Pietrele care cresc. Trovanții de la Costești

            Lăsate de extratereștri, aduc noroc, sunt sculpturi naturale, au forma unui penis sau al unui sân modelat, sau sunt o glumă a naturii ce face ca  după fiecare ploaie să mai crescă câte puțin…

          Asta cred localnicii despre bolovanii ciudați aproape identici cu dimensiuni ce variază de la câțiva milimetri la aproape 2 metri. Parcă căzuți de undeva, da dintr-un deal de nisip ce  vegheză colinele Costeștiului din Vălcea.

          Indiferent de unde provin dau bătăi de cap oamenilor de știință. Geologii afirmă că rocile sunt rezultatul unor cimentări care au avut loc cu milioane de ani în urmă, dar procesul nu este bine cunoscut. Pietrele care cresc prezintă niște prelungiri ce pot fi considerate rădăcini, secțiunea arată precum cea a unui trunchi de copac, cu inele colorate.

          Cei cu o imaginație mai bogată spun că aceste pietre conțin animale pietrificate. Starniu este faptul că la baza lor sunt doar două forme: sferică și elipsoidală. Trovanții pe lângă faptul că  după fiecare ploaie cresc au făcut și picioare. Haioase pietre nu?! Au ajuns și pe marginea drumurilor, pe la temeliile caselor și chiar prin orașe ca ornamente pe la “turiști ” .

          Se mai presupune că trovanții s-au format în urma unor cutremure foarte mari, sau că au făcut trecerea de la regnul mineral la cel vegetal, deoarece pe suprafața celor mari sunt și alții mici.

Ce sunt trovanții?!

         Trovanții sunt niște conglomerate, rezultatul unor cimentări locale, ce se produc în masa nisipurilor în care  se formează. Datorită secreției neuniforme a cimentului apar diferite forme ale trovanților, uneori cu totul bizare. Cu multe sute de ani în urmă, aceste pietre prin depunerea  nisipului,  creșteau aproximativ 4 centimetri pe an.  Au fost descoperiți în 1994 de un grup de arheologi.

          Momentan zona cu trovanți  este MUZEU, este o zonă naturală protejată și aflată sub protecția Asociației Kogayon din Costești.

         Dacă ești pe drumul dintre Râmnicu Vâlcea și Târgu Jiu DN 67, fă un popas și în satul Costești, la aproximativ 8 km de Horezu într-o curbă ai să vezi parcarea pe partea dreaptă cum vii dinspre Râmnicu Vâlcea. Pe partea stângă este Muzeul Trovanților, ai să-l recunoști după poarta de lemn, amplasată pentru a nu putea fi transportași trovanții cu mașina sau cu alt utilaj de la locul lor. În muzeu există un coș de gunoi din lemn, o masă cu băncuțe unde poți lua un picnic sau să te odihnești admirând formațiunile din piatră  și pădurea.

         Este posibil să vă întâlniți și cu acest patruped simpatic, care cerșește un colț de pâine. Nu ne-am putut abține și l-am fotografiat.

Nu este taxă de vizitare, foto sau video.

Alți trovanți în România

-Trovanții de la Cosalt-Agnita la 14 km de Sibiu

-Trovanții de la Cluj-Dealul Feleacului și sat Feleacu, Valea Căprioarei la 7 km de centrul Clujului pe E 81.

-Trovanții de la Cheile Clitului sau Valea Umbrelor-Podișul Someșan, în județul Sălaj

-Trovanții de la Cornii de Sus -Adjud -Bacău pe Dj 119 A la ieșire din satul Berești

-Trovanții-râpa cu păpuși, sat Domnești pe Dj154 aproape de Bistrița

-Trovanții de la Remezău -Suceava-comuna Vicovu de Sus

-Trovanții din Munții Berzunți-Viișoara jud. Bacău

-Trovanții de la Ulmeț -Ivănetu- jud. Buzău sat. Bozioru.

-Trovanții de la Chiojdu -Prahova-sat. Lera,

-Trovanții de pe Valea Teleajenului – Prahova sat. Olteni

Am ajuns la Muzeul trovanților pe 28 septembrie 2013

 

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.