Vila Leonida

          Într-un weekend superb de noiembrie am fost musafiri la casa de vacanță a Generalului Paul Leonida.

          Totul a început cu o invitație de a petrece un weekend alături de alți bloggeri de travel și gastronomie,  la  Vila Leonida. Am răspuns pozitiv și sâmbătă 9 noiembrie am plecat spre Bușteni cu mașina trimisă de gazde.

           La Vila Leonida am fost așteptați în primul rând cu o panoramă superbă spre Bucegi-Caraiman și cu o gustare asezonată cu țuică și afinată. Bunătățile au fost pregătite atent și în mod tradițional de  Plaiul Tălii Breaza, printre gustări au fost: ghiudem, babic, şunculiţă, muşchiuleţ de porc, afumături de vițel și porc, zacuscă de ghebe, brânzeturi proaspete, legume din grădină şi alte bunătăţi menite să  ne răsfețe papilele gustative. Toate servite afară în curtea vilei  sub razele blânde ale soarelui de noiembrie.

          După câteva ore de relaxare, am pășit în restaurant -La Cerdac unde a început prânzo-cina.  Bucatele alese au fost însoțite de   vinurile premium ale Casei de Vinuri Cotnari  S.A (Colocviu şi Domenii). Somelierul Ștefan Timofti ne-a prezentat fiecare vin potrivit felului de mâncare primit la masă. Am degustat vinurile împreună divulgându-ne tot felul de secrete. Printre poveștile cu și despre vinuri am aflat  pașii degustării vinului, ce pahare sunt potrivite fiecărui fel de vin  și că un vin vechi nu este musai foarte bun. Tot de la el am mai aflat că un vin alb se poate obține și din struguri roșii.

          Au sosit și gustările foarte frumos și elegant prezentate așa cum trebuie să fie într-un restaurant de 4 stele. Primul fel a fost format din mousse orange ( pastă de somon, brânză de capră,  somon fume, arpagic) cu mini tarte (icre de crap, ceapă roșie) lămâie verde, avocado.  Aici am degustat și servit o Feteasca Alba 2011- alb sec -Gama Cotnari Domenii. Următorul aperitiv a fost format din tranşă de viţel cu jeleu din vin roşu cu  Jardin delice (legume tinere, smântână, sos béchamel, brânzeturi) pe pat de salată. Acest fel a fost servit alături de o Fetească Neagră-Caloian.

          Odată cu felurile principale parcă și vinurile au fost mai bune,  sau pe placul nostru, însă felurile de mâncare au întrecut orice așteptare cel puțin pentru noi, super delicioase.

          Hai să vă spunem din ce au fost formate felurile principale și ce vinuri le-au ținut companie. Friptură de berbecuţ, foarte fragedă, pe un pat de legume  pasate fin, ardei  capia copt şi cartofi rumeni la cuptor, a mers foarte bine cu  o Tămâioasă românească din 2011, tot de la Casa de vinuri Cotnari, dar  din gama Colocviu la Roma.

          În continuare ne-am delectat papilele gustative  cu o  friptură fragedă de viţel la cuptor cu glazură din miere de albine cu boabe de muştar şi coriandru dezhidratate, alături de o garnitură la fel de  gustoasă de ciuperci de pădure, ornament comestibil din sfeclă roșie și ridichie neagră.

           Și ca să ne simțim în continuare ca într-o familie de boieri din perioada interbelică, ce probabil se adunau la masă cum am făcut-o noi… a fost servit desertul.  Tort Leonida cu cremă de ciocolată fină, nuci caramelizate şi afine proaspete,  surprinzător tortul chiar dacă era din ciocolată era foarte uşor.  L-am servit alături de un vin  rose, Busuioacă de Bohotin 2012 din gama Cotnari Domenii.

           Deși s-a servit desertul seara a continuat cu alte surprize. După ce am povestit despre vinuri, despre familia Leonida (povestim și noi mai jos) am iesit afară unde ne aștepta un foc de tabără, o masă încărcată cu brânzeturi fine  asezonate cu nuci și struguri alături, de o șampanie.

          Somelierul Ștefan Timofti a desfăcut sticla de șampanie, cum o făceau demult cavalerii din oștile domnitorilor. Sticla a fost desfăcută cu un cuțit – a fost tăiat gâtul. Și aici ne-au fost explicate metode de desfacere a  vinului spumant, modul de obținere.  Seara s-a încheiat în jurul focului târziu după miezul nopții cu povești despre vinuri, bucate și călătorii.

          Dimineața ne-am trezit cu  aceiași vreme bună ca în ziua precedentă, ne aștepta și un mic dejun variat și bogat, de la brânzeturi naturale, miere de albine din floare de salcâm, lapte proaspăt, cafea, suc de mere fără zahăr, ceaiuri, compot din prune dolofane, unt, omletă,  gemuri,  produse din carne afumate natural, legume proaspete  până la plăcintă cu mere  și cornulețe cu rahat, toate cu un gust delicios si irezistibil. Doar dacă gustam din fiecare câte o gură ne săturam la câte bunătăți erau acolo.

          Ziua a continuat cu ședințe foto și relaxare, ar fi fost păcat să nu profităm de o așa vreme superbă cum  nu a mai fost vreodată în noiembrie.

          Am tot povestit de mâncăruri de vinuri să vă spunem și câte ceva despre Vila Leonida, despre familia Leonida și perioada interbelică. Tot ce vă spunem mai jos ne-a fost povestit și explicat cu multă dăruire de doamna istoric Monica Neațu de la Fundația Calea Victoriei.

Familia Leonida și societatea românească

Generalul Paul Leonida s-a născut la  28 iunie 1895, la Bucureşti, în familia lui Anastase şi Matilda Leonida, a fost unul dintre cei 11 frați ai familiei.

A participat la primul război mondial conducând un pluton din Regimentul 2 Artilerie Grea.

În cel de al doilea război mondial s-a remarcat ca şef al Secţiei Operaţii din Marele Stat Major şi a participat pe front conducând Brigada 10 Artilerie, care a sprijinit acţiunile de luptă ale Diviziei 10 Infanterie pentru forţarea Hronului, pe frontul din Cehoslovacia.

A fost decorat, printre altele, cu Ordinele “Steaua României”, clasa a IV-a şi “23 August”, clasa a IV-a.

A decedat la 16 septembrie 1982, la Bucureşti.

– unul dintre frați a fost renumitul inginer Dimitrie Leonida (1883-1965) care a întemeiat Muzeul Tehnic București în 1909. Face studii la Berlin.  Face și un proiect pentru metrou. În 1908 înființează prima școală de electricieni și mecanici din România. A elaborat proiectul de construcție a barajului de la Izvorul Muntelui, pe Bistriţa (Bicaz). Tot el a proiectat şi a condus lucrările de construire a centralei termoelectrice Grozăveşti şi a reţelei de distribuţie a energiei electrice a Bucureştiului.

Elisa Leonida Zamfirescu   (1877-19730) prima femeie inginer licențiată.  Respinsă, din cauza prejudecăţilor, de conducerea Şcolii de Poduri şi Şosele din Bucureşti, s-a înscris, începând cu 1909  la Academia Regală Tehnică din Berlin, Charlottemburg, pe care a absolvit-o în 1912, devenind prima femeie inginer din Europa. Participă la război ca membră a Crucii Roşii, ajutând şi conducând mai multe spitale de campanie, fapt pentru care a fost decorată. În  1918 s-a căsătorit, pe front, în localitatea Ghidiceni, cu chimistul Constantin Zamfirescu, fratele scriitorului Duiliu Zamfirescu.

Adela Leonida (1890- 1928) medic oftalmolog, a condus primul spital oftalmologic din România, a făcut prima operație de cataractă, printre pacienți fiind și  Regina Maria, pe care o operează de cataractă, devenind medicul oftalmolog regal. A  fost autoare a peste 8.000 de operaţii oftalmice.

Natalia  Leonida (1878-1948) licențiată a facultății de litere de la Sorbona. A fost directoarea liceului Regina Maria București.

-Gheorghe Leonida (1892-1942) sculptor. El este cel care a sculptat  capul  celebrului monument dedicat Mântuitorului Isus Hristos (Cristo Rodentor)Corcovado din Rio de Janeiro.

           Au urmat informații despre tradiții și modernitate, despre meniul regal, sau cum își petreceau oamenii timpul liber în perioada interbelică și apariția modernismului.

Vila Leonida din Bușteni  ieri și azi

         În vila Leonida de astăzi  respiri atmosfera anilor  ‘ 30- ’40  în miljocul unui cadru tradițional   de o frumusețe naturală fără timp.

         Vila a fost construită în 1938 de arhitectul Alfred Popper pentru generalul Paul Leonida, cu destinația de casă de vacanță. Construită în stil neoromânesc  a fost restaurată și consolidată între 2009 și 2011. Sunt păstrate nealterate elementele de arhitectură originale.

          A fost transformată într-un hotel cu restaurant  de 4 stele, pe care și le merită. Camerele  spațioase, cu mobilier din lemn, păstrând stilul original. Un lucru interesant, cheia  de la cameră, deosebită, nu ai cum să pleci cu ea acasă, are probabil peste 300 de grame.  Vila Leonida dispune la exterior de foișor, loc de grătar, loc de joacă pentru copii.

          La plecare am primit și cadouri din partea gazdelor, o sticlă de vin Busuioacă de Bohotin –Casa de Vinuri Cotnari și un borcan de dulceață  de frăguțe -La Cerdac.

Mulțumim pentru invitație și tratație, noi ne-am simțit excelent, a fost un weekend superb. 

 

La acest eveniment au participat bloggeri de travel și gastronomie  —–  Hai la Bordviajoa.roGustos.roAncaDuma.roeasy peasyTaste BazaarSabina Cornovac OnlineBucatarescuwww.placerisimple.wordpress.comwww.alinamassier.ro   și hoinariromani.

În weekendul 9-10 noiembrie  2013 am fost musafiri la Vila Leonida din Bușteni.

Share Button

Comment (1)

  1. Pingback: Intoarcerea in timp printr-o simpla vizita la munte | Sabina Cornovac Online

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.