Biserica de Lemn din Hilișeu – Crișan, Comoară Unică în Europa

            Nu e catedrală nici biserică din piatră, nu este nici pictată de cine știe ce pictor vestit, nici măcar nu e zidită de Meșterul Manole dar e Unică în România și în Europa.

          De ce și prin ce, hai să descoperim împreună!  Noi ne-am convins de valoarea și importanța sa trecându-i pragul de Sfânta sărbătoare a Paștelui. În una din zile am luat “la bagaj” copii unor rude și am pornit să vedem minunăția și împrejurimile. În următoarea zi am luat lucrurile mult mai în serios și un “ghid” (primarul comunei Hilișeu-Horia) dornic  și implicat să salveze și să pună în valoare din punct de vedere turistic monumentul și de ce nu zona. Că legendele vând bine, peisajele îți taie respirația, iar mâncarea moldovenească nu te mai lasă să pleci de acolo. Îți spunem noi care avem rădăcini bine  înfipte pe aceste meleaguri. Și dacă am adus vorba de turism …rural, cel puțin două zile trebuie să le petreci prin aceste locuri ca să simți parfumul câmpului să vorbești și să asculți oamenii locului, să te bucuri de o tochitură moldovenească, de un borș acrit cu borș de putină (din huște) cu legume culese din grădină, sau de niște alivenci stropite cu smântână. Și cum la țară orice gospodină face fel și fel de dulcețuri nimic nu e mai bun decât 2-3 linguri de dulceață de nuci, sau cireșe amărui cu un pahar de apă rece direct din fântâna din curte. Hai că sigur te-am făcut să treci pe listă această destinație sau măcar te-am făcut să visezi la aceste locuri. Dar să vedem și istoria acestei bisericuțe.

22

23

 

           Până să ajungi la monument trebuie să traversezi satul Hilișeu-Horia, cum vii dinspre Dorohoi (este cel mai sigur și ușor drum pentru a ajunge la monument). Continui drumul ghidat de indicatoare spre Hilișeu -Crișan admirând dealurile spectaculoase cu casele răsfirate, o minunăție indiferent de anotimp. Nu ai cum să te rătăcești căutând biserica, orice localnic te va îndruma spre ea, este cunoscută ca “biserica boierului”, iar de ești foarte atent ai să o zărești pe un vârf de deal.

24

 

           În 1802  boierul Vasile Curt termină de construit o biserică din lemn pe locul unui fost schit de călugărițe, mai exact în satul Hilișeu-Crișan din apropierea Dorohoiului (Botoșani). Așa cum precizează și pe pisania de deasupra ușii, biserica a fost închinată Domnului pe 21 mai 1802. Despre schit nu se știe, încă, cine l-a ridicat, cât a funcționat, cert  este că pădurea din apropiere a primit numele de “Călugărița”.

15

              Demult intrarea în curtea bisericii se făcea prin Turnul Clopotniță (sperăm și ne dorim ca peste 2-3 ani orice vizitator să intre voios pe sub acest turn care face unică această biserică în România și în Europa), acum intrarea se face pe partea de miazănoapte.

          Dacă am amintit de Turnul Clopotniță să vorbim un pic despre el, deși a fost construit mult mai târziu decât biserica. Acesta este din zidărie de cărămidă ridicat pe temelie de piatră de formă pătrată, formată dintr-un singur rând. În dreapta și în stânga clopotniței se întind ziduri de cărămidă pe coama lor tronând statuile sculptate în piatră, de mărime naturală,  a celor 12 apostoli. În fața turnului fiind reprezentat tot prin statuie Iisus Hristos înconjurat de doi îngeri. Clopotnița și acest zid a fost construit pentru Ana Curt în 1832, nora boierului Vasile Curt, născută Berneasa, aceasta fiind de religie catolică.

25

19

18

20

           Biserica este construită din bârne de lemn, pe fundație de piatră, acoperișul în șarpantă, coama țuguiată cu poalele strașinei prelungite în afară, pentru protecția pereților. Acoperișul este continuat spre vârf cu o turlă decorativă.

17

          De cum am intrat în pridvor am fost bulversați de o sculptură fantastică, se spune că este întâlnită în bisericile de lemn vechi (este prima dată când o întâlnim într-o biserică). Pe o tâmplă din lemn stau sculptați doi balauri? încoronați. Încă nu se știe nimic despre această sculptură interesantă și la fel de ciudată (ciudată pentru locul în care este amplasată, într-o biserică).

3

            În pronaos se află mormântul ctitorului, boierul Vasile Curt. Naosul este despărțit de pronaos doar prin pereți de jumătate de metru (cerdac) se pare că ar fi fost stâlpi de susținere și pe centru peretelui, nu numai pe lateral, nu se știe sigur. Biserica este tencuită în interior și este văruită în alb, împodobită cu icoane, unele foarte vechi. În naos pe stâlpii ce fac legătura cu pronaosul se află tabloul boierului Vasile Curt și al Anei.

4

10 - Copy

11

            O superbă catapeteasmă din lemn de tei, bătută în foiță de aur, desparte naosul de altar, este formată din 7 rânduri de icoane și i-ar prinde bine o restaurare. Icoanele sunt încadrate în coloane cilindrice cu baza și capitelul frumos profilate, cu sculpturi vegetale, ramuri, frunze și strugurei poleite cu aur.   Alte elemente importante  din biserică: amvonul, sculptat și ornamentat cu icoane păzit parcă de un vultur sau jilțul  boierului împodobit cu icoane și cu ornamente fantastice în partea de jos. O icoană valoroasă este icoana Maicii Domnului ferecată în argint cu inscripție în partea de jos „Această sfântă icoană s-a făcut de robii lui Dumnezeu Alexandru, Anica și fiul lor George, familia Curt, anul 1854 martie 11 zile”.

5

14

Amvonul

9

12

6

13

             În curte lângă biserică se găsește  un monument funerar închinat familiei Curt și moștenitorilor acesteia. În acele vremuri familia Curt era stăpână în Hilișeu. Pe monument sunt mai multe plăcuțe inscripționate, pe una din ele stă scris: „Aleco și Anna de Curt stăpânitori din Hilișei didică acest monumânt mult jeliților ai lor copii Anna, Gheorghie, Alecsandru, Oto, Maria și Vasilie, înființat în anu 1858″.

16

            Biserica are hramul Adormirea Maicii Domnului, încet încet acest diamant atrage turiștii din diferite colțuri ale țării. În acest lăcaș departe de agitația urbană chiar și de ce a a satului  se oficiază slujbe foarte rar, pe 21 mai și pe 15 august, iar la cerere cine dorește să-și facă cununia sau botezul în ea.

            Autoritățile locale și preotul paroh încearcă din răsputeri să salveze și să pună cât mai mult în valoare acest monument. În ultimii ani s-a reușit construirea unui zid de stopare a alunecărilor de teren (zid de sprijin al zidului cu statui din fața turnului clopotniță). Mai înainte s-a lucrat la schimbarea  șindrilei din lemn de brad de pe biserică, au fost aduși meșteri pricepuți tocmai din Marmureș, meșteri care au lucrat la restaurarea obiectivelor din Muzeul Național al Satului “Dimitri Gusti”. Iar anul trecut s-a intervenit la schimbarea acoperișului de pe Turnul Clopotniță. Un pas mic pentru salvarea acestei bijuterii. Dar ESTE NEVOIE de mult mai mult.

           Biserica este pe lista monumentelor istorice, din 1990, (categoria B, interes local) dar se încearcă trecerea în categoria A (interes național).

2

             Nu vă e clar că merită să ajungeți prin aceste locuri?!! E la doi pași de vestitele mănăstiri din Bucovina.

           Doar dacă ajungeți aici vă veți convinge de verdele dătător de viață al câmpurilor, din vecinătatea Codrilor Herței. Nu departe de aici se află graniţa dintre două teritorii româneşti despărţite de un destin nemilos în teribilul an 1940, printr-o tuşă de creion trasată grosier pe harta Moldovei.

27

26

        Vă mai spunem câteva lucruri despre zona respectivă, demult satul Hilișeu Crișan  se numea Curt, (sunt 3 sate Hilișeu-Crișan, Hilișeu- Horia, Hilișeu- Cloșca, în ultimul  sat am avut și eu bunici (Georgeta)).

-în acest moment (aprilie-mai 2014) de la drumul asfaltat până la biserică se ajunge pe drum de țară (800m), în curând va fi pietruit, dar se poate merge și pe jos de la șoseaua principală, puțină mișcare nu strică niciodată și sigur te vei îmbăta de parfumul florilor de câmp.

-în fața bisericii se întindea curtea boierească, cu case și acareturi. Conacul a fost dărâmat în 1970 de către comuniști, cu cărămida din vechiul conac boieresc a fost construită casa parohială din sat (1975). Doar fântâna amintește de existența așezării boierești. Drumul ce ducea în sat trecea pe lângă curtea boierului, acesta a mai construit și prima școală din sat.

-este nevoie de specialiști -arhelogi pentru a face săpături la vechiul schit, pentru stabilirea vechimii și a a altor detalii,

-statuetele de pe zidul din fața clopotniței trebuiesc restaurare, la fel și interiorul bisericii.

-dați sfoară-n țară să audă și “cei mari”,  să se adune specialiști și bani pentru salvarea și promovarea acestui valoros monument.

Posibile atracții turistice în zonă (pe lângă ce am amintit mai sus)

-Biserica de Lemn din satul Corjăuți (Comuna Hilișeu-Horia), construită în 1813 de către boierul Bașotă (avea conac în  Pomârla). Iar istoria, povestea și legenda acestei biserici este fascinantă (a fost cărată cu căruțele peste noapte).

-dealurile cu uriași (morminte de uriași )legendele spun că unele formațiuni deluroase din zonă ar fi mormintele unor uriași, localnicii confirmă acest lucru.

21

Am vizitat Biserica de Lemn Adormirea Maicii Domnului din Hilișeu-Crișan în aprilie 2014

A vizitat și a scris despre acestă biserică și Anda de la Hai la Bord.

Share Button

12 Comments

 1. achitei maricel

  am fost am vazut mi_a placut ………..nu mi_a placut ce am vazut cand am fost trist dar adevarat

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Din pacate aceasta este relitatea…

   Reply
 2. Sandy

  Din pacate am vizitat biserica in vara lui 2017, si nu numai ca nu s-a facut nimic (primarul, ca primarul … vorba multa, treaba ioc) dar se degradeaza in continuare.
  De pe zidul cu clopotnita se desprind bucati de tencuiala, monumentul din curte este crapat si acaparat de buruieni, curtea bisericii evident neglijata. NU se poate folosi intrarea princiupala, cea prin poarta cu clopotnitam accesul se face tot prin curtea din spate.
  Un singur bilet pe un geamlac, bilet ce contine numele si nr de telefon al preotului (care de asemena pare sa nu aiba nici un interes in prezervarea zonei atat timp cat dumnelui are biserica noua in sat, unde “pica” nu-i asa mai mult …)

  Nici poveste de renovat drumul, nu-mi dau seama daca e vreo diferenta fata de cum era cand ati fost voi, cert este ca fara un jeep zdravan nici gand sa poti ajunge acolo cu masina.

  🙁

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Bună! Mă bucur că ai avut ocazia să vezi această bijuterie de biserică. Din păcate fiind un monument istoric nu se poate interveni oricum pentru reparații și restaurare. Trbuie studii de cercetare, experți…și într-o comună mică… sigur prioritar sunt drumurile, canalizarea, apa etc.
   Nu știu pe ce drum ai fost însă eu am ajuns până la biserică cu mașina mică, (era) este asflat până aproape de biserică, maxim 1 km drum de țară.
   Numai bine și sperăm și noi că se vor mișca lucrurile.

   Reply
 3. acujboaie iuliana

  Foarte frumoasa toata zona.Mama mea a copilarit acolo in Hiliseu-Horia. E o zona prea linistita pentru turism, iar cei din guvern sau de la parohia care are in patrimoniu si aceasta biserica nu isi vor da silinta sa faca ceva constructiv in zona daca nu e si ceva de bagat spaga prin conturile lor. Daca ar veni printul Charles si in aceasta zona cu siguranta ar sari toate autoritatile si ar pune mana de la mana sa asfalteze toate ulitele si sa renoveze acest monument si nu numai atat, asa cum sa intamplat si in Transilvania. Strategic ar fi bn daca ai o intrare la primarul din sat sa vorbesti cu el .. si primarul sa-i faca cadou printului Charles, o parcela de pamant si o casa veche boiereasca sau ceva cu stuf cum mai sunt prin sat. Asta probabil ar avea succes garantat daca ar reusi. Bafta !!!

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Nu cunosc intențiile primăriei sau parohiei, cert este că primarul își dă silința să implementeze tot felul de proiecte în comună, de la asfaltare, la canalizare, rețea cu alimentare cu apă cât și evenimente și programe culturale pentru tinerii de acolo.
   Nu facem politică, nici nu locuim acolo să avem avantaje de la primărie. Am relatat o chestiune constată la fața locului.
   Numai bine!
   Georgeta,

   Reply
  2. HoinariRomani (Post author)
   Reply
 4. ovi

  Foarte frumos! Mie, personal, acei ”balauri” imi aduc a steag dacic!

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Posibil să aibă legătură …momentan nu știe nimeni nimic.

   Reply
  2. Sandy

   Si la mine, prima impresie a fost identica … primul lucru la care m-am gandit a fost lupul dacic

   Reply
 5. Anda

  Multumesc pentru mentionare. Trebuie sa revin cu siguranta, pentru a cunoaste biserica si in interior. Splendid monument, din pacate prea putin cunoscut!

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Când ajungi în zonă intri în legătură cu primarul comunei și se rezolvă…Să mergi și la biserica de lemn de la Corjăuți construită în 1813 (cu o istorie foarte interesantă) este la 3-4 km de Biserica de Lemn de la Hilișeu -Crișan.
   Așa era și Cascada Bigăr în urmă cu câțiva ani…trebuie să fie menționată și această biserică de o publicație străină ca să se facă cunoscută. O vedem peste 2-3 ani în top 10 biserici de lemn din lume. Doamne ajută!!

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.