Biserica Udriște Năsturel

     

         Oricând simţi nevoia de un moment de linişte aşa cum numai la sat mai poţi găsi, de aer curat,  de un colţ de natură, de o privire în trecut şi o frântură de spiritualitate Biserica Hereşti are porţile  deschise pentru oricine.

        Am fost întâmpinați de către părintele Podaru Mihaiță, o persoană foarte primitoare şi deschisă către dialog cu oricine îi calcă pragul.  Desigur că ne-a povestit despre biserică, de la începuturile ei şi până în zilele noastre si despre picturile de pe pereţii bisericii.

         Udrişte Năsturel a fost un cărturar vestit în epocă, cumnatul domnitorului Matei Basarab şi omul care a lăsat în Hereşti cea mai importantă bijuterie arhitecturală pentru vizitatori şi pentru localnici, un conac construit din piatră despre care am povestit mai demult. Alături de casă s-a construit şi o biserică  tot de piatră șlefuită,  în 1644, ctitorită de sora boierului Udrişte Năsturel, Elina soția lui Matei Basarab.

        Biserica, monument istoric, este zidită din temelie, pe locul unei biserici mai mici de lemn și are două hramuri, “Sfânta Treime” și “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”.

        Tot de la el am aflat că cea de-a doua etapă a reconstruirii bisericii a fost la începutul secolului al XIX-lea, din lipsa banilor atunci biserica a fost doar zugrăvită nu și repictată.

        Ultima investigație în arhitectura bisericii s-a desfășurat în anul 1989, când monumentul a trecut prin ample lucrări de restaurare propuse de  arhitectul Sandu Miclescu. S-au modificat ferestrele turlei pe fațada de nord și sud, s-a refăcut nișa scării de acces la turlă în forma sa originară, s-a deschis pridvorul, s-a restabilit forma originară a ferestrelor, s-a închis accesul lateral în biserică și s-au refăcut treptele de acces în pridvor.

       Edificiul are plan dreptunghiular cu o lungime de 20 m și lățimea de 8 m. Pridvorul este deschis, de formă dreptunghiulară, cu laturile mici orientate pe direcția nord-sud, și are o boltă cilindrică, transversală.

        Naosul este acoperit cu o calotă de o geometrie incerta, cu baza elipsoidală pe pandantivi care se reazemă pe pereții laterali. Pentru o acustică bună s-au folosit în zid oale (sunt mici găuri în calotă intenționat făcute). Lumina se filtrează prin două perechi de ferestre aflate pe pereții nord și sud.

        Accesul între compartimente se face prin intermediul unor arcade ample. Biserica este pardosită cu plăci de marmură albă, iar pereții sunt tencuiți cu un mortar de var cu nisip, material necesar pentru pictura în frescă ce a fost refăcută în perioada 1999-2005.

      Absida  altarului este despărțită de naos printr-un iconostas de lemn sculptat și aurit.  Iconostasul pare a fi din secolul al XIX-lea, după stilul realist în care sunt pictate icoanele.

        Dar biserica are și altfel de povești sau legende pe care le-am aflat tot de la preotul paroh. Ne-a spus că zerul şi laptele dulce amestecate în nisipul şi varul cu care s-au reparat pereţii interiori ai bisericii prin 1987 au fost date de către preşedintele colectivului din sat, ingrediente din gospodăria sa sau din colectiv. La fel şi echipele de muncitori care au lucrat atunci. A amintit și despre cele 14 morminte ale familiei Năsturel, descoperite sub podeaua bisericii, ale căror oseminte au fost mutate la “Sfânta Vineri” în Bucureşti, lăcaş ridicat de aceiaşi ctitori ca şi la Herăşti, readuse la biserica din sat după dărâmarea celei din Capitală şi aşezate în cripta din pridvor. Iar din Casa de Piatră s-ar ajunge la biserică și printr-un tunel.

     În curtea bisericii părintele Podaru încearcă să organizeze un mic muzeu, cu obiecte tradiționale din zonă. Noi așteptăm primăvara să revenim la Herești când vor fi înflorite  cele peste o mie de fire de lalele roșii de lângă biserică. Flori îngrijite de soția preotului.

       Un loc foarte frumos, dar din păcate foarte puțin, spre deloc, mediatizat. Multe persoane din zona respectivă (Giurgiu) nici nu ştiu de existența Casei de piatră și a bisericii. Primarul localităţii Hereşti speră ca acestea să fie introduse în circuitul turistic cât de curând. Și noi sperăm același lucru.

Mulțumim părintelui Podaru pentru informațiile împărtășite și …dacă ai ocazia să ajungi pe la Herești admiră acest loc.

imagini din 2013

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.