Acasă la Constantin Brâncoveanu, în satul Brâncoveni

         După cum știi, iar dacă nu știi îți spunem noi anul acesta,  2014, este Anul Brâncoveanu – Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni.


Noi ne-am propus ca în acest an să vedem și să revedem toate ctitoriile, palatele brâncovenești, sperăm să reușim  🙂

          Iar dacă ne-ai urmărit pe pagina de facebook sigur ai văzut că am organizat și un tur ghidat pietonal-gratuit- prin București pe la monumentele istorice unde Constantin Brâncoveanu și-a pus amprenta. Urmărește-ne în continuare, mai organizăm tururi ghidate, dă un semn dacă ești interesat!

         Am mers pe urmele lui Constantin Brâncoveanu tocmai acolo unde s-a născut și crescut, loc în care se întorcea și în anii de domnie pentru a-și găsi liniștea sufletească. Este vorba despre Curtea de la Brâncoveni, astăzi doar câteva ziduri și Biserica Sfântul Nicolae mai stau în picioare.

         Curtea Domnească  din Brâncoveni este atestată documentar  la sfârşitul secolului al XVI-lea, dar  a fost construită cu mult înainte, pe vremea lui Datco Armaşul, bunicul domnitorului muntean Matei Basarab (1632-1654), însă acesta din urmă i-a dat strălucirea şi trăinicia ca vestigiu arhitectonic de tip feudal, fortificat.

2

       5

             Documentele istorice arată că la Brâncoveni a fost cuibul strămoşesc al marilor familii Basarabi. Curtea Domnească era poziționată pe o  terasă înaltă deasupra Luncii Oltului, aproape de căile de comunicație importante, aici fiind găzduiți Matei Basarab şi Constantin (Basarab) Brâncoveanu.

        Curtea Domnească din vremea lui Matei Basarab, construită la 1635, cuprindea palatul care era așezat pe o pivniță mare, paraclisul, cuhnia şi poarta întărită. Totul înconjurat de un zid  înalt de aproape 2 m, iar în partea estică era un bastion. Pentru o mai bună apărare împotriva invaziilor duşmanului, strategul Matei Vodă a pus în aplicare încă un sistem de apărare – un canal numit şi astăzi „Hârlău“, prin care a captat Oltul.

        În epoca lui Constantin Brâncoveanu curtea boierească a avut de suferit  din cauza lui  Mihnea Vodă cel Rău (1508-1519). A urmat jaful trupelor imperiale austriece conduse de generalul Heisller, care s-a stabilit pe moşia Brâncovenilor cu circa 5.000 de soldaţi.

         În 1708, Constantin Brâncoveanu i-a oferit ca zestre celui de-al treilea fiu al său, Radu, zis şi Răducanu, curtea şi averea strămoşească din acest ţinut, după ce doi ani la rând repară stricăciunile produse de furia austriecilor. În plus, vrednicul domnitor o înfrumuseţează cu logii, cu coloane de piatră şi cu ornamente în stil nou, brâncovenesc. Reparaţiile sale au adus un plus de modernism curţii, care amintea tot mai mult de cele de la Potlogi şi Mogoşoaia. Dar după detronarea lui Constantin Brâncoveanu în anul 1714, de turci palatul cunoaște iar un declin. Totuşi, sub ocupaţia austriacă, casa părintească a Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu trecea încă drept cea mai bună locuinţă după hanul din Craiova, până la războiul ruso-turc din 1769-1744, cât şi cutremurele din 1802 şi 1837 au avariat considerabil Brâncovenii.

         Anton Maria Del Chiaro, secretarul lui Constantin Brâncoveanu, care a trăit ani de zile în preajma acestuia, afirmă că îi plăcea să stea foarte mult la moşia de la Brâncoveni, în special toamna, la culesul viilor.

         Astăzi doar o bucată de zid și Biserica Sfântul Nicolae mai amintește de palatul domnesc din Brâncoveni.

4

7

8

         Biserica a fost construită din caramidă în 1635, avandu-l ca ctitor pe Matei Basarab, domn al Munteniei și soția sa doamna Elina, după cum reiese din inscripția veche de la intrarea în biserică. Cimitirul din jurul bisericii datează din vremea lui Constantin Brâncoveanu.

3

1

9

           Merită să faci o incursiune în cuibul strămoșesc de la Brâncoveni, pentru a vedea cu ochii locul de naștere a celor doi domni munteni, pentru a citi istoria locului (sunt câteva panouri cu informații foarte utile și interesante) pentru a cunoaște o fîrâmă de istorie.

 6

Dacă te interesează Turul Ghidat (pietonal) Gratuit prin București – Pe urmele lui Constantin Brâncoveanu -ne poți căuta pe  facebook:

Aflarea Brâncovenilor 

HoinariRomâni

 

Localizare obiectiv: 

Comuna Brancoveni, judetul Olt

-se ajunge din Slatina pe DN 64

Am vizitat acest obiectiv pe 9 iunie 2014

 

Informații de pe panourile informative de la fața locului și din cartea “Constantin Brâncoveanu  între casa cărților si Ievropa” de Răzvan Theodorescu.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.