Pe lună sau în deșert?! Nu, de această dată doar la Vulcanii Noroioși

       Unul din locurile unice din Europa se află în Buzău, locul în care ajung  de trei ori mai puţini  turiști  de cât ajung la  Turnul Eiffel într-o singură zi!
        Printre acești vizitatori ne-am numărat și noi vara trecută. A fost pentru a doua oară când am ajuns la Vulcanii Noroioși, prima dată fiind în 2011.  De fiecare dată am avut impresia că suntem undeva pe Lună sau în deșert  dacă luăm în considerare cele 41 de grade C  care erau acolo.

        Ne-am aventurat la PÂCLELE MARI probabil în una din cele mai toride zile ale verii. Aici  am avut o surpriză, s-a întâmplat un lucru bun, cineva a împrejmuit întinderea de formațiuni cu gard. Asfel accesul celor care deteriorau formațiunile vulcanice fiind inaccesibil. În 2011 indivizi cu ATV-uri și motoare se ‘distrau”  distrugând zona protejată. Acum sunt paznici  foarte vigilenți care atrag atenția chiar și turiștilor care sunt prea curioși. A fost introdusă taxa de vizitare, au fost amplasate panouri informative despre vulcanii noroioși și despre flora din zonă.

        Formaţiunile apărute aici au fost create de gazele naturale, ce au ieşit la suprafaţă trecând printr-un sol argilos, astfel încât întreaga zonă pare pavată cu cratere de  mici sau de mari dimensiuni. Solul noroios dă impresia unui peisaj extraterestru, pe alocuri umed, acolo unde gazele sunt încă active, pe alocuri uscat.

        Pâclele Mari nu sunt atât de spectaculoase ca  Pâclele Mici dar pe noi ne-au surprins și ne-au fermecat  conurile vulcanice înalte, pâraiele de noroi   ce străluceau  în soare, culmile numeroase  topite şi prelinse ca ceara. La o temperatură greu de suportat, peste 40 de grade C. am  urmărit artezienele de nămol şi am ascultat  gâlgâiturile necontenite, desigur am și fotografiat  că mâine vulcanii noroioşi vor fi puţin mai diferiţi decât ieri şi azi.

Pe curând!

 

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.