul Han Zlătari și astăzi statuia lui Moș Ghiță  veghează localul.

Spitalul Colțea și Biserica  Colțea

Spitalul Coltea

Biserica Coltea

          Primul spital din București înființat pe 14 decembrie 1704, ca spital pentru săraci, cu 24 de paturi. Complexul cuprindea case pentru medici, chilii, locuințe pentru profesori, toate inclusiv spitalul a fost distrus într-în incendiu în 1739.

         Din 2003 sunt peste 400 de paturi, primul medic român care a lucrat la Colțea a fost în 1883 -Ioan Serafim.

          Nouă ne face plăcere să ne plimbăm ori de câte ori avem timp prin Centrul Istoric să admiram arhitectura clădirilor….cât a mai rămas, să descoperim  câte un decor nou la fiecare pas.

         Strada Lipscani demult locul de întâlnire a comercianților acum locul unde se fac bani din orice. Cafenele, târguri handmade și vintage, sigur îți atrage atenția Nea Vasile Flașnetarul care parcă ar fi frate cu Chaplin. Te poți delecta cu muzica interpreților anonimi odihnindu-te pe treptele Băncii Naționale.

targ hndmade

targ vintage si nahdmade in centrul istoric

muzica, teatru, veselie

interpreti aninimi

          Numele străzii vine de la negustorii români, greci, armeni, bulgari, evrei care făceau comerț cu marfă adusă din Lipsca (Leipezing)

         O altă stradă de care ai auzit cu siguranță este Strada Covaci strada fierarilor. La numărul 14 a lucrat Mihai Eminescu acum acolo funcționează Hotel Universal.

         La numărul 3 este locul unde s-au inventat micii – La Iordache.

          La numărul 11 a fost birtul lui Elefterie Ionescu.

          Strada Șelari sau fostul cartier Roșu. Cu siguranța ai auzit de frumoasa poveste de dragoste dintre cântărețul Cristian Vasile și cunoscuta curtezană a Bcureștiului- Frumoasa Zaraza.

Biserica Selari

           Dacă această  poveste este prea veche să nu-ți  amintească de această stradă,  sigur Clubul  Bordello este un reper mai nou,  aici a funcționat la sfârșitul secolului XIX un bordel.

         Numele străzii vine de la cei care fabricau și comercializau piese de harnașament.

Strada Smârdan

         Este cea mai lungă și face legătura între B-dul Regina Elisabeta – B-dul I.C. Brătianu și Cheiul Dâmboviței.

          Din Centrul Istoric ajungi foarte repede la Teatrul Național prima reprezentație a fost pe 31 decembrie 1852. Sau te poți opri sa vezi o comedie la Teatrul de Comedie cu o activitate neîntrerupta de peste 80 de ani.

          Noi am trecut pragul și muzeelor din Centrul Vechi. Unul fiind Muzeul Național de Istorie al României înființat în 1970 fiind primul muzeu de istorie și arheologie din țară.

      Muzeul Municipiului București– găzduiește peste 400.000 obiecte arheologice, obiecte prelucrate din bronz, arme, accesorii.

         Prin plimbarea ta  prin Centrul Vechi fă un popas la Muzeul Curtea Veche – Palatul Voievodal  Curtea Domnească, este cel mai vechi monument feudal 1458-1459.

          Ai și unde sa te distrezi în Centrul Istoric numeroase cluburi îți oferă această posibilitate. De exemplu  în Club A se organizează concerte, serate literare, lansări de carte. A fost înființat în 1969 de studenții de la arhitectură. Un alt club drăguț unde poți asculta și dansa o altfel de muzică este  St. Patrik Pub, aici muzica irlandeză este la ea acasă.

st. patrik

         Dacă ești pasionat de arhitectura bisericilor din diferite perioade îți recomandăm vizite la: Biserica Rusă, Biserica Zlătari, Biserica Domnească, Biserica Bulgară, Biserica  Stavropoleos, Biserica Sf. Anton, Biserica Bărăției, Turnul Bărăției.

Biserica Rusa

Biserica Zlatari

Biserica Baratiei

Turnul Baratiei

         Plimbările noastre prin Centrul Vechi sunt precum vizitele într-un mic orășel ascuns în inima unei metropole. Totul este diferit, o lume specială, clădiri deosebite, la fiecare pas, e altceva, ceva din trecut sau din viitor.

         Mergi și tu la pas prin Centrul Istoric al Bucureștiului…acum cât vechile clădiri încărcate de istorie mai sunt în picioare, chiar dacă unele stau sa se prăbușească au farmecul și povestea lor.

strazi in centrul vechi

iarna in centru vechi

Ceva din Micul Paris micul paris sunt *Imaginile din acest articol sunt din 2011, 2012, 2013.

*Informațiile -sunt de pe plăcutele informative de pe monumentele istorice și din Ghid Turistic-Centru Istoric București.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.