Istoria se fură cu căruța și la Cetatea Țărănească Saschiz

          Iubim castelele dar nu ne ferim să trecem  și pragul cetăților printre altele. Ne sunt dragi și mai toate au ascunse după ziduri câte o legendă, iar istoriile lor sunt fascinante. Așa că trecând prin satele Transilvaniei cu ochii pe sus sau pe indicatoare am zărit silueta fantomatică a  Cetății Saschiz, invitându-ne la ea.

2

          Din centrul satului, mai exact de la Biserica Evanghelică Lutherană (fortificată), turnul bisericii seamănă cu turnul cu ceas din Sighișoara,  până la cetate am mers pe jos, nu am făcut mai mult de 30 minute. Vizitatori…niciunul, era și în timpul săptămânii, liniște cât cuprinde, câmpuri înverzite și ogoare cultivate bine îngrijite, așa e traseul până acolo. Sus spectacolul e altul dar cam aceleași priveliști încântătoare, plus o panoramă a satului care-ți taie răsuflarea, într-un cuvânt, minunat!

1

Despre cetate

          E una din rarele cetăți țărănești ale sașilor păstrate până azi ( desigur alături de Râșnov, Rupea și parțial Slimnic – un caz particular). Cetatea a fost bine întreținută secole de-a rândul fiind îngrijită încă în anii 40, pe alocuri se mai observă și urme de tencuială/zugrăveală. Însă după deportarea masivă a sașilor după 1945  a început distrugerea ei de către locuitorii ne-germani ai Saschizului. Astfel a ajuns ruină și uitată.  Până la începutul lui 2000 era foarte puțin cunoscută o cauză ar fi că era ascunsă după o perdea de pădure.

           Cetatea a fost construită în secolul XIV(1347), cu ziduri înalte de 6-9 metri dotată cu 6 turnuri ce aveau menirea să apere populația satului pe durata războaielor.Turnurile aveau și denumiri Turnul ȘcoliiTurnul MunițieiTurnul VoievodalTurnul PreotuluiTurnul Porții șTurnul de Pază. Tot în cetate se afla și o capelă, astăzi ruină ca toată cetatea.

4

5

6

7

8

9

10

11

13

14

Legendele amintesc de fântâna cu tunel (fântână adâncă de 67 m) pe fundul căreia ar fi un tunel care făcea legătura cu satul.

12

-cetatea a fost construită de comunitatea germană din zonă,

-comuna este patrimoniu UNESCO din 1999,

-în centrul satului există centru de informare turistică, au pliante în 4 limbi,

-să vizitezi această cetate nu trebuie să plătești taxă de vizitare ori taxă foto, nici ghid nu ai dar poți afla informații de la centrul de informare turistică,

-demult Scaunul Sighișoarei a fost în această cetate, nu în Cetatea Sighișoarei,

-Sibiul a dat bani pentru fortificarea acestei cetăți,

-saschizenii au fost scutiți o perioadă de serviciul militar pentru a  ridica cetatea,

– fiecare comerciant ce trecea prin fața cetății era obligat să ducă un car cu piatră până sus, apoi putea să-și continuie drumul liniștit,

Știai că— Botanistul casei regale britanice e bolnav după Transilvania. Vine foarte des pe la Saschiz și stă zile întregi pe dealuri studiind flora și insectele. În cartea scrisa de el (se găsește  Saschiz- e și în românește) menționează  că zona arăta așa cum a arătat M. Britanie acum 300 de ani. Și de aceea ar trebui neapărat conservată.

Recomandarea noastră este să mergi să vizitezi această cetate veche de șapte secole, cât mai este în picioare…Și aici istoria se fură cu căruța  de către ignoranți  și se clădește sub formă de gard sau grajd. Iar când aceștia sunt ocupați cu altele natura lucrează liniștită, copacii au crescut chiar și pe ziduri.

O astfel de comoară ar trebui ajutată să renască…

-un drum de acces, măcar pietruit, sau o potecă îngrijită ar fi bună, (nu spunem că ar trebui să se ajungă cu mașinile până acolo, nu ar mai avea același farmec drumul, s-ar distruge flora și zona ar deveni mai poluată).

-locul să fie păzit, să nu mai năvălească hoții de piatră,

-conservat ce a mai rămas din ea.

3

*Informații din pliantul de la chioșcul de informații.

*Imagini din 2014

Share Button

1 Comment

  1. Dan

    Între timp s-au alocat fonduri europene și se renovează!
    Frumoase poze, cât și articol!

    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.