De la Castelul Apafi la Biserica Armeano – Catolică, Dumbrăveni

          La jumătatea distanței dintre Sighișoara și Mediaș se găsește orașul Dumbrăveni. Așa se numește acum, însă de-a lungul timpului a purtat alte nume  precum: Bășcăleț, Elisabetopole și Ibișfalău.

         Două vorbe despre acest oraș foarte vechi, se presupune că datează din paleolitic datorită descoperirilor de fosile și arme din acea perioadă,  însă atestarea documentară ca și târg este din 1332.

         Pe repede-înainte am vizitat orașul în care comunismul a ratat ocazia de a-și  pune amprenta, pe vremea aceea s-a construit doar o singură clădire.

         Am servit masa la Bistroteca Baum, unde i-am cam speriat pe chelneri, nu e ușor să vina 50 de persoane odată,  s-au împotmolit printre blide dar au scos-o ei la un capăt…ori ne era nouă foame prea tare.

2

1

      După masă am plecat la pas prin oraș să vizităm Castelul Apafi și Biserica Armeano-Catolică Sf. Elisabeta.

În drumul nostru spre obiectivele menționate observăm vechile construcții cu o arhitectură deosebită printre care și Biserica Romano-Catolică.

5

3

4

6

Castelul Apafi

L

         Pe locul unui vechi conac de vânătoare, în 1564, înconjurat de mlaştini, stăpânul domeniului, puternicul nobil Grigore Apafi, secretarul cardinalului Gheorghe Martinuzzi, termină  construcția unui castel în stil renascentist. Nu am găsit nicăieri informații că proprietarul acestui castel ar fi același cu proprietarul castelului Apafi din sat. Coștiui -Rona de Sus -Maramureș. Castelul Apafi din Dumbrăveni  a fost  înconjurat de  ziduri de apărare, turnuri şi şanţ de apă cu pod ridicător.

         În 1661 Mihai Apafi devine proprietar al castelului și în 1672 primește 3000 de familii de refugiați armeni din Moldova din care majoritatea se stabilesc la Dumbrăveni.

         Castelul este luat de Fiscul Imperial prin 1691 abia în 1750 revine orașului și servește ca primărie, tribunal, sală pentru festivități.

         Din păcate în 1900 o parte din castel a fost demolat din cauza degradării avansate.

         În perioada 1946-2008 în castel a funcționat un internat și atelier mecanic pentru elevii Liceului  de Agricultură.

         Și o veste bună din 2010 a început proiectul  A.R.C.A. – Acțiuni de Regenerare a Comunității Armene, proiect finanțat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European.

L CAMERA

         Pe holurile castelului sunt expuse diorame  din viața armenilor, amintiri, obiecte, fotografii, clădiri.

l

19

17

         Printre obiectele expuse în castel am remarcat un pian foarte vechi, o sobă din fontă, fotografii vechi ale familiilor de armeni, tablouri, sculpturi din piatră din epoca romană, toate obiectele sunt expuse în valize. Gata de plecare sau abia sosite, valiza considerată  un simbol al castelului, al comunității.

1

2

3

18

12

          Exponatele nu sunt doar acestea, castelul mai găzduiește și o colecție de trofee de vânătoare foarte frumoase.

11

10

9

Biserica Armeano – Catolică Sfânta Elisabeta.

7

           De la Castel ne-am îndreptat spre Biserica Armeano – Catolică, unde am rămas cu gura căscată pentru puțin timp, îi mai lipsesc altarele laterale și ar fi fost la fel de mare ca și Biserica Neagră din Brașov.

         Lipsa picturii interioare o face mai sobră dar după câteva minute petrecute în interior alte lucruri ne-au atras atenția.

         Vitraliile puternic colorate de deasupra altarului, statuia  sfintei Elisabeta, sau câteva icoane cu picturi desprinse din cărțile sfinte, sau imensa orga. Din păcate se observă și crăpăturile din tavan sau din pereți, ghidul ne-a asigurat că în pod este turnată o placă ce asigură rezistența tavanului.

8

15

13

16

14

         Piatra de temelie a bisericii a fost pusă pe 22 iulie 1766, construcția ei a durat 17 ani, până pe 19  iulie 1783 și finalizată în 1791.

         Construită în stilul baroc, din păcate pictura interioară lipsește, banii au ajuns doar pentru pictură în zona altarului.

         Deasupra intrării principale a Bisericii este inscripționat în latină, : „Lui Dumnezeu şi protectoarei sale Elisabeta a construit ginta armeană”.

         Sigur sunt mai multe de spus despre orașul Dumbrăveni în general, sperăm să venim cu alte povești din următoarea noastră vizită din orașul uitat de comuniști.

        Nu ne mai dorim decât să facem un tur pe jos, să surprindem mai mult din arhitectura orașului. Acolo, oamenii trăiesc după un alt ritm, infinit de tihnit decât cel din București de exemplu.

Localizare Castelul Apafi:

Strada. Cuza Vodă nr. 4 Dumbrăveni, jud. Sibiu.

Tel: 021 212 9653

În Dumbrăveni am ajuns cu ocazia primului Castle Break pe 21 iulie 2013.

 

.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.