Speranță …la Conacul Cozieni

          Foarte aproape de  Mănăstirea Pasărea, în comuna Cozieni se află un conac. Conac foarte frumos, construit în 1910 de Dumitru Podgoreanu, cu destinația, reședință de vară.

         Momentan este de vânzare, nu este monument istoric și se află într-o stare jalnică de degradare, după cum puteți observa și din fotografii. Sperăm să fie cumpărat cât mai repede de cineva.

          Am găsit poarta larg deschisă, după care ne-a întâmpinat o alee cu dalele de piatră ascunse sub iarba și buruienile crescute haotic, alee umbrită de vegetația ce cândva a fost bine îngrijită…. Abia zărim conacul din cărămidă.

           Ajunși în fața lui nu ne vine a crede că o astfel de bijuterie arhitectonică este încet distrusă. La exterior încă arată bine, acoperișul protejează zidurile, însă interiorul a fost distrus, cel mai probabil de localnici.

          Ajunși în cerdac, pentru câteva clipe ne-am imaginat cum ar fi ca dimineața să-ți servești cafeaua acolo, sau seara să stai la povești ori să te relaxezi citind o carte…   Se pot observa plăcile de marmură ce odinioară făcea acest cerdac spectaculos…din păcate geamurile și ușile  de la conac lipsesc, acestea fiind înlocuite cu niște scânduri.

          Nu am avut cum să intrăm în interior însă am făcut câteva fotografii prin crăpăturile destul de generoase.

         După un tur și prin spatele conacului ne-am luat rămas bun cu speranța că peste ceva timp să-l vedem strălucind și cu multă forfotă în imensa curte.

 

            Conacul se află în județul Ilfov, în satul Cozieni și se poate ajunge cu bicicleta, din București sau cu mașina personală.  Se mai poate ajunge și cu trenul din București până la Gara Brănești apoi 4 km pe jos. Altă variantă ai maxi-taxi de la Gara Obor.

Share Button

3 Comments

 1. Dan

  Zona ar putea fi frumoasă, dar satul mi s-a părut sărac…și neîngrijit.

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Este destul de sărac, plus populație de etnie rromă.

   Reply
 2. serban

  280.000 de euro e pretul,cam mult, si teren 8700 mp, + renovari ample,tot ajungi la un 800.000, si la bani astia gasesti unul gata restaurat,bine, cine isi permite

  Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.