MUZEUL UNIRII – IAȘI

       

          În zi ploioasă de toamnă am ajuns în orașul de suflet, la Iași. Printre obiectivele vizitate a fost și  reședința domnitorului Alexandru Ioan Cuza și a regelui Ferdinand.  Acum casa găzduiește Muzeul Unirii, dar suntem siguri că și fără mobilier și exponate ar atrage vizitatori.

          Însoțiți de un ghid simpatic, adică chiar de cel care-l imită pe Alexandru Ioan Cuza la diferite evenimente și activități din Iași, actorul George Marici, am pornit la pas prin centrul orașului.

         Am ajuns și pe strada Lăpușneanu  nr. 14 unde se află Muzeul Unirii, nerăbdători să intrăm în atmosfera de demult.

         La parter o expoziție de piatră, interesantă și nu prea, dar am căscat puțin gura pe acolo până a primit toată lumea papucii albaștrii pe care i-am aplicat peste încălțăminte.

          La etaj fiecare vizitator este întâmpinat de statuia lui Alexandru Ioan Cuza, îl salutăm și noi cu o privire si pornim spre celelalte saloane.

          Am vizitat  apartamentele  domnești, cabinetele de lucru ale Domnitorului și ale  Doamnei Elena Cuza, sufrageria, salonul, camera de biliard, salonul  Doamnei, un dormitor. Toate fiind utilate cu diverse piese de mobilier cu valoare istorică, Patrimoniul muzeal mai cuprinde și documente, cărți rare, fotografii și tablouri vechi, costume, artă decorativă -porțelanuri, argintărie, ceasuri, covoare , corpuri de iluminat. Toate au aparținut familiei domnitoare Cuza.

          Din păcate fotografiatul este interzis, ei dar stați liniștiți că tot am surprins câteva imagini este prea frumos interiorul să nu te îndemne să faci măcar câte o fotografie în fiecare încăpere.

         Să vă mai spunem și două vorbe despre construcția micului palat. A fost construit la începutul secolului XI, este în stil neoclasic.

          De-a lungul timpului a fost în proprietatea mai multor familii de boieri din Moldova cum ar fi: Catargi, Cantacuzino- Pașcanu, Ghica, Paladi.

          Palatul a devenit locuință pentru domnitorul Principatelor- Unite, Alexandru Ioan Cuza, prin închiriere în perioada 1859-1862.

         Ferdinand Întregitorul își stabilește cartierul general la Iași la acest palat în timpul primului război mondial, când Bucureștiul a fost ocupat de trupele germane.

         În 1937 palatul ajunge în posesia statului și este declarat monument istoric. La îndemnul lui Nicolae Iorga se amenajează la etaj Muzeul Palatul Cuza Vodă.

         Numele actual de Muzeul Unirii îl are de pe 24 ianuarie 1959, a fost restaurat și reamenajat  aducându-se importante colecții privind istoria Unirii Principatelor Române.

          Când ajungi la Iași fa o vizită la acest muzeu, sau dacă ești ieșean nu ezita  să-i treci pragul. Cât am locuit, timp de 6 ani, în  dulcele oraș ne-am plimbat deseori pe Lăpușneanu, de câteva ori ne-a făcut cu ochiul și intrarea la muzeu dar… A trebuit  să mai treacă alți aproape 6 ani ca să-l vizităm.

          În fotografia de mai jos tot grupul din excursia Castle Break #2  și George Marici.

         Nu este un monument uitat dar cei de la Monumente Uitate s-au gândit și la o surpriză care a fost vizita la Muzeul Unirii- Iași.

 Taxa de vizitare: 12 lei/adulți

Program de vizitare:

Luni-închis

Marți-Duminică 10:00 -1700

Pe 15 septembrie 2013 am vizitat Muzeul Unirii -Iași.

 

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.