Mina de petrol

          Unică în Europa și a doua din lume se află la noi în România, MINA DE PETROL DE LA SĂRATA MONTEORU.

         Pe la sfârșitul primăverii prin 2011 ne aflam în Sărata Monteoru, printre alte activități împreună cu încă 4 amici am pornit prin împrejurimi.

         În apropiere de ștrand se găsea o hartă cu obiectivele din județul Buzău, inclusiv cu cele din Sărata Monteoru. Așa am dat și peste informații despre mina de petrol din apropiere.

          Am urmat marcajul bulină roșie   și am pornit prin stațiune la pas, parcă ghidați de pisicuțe. 

         Nu erau indicatoare care să ne anunțe cât facem până la mină, traseul l-am abordat ca pe o plimbare printr-un parc pustiu.

          Mina se află la altitudinea de 1750   aproape 750 m  și la aproximativ 45 de minute de mers lejer de la ștrand. A fost construită în 1874, iar țițeiul se extrage din galerii aflate între 240 m și 320 m. Mina  apare pe hărţile turistice ca fiind deschisă vizitatorilor. Mai  este declarată și  monument istoric, în mină nu se poate intra decât cu multe aprobări, acum fiind în proprietatea Petrom -OMV.

          În 1923 se extrăgea petrol prin puțuri, iar din 1925 prin galerii, metodă utilizată și astăzi. Din 1931, din aceste galerii s-au forat sonde orizontale. Țițeiul se scurgea în galerii către puțul principal de unde, cu o pompă, era împins către suprafață. Aerisirea se făcea cu un ventilator, iar iluminatul cu lămpi cu acumulator. Pentru intrarea în mină se folosește ascensorul.

         Nu ai cum să ratezi acest obiectiv dacă pornești spre el, vei fi ghidat de mirosul înțepător de petrol. Traseul se poate parcurge și cu bicicleta. Natura oferă peisaje frumoase în stațiunea care bea apă termală și petrol.

             La întoarcere  spre hotel, am fost cazați la Hotel Cazino, ne-am amuzat de anunțurile de pe garduri, unul ne-a atras atenția în mod special.

        Anul acesta când am revenit în Sărata Monteoru am observat schimbări atât în stațiune cât și la hotel.

Câteva imagini din 2011, acum cei care se cazează acolo beneficiază și de piscină foarte frumoasă.

Pe 13 mai 2011 am ajuns la mina de petrol de la Sărata Monteoru.

 

Share Button

5 Comments

 1. ladescu gh

  am fost in S.Monteoru saptamana trecuta .am vazut capela familiei .nu am vazut vila fam.pacat .m am invartit cu masina prin zona si am dat peste un drumeag .am mers mult .am dat peste o sonda .plecasem sa vizitez vulcanioi noroiosi .m am intors de pe acel drum forestier .am, intrebat un muncitor unde duce .undeva in PH .regret ca nu am mers mai departe .drumul nu poate fi parcurs decat cu 4×4.regret ca nu am vazut capela de aproape .regret ca nu am stiut de vila familiei ,sa o pot vedea .superbe locuri .la anul o voi vizita amanuntit . MERITA EFORTUL .sper sa nu fie aglomerat .desi nu cred ,ca este posibil .este prea frumoasa .liniste .aer curat .

  Reply
 2. Bogdan

  aia era distanta pana la mină. 1750 m. vai vai unde nu-i cap…

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Depinde de unde este plecarea spre mină.

   Reply
 3. adi

  Cand scrieti un articol e bine sa va documentati inainte. Mina nu se poate afla la o altitudine de 1750 de m, intrucat altitudinea maxima in zona respectiva e de max 750.

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Mulțumim pentru specificații, altitudinea era trecută pe un panou ruginit, probabil când am scris articolul nu am căutat și în altă parte.

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.