Pe culmea Balabanului spre Schitul Bran

           Drumețule urcă pe un vârf de deal și privește în zare, sufletul se va bucura și mintea se va limpezi iar tu te vei încărca cu energie pozitivă!

           În articolul următor îți  prezentăm un traseu scurt, traseu ce pornește din localitatea Șimon – Bran care duce  la Schitul Bran.(Din 2013 a fost ridicat la rangul de mănăstire.)

           După ce lași în urmă agitația din jurul Castelului Bran și intri în localitatea Șimon priveliștea este cu totul alta. Ai să-ți dorești imediat să urci pe cel puțin una din colinele din spatele caselor/pensiunilor, este imposibil să nu vrei să ajungi pe un  vârf de deal să poți admira împrejurimile.

2

4

         Noi am avut parte de mai mult spectacol natural urcând printre case, pe traseul marcat cu cruce albastră, indicatorul din fața bisericii din Șimon (biserica din vale). După ce am lăsat în urmă primele case ne-am confruntat cu primul urcuș mai abrupt, puțin solicitant dar deloc imposibil.

5

1

18

6

           Urcarea nu  durează mai mult de 15 -20 de minunte, surpriza a fost sus, sunt prea puține cuvinte pentru a descrie peisajele din jur. În depărtare munții cu vârfurile acoperite de zăpadă, la picioarele noastre un covor cu tot felul de flori, totul ca într-un basm frumos. Iar la o privire mai atentă am descoperit  puțin din fauna locului, o șopârlă profita de razele soarelui.

7

3

10

17

           Am continuat drumul pe Culmea Balaban, cu lungi ședințe foto și cu puze pentru a savura împrejurimile, parcă nici nu mai conta că la vreme se anunțase ploaie, nu mai conta unde trebuia să ajungem. Ne  opream din loc în loc cu privirea în depărtare spre Munții Bucegi sau spre Crai visându-ne pe potecile lor.

16

2011

139

14

19

12

         Lăsăm în urmă căsuțe răsfirate, stâne, Casa Balaban o adevărată bijuterie și alte adăposturi numite de localnici hodăi,  care completau tabloul natural ce ne înconjura. Ajungem la schit, unde parcarea era aproape plină cu mașini. Se poate ajunge și cu mașina dar pe altă variantă de drum (pe care am coborât și noi în sat). Ar fi fost păcat să venim cu mașina, nu ne-am fi bucurat deloc de minunăția naturii.

15

21

           În schit accesul se face doar dacă peste încălțăminte îți pui niște cipici de plastic. Nu se plătește taxă de vizitare, fotografiatul este permis în interior. Construcția schitului a început în 2006, pe locul unde ostași români au căzut în luptele de rezistență purtate de-a lungul culoarului Rucăr – Bran în Primul Război Mondial. Schitul modest se încadrează perfect în peisaj păstrând arhitectura zonei, asta nu poate decât să bucure ochiul privitorului.

22

23

24

25

1t

          Coborârea a continuat pe cruce albastră până la marginea pădurii de acolo poteca continuă  spre Padina și Vârfu Omu, noi am urmat drumul forestier (drum pe care circulă mașinile spre/dinspre  schit sau spre pensiunile din zonă).  După 4 km am ajuns la șoseaua principală din Șimon (DN 73). A fost o plimbare reușită în care ne-am umplut tolba cu imagini superbe și sufletul cu bucurie.

27

29

28

26

31

Toată plimbarea a durat mai bine de 3 ore, mers lejer cu pauze pentru ședințe foto.

-mai 2014-

SCHIT =  așezare călugărească  situată într-un loc retras, călugării (călugărițele) trăiesc retrași de restul lumii pe lângă o biserică (de mici dimensiuni), capelă carese supune și aparține regulilor unei mănăstiri.

Share Button

2 Comments

  1. Victor Demetrian

    Este important de notat ca inca din anul 2013 schitul prezentat a fost ridicat la rangul de manastire, functionand de atunci sub titulatura oficiala de Manastirea Bran. Puteti accesa nenumarate detalii pe http://www.manastireabran.ro

    Reply
  2. Monica - Povestidecalatorie

    Este o zona de o reala frumusete pe care am vazut-o si noi pe tot in mai!

    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.