Bijuterie pe masiv de bazalt- Cetatea Rupea

           În ultimii ani am trecut pe lângă ea de nenumărate ori, de fiecare dată ne zgâiam din mașină la ea, eventual mai făceam câte o poză din mers 😀 Însă în vara lui (2014) ne-am rezervat câteva  ore pentru faimoasa Cetatea Rupea.

1

12

           Printre picături de ploaie, vânt și aer medieval ne-am imaginat zarva de demult, am citit pliantele primite odată cu biletele de intrare și am vizitat cetatea țărănească construită pe trei incinte toate pe un masiv de bazalt.

            Istoria cetății începe încă din paleolitic, cercetările arheologice au scos la iveală obiecte din acea epocă. Mai târziu, mai exact pe vremea dacilor pe aceste locuri a fost ridicată Dava (Rumidava). Apoi pe vestigiile dacice se formează localitatea prefeudală prin construirea cetății de sus.

Pe un zid stă scris și acum anul atestării documentare a cetății 1324.

6

După cum am amintit și mai sus cetatea este construită pe trei incinte și anume:

-cetatea de sus  este cea mai veche construcție. Cetatea de sus a fost ridicată pe ruinele davei dacice (se presupune că ar fi ruinele cetății dacice Rumidava. Aici zidurile au fost îmbinate perfect cu rocile naturale. În această parte a cetății se găsește  Turnul Pulberăriei, Turnul cu vârful îngroșat. Se pot observa în interiorul incintei urmele de încăperi, ce au servit drept locuințe pentru populația refugiată în cetate, pe timpul asediilor. Cele mai cunoscute încăperi din cetatea de sus sunt Camera judelui și Camera preotului.

9

11

10

-cetatea de mijloc, construcție din secolul al XV-lea lărgită la începutul secolului al XVI-lea.

13

14

-cetatea de jos, construită în secolul XVII, aici fiind locuința  paznicului cetății, din 1850, și magazia militară. Aici au fost ridicate Capela și Turnul Cercetașilor,în 1623 a fost săpată  fântâna cetății, adâncă de 59 m și nesecată până în prezent.

2

4

5

3

            Nu vrem să te încărcăm cu prea multe detalii și date tehnice, suntem siguri că i-ai trecut pragul deja, sau nu??  Dacă nu ai ajuns încă la ea rezervă-ți puțin timp și fă-i o vizită! Hai să-ți mai dau câteva motive ca să o vizitezi  🙂

-este cetate țărănească ca și Râșnov și Saschiz .

-a avut dublu rol: de apărare și administrativ, a  servit ca ultim refugiu al saşilor răsculaţi împotriva regelui Carol Robert de Anjou al Ungariei,

-a renăscut ca o pasăre Phoenix după 3 ani de renovări,

-prețul biletului de vizitare este 10 ron/adulți și primești pliante cu istoria cetății și alte informații utile,

-drumul până la cetate este perfect (asfalt, plus parcare foarte spațioasă la cetate), nu există taxă de parcare la cetate,

-ai băncuțe pentru odihnă lângă parcare și în cetate,

-nu există taxă foto/video,

-toate incintele, turnurile sunt vizitabile,

-și priveliști superbe …

8

7

 Informații din pliantele primite la casa de bilete și de pe panourile informative din cetate.

*Imagini din 2014

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.