De zeci de ori am trecut prin fața Mausoleului de la Mărășești, însă mereu eram în grabă pe drumul nostru spre sau dinspre Moldova.
În această toamnă ne-am oprit pentru câteva momente să vizităm Mausoleul de la Mărășești și Muzeul Armelor. Am fost întâmpinați de ghidul Mausoleului, care lucrează acolo de mai bine de 20 de ani.
Printre altele ne-a spus că pe cripte sunt numele unor oameni ai căror urmași mai locuiesc în Mărășești.
Ce este Mausoleul de la Mărășești?!
-este un monument dedicat eroilor Primului Război Mondial și a fost ridicat pe locul în care, în vara anului 1917, s-au desfășurat luptele de la Mărășești, soldate cu victoria trupelor române, dar și cu multe victime din care 480 de ofițeri și 21.000 de soldați români.
-momentan mausoleul adăpostește 5073 de soldați și ofițeri în 154 de cripte individuale și 9 cripte comune de pe 18 culoare, a fost inaugurat în 1938.
-galeriile au primit cîte un nume reprezentativ iar în galeria Cavalerilor Ordinului “Mihai Viteazul” își dorm somnul de veci, printre alții, bravi ofițeri și Grigore Ignat sau locotenentul Gabriel Pruncu.






“Cupola Gloriei” înaltă de 30 m a fost decorată cu basoreliefuri care au fost realizate de către Cornel Medrea și Ion Jalea și ilustrează diverse momente ale luptelor de la Mărășești. Interiorul acesteia a fost pictat de Eduard Săulescu.
După ce am vizitat Mausoleul ghidul ne-a recomandat să vizităm și Muzeul Armelor și i-am urmat sfatul.
Muzeul adăpostește multe informații despre multe arme, documente, fotografii și echipament militar din Primul Război Mondial. Se pot remarca arme folosite de strămoșii noștri sau documente din care reiese anumite “Tractate”(Tratate), articole vestimentare ce au aparținut atât ofițerilor cât și Ecaterinei Teodoroiu ce a deținut funcția de sublocotenent în perioada Primului Război Mondial.
Pereții interiori ai muzeului sunt pictați cu scene din batalii, iar ca embleme sunt portretele unor mari scriitori și domnitori.
Tot de la ghid am aflat că există un interes crescut al oficialităților franceze pentru a include Mausoleul de la Mărășești în Patrimoniul Mondial al UNESCO. Mărășești, Verdun și Isonzo sunt zonele unora dintre cele mai răsunătoare bătălii din Primul Război Mondial, iar aniversarea în 2014 a unui secol de la debutul ostilităților s-ar dori să unească respectivele localități în jurul unui „turism al amintirilor”.
Mausoleul de la Mărășești a fost renovat prin REGIO,dar și cele de la Mărăști și Soveja, urmând sau sunt deja incluse în circuitul turistic.
Dacă nu ai vizitat încă Mausoleul de la Mărășești te invităm să o faci, așa vei cunoaște o fărâmă de istorie, acolo poți să-ți imaginezi măcar pentru o clipă cum a fost, pentru cei ce astăzi se odihnesc în criptele mausoleului, să apere ceea ce noi avem acum datorită lor.
Programul de vizitare:
-zilnic de la 9:00 la 19:00
Prețul biletului de vizitare este de 4 lei/ persoană/ preț bilet întreg pentru mausoleu și muzeu
-este permis fotografiatul în mausoleu și în muzeu
Localizare:
-pe DE 85 între Focșani și Adjud, pe partea stângă cum mergi spre Adjud,
-se poate ajunge și cu trenul,
Am ajuns la Mausoleul de la Mărășești pe 17 octombrie 2013
Atentie la localizare:pe E85,pe partea stanga dinspre Focsani spre Adjud.
Mulțumesc! Am rectificat!!