Pasajul Macca-Villacrosse

Locul unde de îmbeți cu parfumul aromelor orientale este chiar în centrul vechi al capitalei.

 

         Pasajul Macca -Villacrosse,  că despre el vorbim, este unul dintre cele mai frumoase și interesante locuri din București. Cu un acoperiș făcut din sticlă galbenă, pe o structură metalică, ce împrăștie o lumină plăcută și caldă, pasajul a fost protejat de ravagiile avântului comunist și s-a păstrat în mare parte așa cum era și în urmă cu câteva zeci de ani. Se află  între Calea Victoriei și strada pe care se află sediul Băncii Naționale, acest loc de o eleganță  rară ce amintește de perioada interbelică,  sigur vă va fascina așa cum puține locuri o pot face. Pe noi ne-a făcut să ne îndrăgostim de el.

         Mai puțin cunoscut decât Lipscaniul învecinat, Pasajul Macca-Villacrosse este o capodoperă arhitecturală ce nu trebuie scăpată din vedere . Când faceți un tur prin centrul Bucureștiului încercați să nu-l evitați. Remarcabila construcție a fost realizată în răspuns la aglomerarea tot mai mare a zonei centrale a capitalei la sfârșitul secolului  XIX.  Primăria Bucureștiului a decis să creeze un pasaj pietonal care să facă trecerea între Calea Victoriei, pe atunci  principala arteră a orașului și Strada Lipscani, un important centru social și comercial.

          Povestea  pasajului începe când Primăria orașului decide să cumpere mai multe clădiri din zonă pe care ar fi urmat să le demoleze. Printre care și  casele lui Xavier Villacros și a lui Mihalache Macca. Cei doi decid să își vândă proprietățile dar proprietarul hotelului Stadt Pesh, care se afla chiar între ele, refuză. Prin urmare, primăria se vede pusă într-o situație ciudată în care trebuie să construiască Pasajul Macca-Villacrosse evitând clădirea hotelului.

         Realizarea acestui pasaj îi revine arhitectului Felix Xenopol. Dar în foarte  multe surse apare numele lui  Vilacrosse (arhitect și el de meserie) care contribuie la o parte din proiect. Dar meritul pentru această capodoperă arhitecturală îi revine lui  Xenopol. El este cel care a gândit Pasajul Macca-Vilacrosse sub formă de potcoavă alugită, profitând de neajunsurile spațiului pentru a crea un efect deosebit.

         Pasajul Macca-Vilacrosse are decorațiuni bogate realizate din stucatură iar fațadele clădirilor sunt frumos ornamentate în stilul începutului de secol XX. Dacă atmosfera caldă și intimă este dată de lumina ce pătrunde prin sticla galbenă, cafenelele și magazinele deschise aici completează imaginea pasajului din vremurile demult apuse.

         Construirea pasajului a luat sfârșit în 1891.

 

          Pasajul Macca-Villacrosse este o extensie a Centrului Vechi cu magazinele cochete și cafenele cu tentă orientală.Mirosul oriental te face să te oprești pentru a savura o cafea egipteană și o narghilea cu tutun de cea mai bună calitate.

         Noi ca și cetățeni ai Bucureștiului fermecați de acest pasaj l-am vedea totuși cu ceva schimbări:

-În primul rând am scoate bannerele de plastic cu 550 de ani de București…și cel cu reclama la cafenea de la intrarea în pasaj de pe strada din spatele Băncii Naționale.

-Am mai pune o plăcuță cu descrierea  Pasajului Maca-Villacrose, că nu există.

-Apoi am renunța la reclamele ostentative și chicioase.

-Fațadele ar trebui puțin renovate și puse mai mult în valoare.

-Am interzice pancartele puse și ele  în puținul loc pe unde te poți strecura vara când sunt și toate terasele deschise.

-Nici un centru de informare turistică nu ar strica.

-Am scoate asfaltul  care este găurit și am pune dale de piatră, geamurile le-am înfrumuseța cu mușcate, să răsune aceiași muzică tot pasajul, de preferat muzică veche românească, din păcate acum fiecare cafenea dă volumul care mai de care mai tare și nu prea se înțelege nici muzica dar nici om cu om.

Mai ai  și alte idei de schimbare a acestui loc deosebit din Centrul Vechi al Bucureștiului? Măcar să ne dăm cu părerea și cine știe poate  se întâmplă o minune.

 

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.