Palatul Ghica-Blaremberg din Căciulați

          În căutarea primăverii sau în căutarea palatelor din jurul capitalei, le-am căutat pe ambele și am găsit câte puțin din fiecare. Un palat l-am găsit în Codrii Vlăsiei, mai exact la Moara Vlăsiei sat Căciulați.

         Ne aștepta cu poarta deschisă și cu o alee garnisită cu totporași, Palatul Ghica-Blaremberg

         Povestea lui începe în 1802 când banul Dimitrie  Ghica cumpără o moșie în jurul Bucureștiului, urmând exemplul fratelui său, Grigore Ghica  care își construise un palat lângă Lacul Tei. Dimitrie Ghica construiește în mijlocul proprietății un palat, 1832-1834 cu fațade sobre și decorațiuni simple, stilul franțuzesc. Fațada de nord, dinspre lac, este o rotondă în semicerc, ale cărei ferestre mari sunt încadrate de stâlpi. Celelalte două aripi sunt simetrice, având doar parter și demisol. Pentru a intra în palat poți urca pe una din cele două scări care se întâlnesc în centru unde formează o terasă. Despre interior nu vă putem spune mare lucru, nu l-am vizitat. Din ce  am înțeles de la paznic, accesul în palat este de luni până vineri. Noi vizitându-l în weekend, nu am avut acces, doar am tras cu ochiul pe geam și am surprins o imagine.

         Pe lângă palat acum nu mai există mare lucru, doar pădurea care este fermecătoare cu ale ai păsări ciripitoare. În fața palatului  se mai păstrează un “havuz neoclasic cu trei cupidoni”,  iar in gradina dinspre lac doar urmele unei fântâni.  Pe vremuri în  parcul palatului mai erau: o casă  de musafiri, o seră de flori, un chioșc, clădiri pentru rezervorul și pompa de apă, patru grajduri, “Vila roșie”, o magazie pentru grâu, o remiză pentru trăsuri și două ghețării.

         Dar până să fie palatul pe care îl vedem acum ne-am întors pe firul istoriei și am aflat că pe la 1600 aceste  locuri erau proprietatea familiei Mavrodin, iar urmașii lui Ianache, i-au vândut în 1802 moșia lui D. Ghica. Acesta a construit  o reședință de vară, pentru el și pentru fiul lui, Alexandru Ghica, Domn al Țării Românesti o vreme (1834 – 1842) și mare dregător de stat după aceea. Alexandru Grigorie Ghica nefiind căsătorit lasă moștenire palatul surori sale, Profira Ghica căsătorită în 1830 cu colonelul Vladimir Moret de Blaremberg. Aceasta are trei fii Nicolae, Alexandru și Constantin. Nicolae își încrucișează destinul într-un duel cu unul dintre cei mai de seamă justițiari din familia Belu.  “Pe la 1890, Nicolae Blaremberg s-a căsătorit cu Paulina Anghelescu, «o frumoasă doamnă» (pictată și de Nicolae Grigorescu), dar fără bani, fără rang și cu o reputație îndoielnică. Avea un copil din flori, Olga, dintr-o legătură amoroasă cu boierul Ștefan Bellu. Blaremberg i-a cerut acestuia să recunoască copilul și să-și asume răspunderea pentru întreținerea lui. Bellu refuzând – notează Mihai Dim. Sturdza – astfel are  loc un duel încheiat fără rezultat și fără împăcare, fără legalizarea statutului fetei.”

          Palatul a fost reparat și consolidat în anul 1924. Iar în 1948 a fost donat Academiei Române în administrarea căreia se află și în prezent.

Partea misterioasă este o altă “poveste”,  se precizează că prin curtea sa ar fi trecut o cale ferată pe care treceau trenurile cu burghezi deportaţi în Bărăgan (dacă ne uităm atent, prin faţa palatului imediat înainte de rondoul cu fântâna este un culoar printre copaci ca şi cum ar fi fost o cale ferată). Iar prin 1992  aici au fost descoperite mai mult de 300 de schelete a căror provenienţă nu este clară, nu s-au găsit urme de haine iar unele aveau urme de gloanţe.

-în 2011  la Paltul Ghica s-au făcut filmări pentru  “Six Bullets” cu actorul Jean Claude Van Damme.

-informații culese din  Monumente istorice din România (1850-1950), Ioan Opriș.

-nu se plătește taxă de vizitare,

-localizare- Sat Căciulați, comuna Moara Vlăsiei, strada. Principală-Dj.101

 

 *imagini din martie 2014

Share Button

5 Comments

 1. sorin

  nu m-as mira ca “distinsii academicieni sa il vanda penimic luiBombo. In tot cazul,primarul face niste petreceri cu artificii de rasuna tot satul”

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Sperăm să ajungă pe mâini bune și să intre în circuitul turistic.

   Reply
 2. adi

  Hmm am fost si eu afara poti face poze si tot ce vrei nimeni nu iti zice nimic dar in interior in schimb este f greu , se sta cu ochii ca pe butelie pe tine si pe ceas, dupa 30 min deja te da afara… intradevar este splendid si merita sa filmezi si sa foto in el dar daca nu prea te lasa si te grabeste sa iesi atunci ce rost mai are … oricum ca sa intrii trebuie sa … vb cu paznicii … si sa acordati o mica atentie 😉

  Reply
 3. Anda

  Arata incredibil de frumos, chiar si in stare de ruina. Ce frumusete atat de aproape de Bucuresti si atat de necunoscuta!

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Da, este frumos, presupun că vara este o oază de răcoare în jurul lui.
   Iar dacă ajunge cineva de lunipână vineri poate vizita și interiorul, mai există mobilier (nu știu dacă original).

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.