Meșteri populari și culori de toamnă la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”

           În credința populară, anul este împărțit în vară și iarnă. Se spune că Sfântul Dumitru desfrunzește codrul și usucă toate plantele. Există credința că în această zi, căldura intră în pământ și gerul începe a-și arăta colții.


Așa o fi. Nouă ne place să credem că e așa  numai la auzul că Sfântul Gheorghe aduce zilele călduroase și colorează în verde natura. Ei, dar până atunci să ne bucurăm de tabloul toamnei ce în fiecare zi își coloreză pânza folosind culori din ce în ce mai arămii. Și cum zilele frumoase nu se dau duse  noi profităm de ele hoinărind pe ici, pe colo și prin București. Chiar de Sf. Dumitru ne-am relaxat prin Muzeul Național al Satului  “Dimitrie Gusti”, unde era și un târg de meșteri populari, Târgul de Sf. Dumitru.

          Ajungem la casa de bilete unde aflăm că cei care poartă numele Sf. Dumitru au acces gratuit. Am plătit doar un bilet am primit și un “la mulți ani” și am pășit în lumea satului. Meșterii populari sosiți din toate colțurile țării cu tot felul de lucruri tradiționale au făcut pentru câteva zile ca muzeul să arate ca un sat locuit. Aproape la fiecare căsuță găseai câte un meșter cu ceva de vânzare de la opinci și covoare țesute până la straie populare, icoane pictate  sau ouă încondeiate.  Ei să nu uităm de turta dulce care “făcea cu ochiul”! Dar când vedeai  mai bine cu câtă migală era colorată și decorată parcă nu-ți venea să o mai mănânci… După aproape un tur în care am admirat o mulțime de lucruri, ne-am oprit pentru câteva momente în fața scenei unde doineau artiști populari și am avut norocul să admirăm și câteva costume populare tradiționale vechi de peste 200 de ani.

         Am petrecut o zi superbă de sâmbătă printre oameni pasionați de ceea ce fac și desigur printre mulțimea de pisicuțe, stăpâne ale muzeului…

         Vă lăsăm să vă delectați cu imaginile culese, care spun mai multe vorbe decât am putea povesti noi.

Despre Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”

-17 mai 1936  LA  ȘOSEA se deschidea Muzeul Satului Românesc din inițiativa lui Dimitrie Gusti,

-în prezent muzeul are 350 de monumente ce alcătuiesc expoziția permanentă,

Program de vizitare:

-luni- 9:00-17:00

-marți-duminică 9:00-19:00

Monumentele sunt deschise de marți până duminică.

Txa de intrare la expoziția permanentă: 

10 ron/persoană/adulți

5 ron/pensionari și posesori de carduri Euro

2.5 ron/ elevi și studenți

Mai multe detalii despre taxe de ghidaj și alte expoziții găsiți pe siteul muzeului.

Pe 26 octombrie 2013 am hoinărit prin Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”

 

 

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.