La Muzeul Satului Vâlcean ghidați de parfumul toamnei

          Te invităm la o scurtă plimbare prin satul vâlcean, un univers unic al Olteniei unde realitatea se împletește cu mitul.

         Pe noi ne-a cucerit imediat ce i-am trecut pragul, dăm vina pe bogăția toamnei. Tabloul muzeului satului fiind completat de culorile variate ale toamnei de fructele aromate și de liniștea ce cuprindea tot locul.

         Expoziția este așezată după modelul unei așezări rurale tradiționale ce cuprinde instituțiile social-culturale și gospodăriile transferate din diferite localități ale județului. Toate au fost amplasate ținând cont de formele de relief ale zonei în așa fel încât totul să ofere un peisaj idilic. Sunt gospodării ce pun în valoare preocupările tradiționale, tehnici populare și meșteșuguri.

         Ideea muzeului a prins contur în  1969 în jurul culei Bujoreni și  s-a finalizat și a intrat în circuitul turistic de vizitare în 1974.

         Cula din Bujoreni este așezată pe partea stângă a șoselei,  la 3 km de Râmnicu Vâlcea. Aceasta a fost ridicată de Preda Bujoreanu , ctitor împreună cu Constantin polcovnicul și Gherasim  în secolul al XVIII-lea. A constituit “ loc de refugiu și apărare împotriva invaziilor  Cârjaliilor”. Aceasta a fost construită din piatră și cărămidă cu două niveluri,  având exteriorul netencuit. Inițial a fost contruită pe trei niveluri,  dar ultimul a fost demolat la sfârșitul secolului al XIX-lea. Începând cu a doua jumătate a secolului XX, în jurul culei s-au adus 20 de gospodării țărănești reprezentând zone de etnografie vâlceană, constituindu-se astfel Muzeul Satului Vâlcean din Bujoreni.

         După ce am tecut de poartă am intrat în curtea școlii, este o școală primară rurală de la începutul secolului al XX-lea, din vremea lui Spiru Haret. Școala are două săli de clasă, în una sunt expuse costume populare din Oltenia, iar în cealaltă sală este amenajată o sală de clasă. Aici ghidul ne-a spus câteva vorbe despre muzeu, despre expozițiile ce au loc în clădirea școlii cu ocazia diferitelor evenimente locale. Apoi am pornit prin sat să descoperim și restul gospodăriilor.

        Ne-am oprit la han, care este  de la sfârșitul secolului al XIX-lea din satul Săliște comuna Malaia. Hanul esa singurul exponat deschis care se putea vizita, așa că nu am ezitat și i-am trecut pragul.

         Nu există sat fără să  nu aibă cel puțin o biserică, așa că și aici există  o biserică din lemn, construită în 1785 și transferată din comuna Nicolae Bălcescu.

        Peisajul satului este completat de un scrânciob din comuna Stoenești și cu peste 45 de gospodării. Fiecare gospodărie fiind completată de acareturi (fânare, magazii, cotețe)  în funcție de ocupațiile tradiționale: agricultură, pomicultură, viticultură, creșterea animalelor sau o serie de meșteșuguri și tehnici populare.
În cadrul muzeului, se remarcă în mod deosebit, casele cu foișor din zona etnografică Horezu, gospodăriile specializate în viticultură, transferate din zona Drăgășani,  în pomicultură ori în creșterea animalelor din zona montană.

        A fost o bucurie să descoperim valorile de patrimoniu cultural, păstrate şi tezaurizate cu mare grijă în acest minunat sat-muzeu. Cine l-a mai vizitat? mâna sus  🙂

Program de vizitare:

-aprilie – octombrie: marți-duminică  10:00 – 18:00, luni închis

-noiembrie – martie: marți- duminică 10:00 – 17:00, luni închis

Localizare:

-Comuna Bujoreni, DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, județul Vâlcea

Telefon: 0250 74 68 69

Pe 27 septembrie 2013 am ajuns la Muzeul Satului Vâlcean.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.