Curtea Veche – București

         La prima curte domnească din București am ajuns în noaptea muzeelor 2013 pentru prima dată, deși pe lângă ea am trecut de nenumărate ori.

        Întreaga curte domnească era formată dintr-un palat – Paltul Voievodal, o biserică – Biserica Buna Vestire,  case cu saloane de recepţie, cancelariile domneşti, grajduri şi grădini.  Curtea domnească a devenit nefuncțională după marele incendiu care a mistuit o mare parte din București în 1718. Unele izvoare îl menționează pe  Mircea cel Bătrân  ca ctitor al acestui monument care datează de la sfârșitul  secolului al XIV-le şi începutul secolului a XV-lea.

        După incendiul din 1718 și cutremurul din 1738  a fost construită o nouă curte domenească, Curtea Nouă. În prezent, ruinele Palatului Voievodal au devenit sit arheologic protejat, fiind amenajat şi un muzeu, Muzeul Curtea Veche.
Curtea domnească se întindea pe suprafaţa cuprinsă între străzile Halelor (fosta Carol), Şelari, Lipscani, Bărăţiei, Calea Moşilor.

        Se amintește că pe  locul în care ulterior va fi construită curtea domnească, Mircea cel Bătrân construieşte o cetate, undeva între anii 1386-1418. Cetatea avea ziduri de cărămidă şi era înconjurată de şanţ de apărare.
În secolul al XV-lea, Vlad Ţepeş, domnul Ţării Româneşti, consolidează cetatea construită de Mircea cel Bătrân şi o ridică la rangul de reşedinţă domnească, alternativă celei de la Târgovişte.

        Primele date certe despre Curtea Veche sunt din documentele de pe vremea lui Radu cel Frumos, acesta a mutat scaunul domnesc la Bucureşti.

        În secolul al XVI-lea, domnitorul Mircea Ciobanul angajează meșteri pentru refacerea curții domnești, care redevine în scurt timp atracția orașului. În timpul domniilor lui Matei Basarab și a lui Constantin Brâncoveanu, curtea domnească capătă o  deosebită strălucire și importanță. Constantin Brâncoveanu construiește “casa mare”, o reședință a doamnei, odăi de zid pentru gardă, baia domnească și numeroase grădini, care fac deliciul vizitatorilor.

        Ansamblul arhitectonic domnesc nu și-a păstrat ordinea  începută de Vlad Țepeș, ci s-a completat mereu, făcând imposibilă o încadrare într-un anumit stil arhitectonic. Doar zidirea lui Constantin  Brâncoveanu, cu loggia și foisoarele din față, cu dotările interioare amintite mai sus, cu incinta trasă prin perete de cărămidă exprimă aderența la stilul brâncovenesc.

        Muzeul Curtea Veche este  organizat în vestigiile Palatului Voievodal și  a fost inaugurat in aprilie 1972.

Mai multe detalii  despre Curtea Domnească găsiți AICI.

         Zidurile vechi sunt atractive și iarna, în special atunci când sunt acoperite de zăpadă, sau privite de undeva de la cald. Un loc destul de primitor și select este Crama Domnească, mâncarea delicioasă iar papanașii sunt senzaționali.

 

 

Preț bilete: 
– 5 ron adulți,
– 2 ron  elevi, studenți, pensionari,
Taxa de ghidaj: 6 lei/persoană

Program de vizitare de marți până duminică de la 10:00 la 18:00
Intrarea gratuită în prima sâmbătă a fiecărei luni.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.