Tabăra de sculptură în piatră de la Măgura

  Pe la sfârșitul acestei veri (2013), când soarele  ardea cu putere, când încă căutam umbra deasă pentru a ne  răcori câte puțin, am ajuns  într-o poiană. Nu o poiană oarecare, ci una dorită chiar și de Carol I  ca loc pentru construirea Castelului Peleș.

          Acum poiana  găzduiește  niște coloși de piatră sculptați în diferite forme unele le înțelegi doar petrecând câteva clipe în fața lor altele par atât de ciudate de parcă nu ar fi lucrate de mâna omului.  Toate aceste lucrări adunate sunt organizare și formează  Tabăra de sculptură de la Măgura.

          Tabăra se află în apropiere de Mănăstirea Ciolanu, sculpturile au fost făcute din piatră scoasă din carierele Noieni și Ciuta. A fost deschisă în 1970 și este un omagiu adus străvechii tradiții locale a cioplitului în piatră, mai este și unică în Europa.

           Muzeul în aer liber (intrarea gratuită)  conține peste 200 de piese, care sunt expuse pe aproximativ 21  hectare de teren. Această tabără de sculptură nu a fost la întâmplare astfel organizată. Lucrările au fost realizate  timp de 16 ani, 1970-1986, de 163 de sculptori. Cele 16 ediții semnifică 16 secole de atestare documentară a Buzăului (376 – 1976 ).

          Pe lângă unicitatea și valoarea artistică pe care o au operele de artă  și-a făcut loc și ignoranța. Din păcate  muzeul este lăsat de izbeliște, nimeni nu mai are grijă, plăcuțele informative mai au un pic și dispar, nici nu se prea ințelege scrisul de pe ele. Cât despre opere, nu au cum să fie furate sunt prea mari, însă sunt deteriorate cu tot felul de inscripționări cu vopseluri sau scrijelite. Poate cei  care au sub observare acest muzeu se vor strădui să-l mențină viu. Dacă privești atent lucrările vezi că încet prind viață.

         Să sperăm că Gheorghe Coman, cel care a avut inițiativa de a marca 16 secole de existență a Buzăului, să nu se “trecă ” pe lângă aceste sculpturi când sunt  înconjurate de țopârlani ce le afumă cu grătare și deranjează fonic cu zgomote de manele. Că așa înțeleg unii libertatea să se desfășoare oriunde, oricum.

          Una peste alta   trebuie să vizitați Tabăra de sculptură de la Măgura, este unică în Europa și este în țara noastră, plus că în apropiere, pe lângă peisajele superbe, puteți  vizita și alte obiective cum ar fi:

-Mănăstirea Ciolanu

-Schitul Cetățuia

-Sărata Monteoru

-Vulcanii Noroioși

Sculpturi din ediția a IX-a 1978

Tabăra de sculptură de la Măgura este amplasată în comuna cu același nume din județul Buzău pe DJ 203 G.

Am ajuns la Tabăra de sculptură de la Măgura pe 10 august 2013

 

 

Share Button

1 Comment

  1. Sculptorul Bela Crisan

    Am citit cu MARE PLACERE informatiile date despre tabara de la Magura, este intr-adevar o chemare foarte asi spune patetica ce se intalneste mai rar pentru manifestari de plastica . Avand in vedere faptul ca am cunoscut personal multi din cei care au participat dar si din cei care au initiat aceasta Tabara de sculptura, eu insumi fiind participant in 1973 si 1978 la Magura,trebuie sa remarc aportul unor Personalitati fara de care Tabara nu lua nastere ! Astfel bine mentionat in text Sculptorul Gheorghe Coman, dar trebuie mentionat si Sculptorul George Apostu (care lucrase deja cu piatra si cu cioplitorii de la Ciuta) nu in ultimul rand un merit esential a avut Sculptorul Paul Vasilescu pe atunci Secretarul Sectiei de Sculptura al UAP.Din pacate de multi ani nu am fost sa vad “Plaiul” dar trebuie sa constat cu satisfactie ca lucrarea mea din 1978 cu titlul: Nasterea fluidelor a fost reamplasata cu mare grija, pentru care multumesc celor care au facut ! Doresc sa mentionez ca daca exista interes pentru relatari de intamplari din Tabara , pot sa va mai povestesc cate ceva (nu cu forta !!)Bela Crisan

    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.