Casa de piatră Udriște Năsturel

       

        La doar 35 de kilometri de Capitală se află singurul monument de arhitectură civilă românească de la începutul secolului al XVII-lea construit în intregime din piatră șlefuită.

         Am ajuns la Herești după ce am lăsat în urmă aglomerația orașului, lanuri de porumb uscat, căpițe aurii de fân și  câteva sate ce se vor zone rezidențiale.  Puțin dezorientați am început să întrebăm în dreapta și-n stânga unde-i conacul. “Care conac?” Nu  știa nimeni de el, ori nimeream noi să întrebăm pe cine nu trebuia. Într-un final ne amintim că se vede de la intrarea în sat și ne întoarcem să cercetăm zona mai atent și-l descoperim printre pomii încătcați de roadele toamnei la câteva sute de metri de monumentul eroilor din primul război mondial.

         Ajungem la conac unde suntem întâmpinați de o doamnă care ne-a fost și ghid. A deschis  uşile  negre cu mânere de fier  cu niște  chei gigantice, fiecare cântărea peste 700 gr.

Casa de piatră Udriște Năsturel construită între 1640-1642 ca reședință de vară  de logofătul Udriște Năsturel și de fratele său Cazan.

Udriște Năsturel,  a fost cărturar vestit în epocă și cumnat al domnitorului Matei Basarab.

         Năsturel-Herescu este una dintre cele mai vechi familii boiereşti, cu rădăcini până la Basarab Întemeietorul. În marmură apare şi blazonul familiei: acvila bicefală încoronată, cu aripi deschise, având pe piept scutul cu leul şi şarpele faţă în faţă. Flancând pasărea sunt aşezaţi doi cavaleri cu arme diferite, iar la picioarele lor se deschide deviza familiei: Honor et patria.

Imaginea cu blazonul familiei Năsturel o avem din Arcul de Triumf.

          Conacul a fost construit  pe trei nivele (pivniță, parter, etaj) în formă de L și  încorporează două locuinţe aproape identice construite în oglindă. Orânduirea și distribuirea saloanelor, holurilor și scărilor interioare, frumusețea pivnițelor și încăperilor mici boltite cilindric, împreună cu tehnicile de lucru folosite și calitatea materialului dau o notă distinctă de originalitate și farmec întregului ansamblu monumental.  Din păcate nu am avut voie să fotografiem în interior, dar am făcut tot posibilul să obținem câteva imagini fără să ne vadă ghidul.

La momentul vizitei noastre aceasta găzduia o expoziție de fier sec. XIX.

          Din explicațiile ghidului am mai aflat că din conac plecau două tuneluri, unul făcea legătura cu biserica iar celălalt ajungea până la piciorul podului de peste Argeș, interesant nu?! dar și aici  există legende. Se spune că au intrat oameni să verifice existența lor,  însă aceștia nu au mai ieșit de acolo.

         În curtea conacului sunt trei ancore imense.  Legendele locului spun că  în vremuri îndepărtate câmpia Hereștiului de astăzi era acoperită de mare și vapoarele veneau până unde se află astăzi conacul. Acestea transportau piatră de construcţie adusă pe Dunăre de la Ruse sau din Grecia.  Ancorele rămânând acolo ancorate de la unele vapoare. Tot prin curte am observat câteva vase, din lut, foarte mari, nu știm dacă sunt de decor sau reprezintă ceva și câteva ronduri cu flori.

 

În clădirile anexe se aflau la acea vreme  birouri/locuințe ale personalului și un depozit de materiale vechi.

          De-a lungul timpului ansamblul arhitectural a avut mai mulți proprietari: Constantin Năsturel Herescu ultimul urmaș din familia Năsturel,  prințul Miloș Obrenovici din 1831, familia Atanasie Stolojan 1881  fiu de boieri cu studii făcute în străinătate (facultate de drept la Paris), important om politic şi membru fondator al partidului liberal.

        Conacul de la Herești a suferit stricăciuni în timpul primului război mondial, fiind vandalizat. Iar în 1931 un incendiu  îi aduce pagube însemnate. Venirea celui de al doilea război mondial amână orice posibilitate de renovare sau modernizare. În 1949 casa a fost naționalizată, atunci aflându-se în posesia  familiei Stolojan.

         Din 1972 a fost în  administrarea Muzeului de Artă Populară (predecesorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român).

         Începând din octombrie 2013, Casa de Piatră Udrişte Năsturel din Herăşti, Judeţul Giurgiu, a fost retrocedată proprietarilor, urmașii familiei Stolojan. Momentan nu știm dacă se mai poate vizita.

Am vizitat și biserica, care este și ea monument istoric, de lângă casa de piatră, dar vă povestim în alt subiect.

 

Cum ajungi la Herești din București:

București – Popești-Leordeni – Pasărea și dreapta spre Heraști la km 31, după benzinărie- drum asfaltat până la poarta conacului. Conacul este la marginea satului chiar lângă biserică.

 

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.