Parfum de istorie și crini albi la Mănăstirea Brâncoveni

         Anul acesta pașii ni s-au îndreptat spre câteva ctitorii brâncovenești.  La unele am ajuns întâmplător, la altele voit.  Însă peste tot am învățat câte o lecție de istorie. La Brâncoveni am ajuns la începutul lui iunie 2014, un loc cu prea multă liniște, cu mulți crini albi un loc de  unde orice pelerin poate pleca împăcat sufletește.

         Învăluiți de o liniște aproape nefirească și de parfumul puternic al crinilor albi am citit pe nerăsuflate informațiile  de pe pereții  turnului clopotniță. Acum le împărtășim și cu tine, sperăm să-ți fie de folos și aceste câteva idei să te plimbe prin istorie și să-ți îndrepte pașii cu prima ocazie către Brâncoveni, către Mănăstirea Brâncoveni.

8

5

Comuna Brâncoveni

         Localitate atestată documentar din vremea domniei lui Mircea cel Bătrân (1386 -1418), în anii ce au urmat pe aici au trecut Neagoe Basarab, Mihai Viteazul, Matei Basarab, Sfântul Constantin Brâncoveanu.

Mănăstirea Brâncoveni

-1570Jupânița Celea, străbunica lui Matei Basarab construiește o biserică din lemn, pe locul actualei biserici.

-1634-1640Matei Basarab împreună cu Preda Brâncoveanu bunicul lui Constantin Brâncoveanu refac mănăstirea, în semn de mulțumire lui Dumnezeu după ce Matei Basarab s-a vindecat cu apa izvorului (Izvorul Tămăduirii) din incinta mănăstirii. Aceștia construiesc turnul-clopotniță, casele și beciurile domnești, pictează biserică și ridică ziduri de apărare. Astăzi se mai păstrează turnul-clopotniță, pivnițele și zidul de apărare.

1

y

-1700– se ridică biserica mică, devenită ulterior bolniță, pictura bisericuței este în frescă -stil bizantin realizată de meșterii școlii de la Hurezi conduși de Constantinos.

3

4

-1674– trupul fratelui lui Constantin Brâncoveanu, Barbu– este adus de la Constantinopol și îngropat la Brâncoveni.

-1688– doamna Stanca Brâncoveanu, mama lui Constantin Brâncoveanu reînhumează în pronaos trupul soțului ei, numit Papa, omorât la București, în anul 1655, și al lui Preda Brâncoveanu. Mama lui Constantin Brâncoveanu rămâne văduvă timp de 44 de ani, moare la vârsta de 66 de ani și este înmormântată alături de soțul ei  sub o lespede de piatră însemnată cu stema  familiei Cantacuzinilor (vulturul bicefal).

-1699– Constantin Brâncoveanu restaurează biserica mică, iar cei doi fii Constantin și Ștefan pun piatra de temelie a bisericii mari pe care o termină de construit în doar două luni, zugrăvirea sa luând sfârșit abia în 1704.

2

7

-1716-1718 -în timpul războiului turco-austriac  mănăstirea a fost incendiată în mare parte,

-1721-1727 -mănăstirea a fost transformată în cazarmă austriacă,

1837-1839-biserica mare a fost reclădită, fiind avariată în urma cutremurelor,

-1874– la mănăstirea Brâncoveni erau doar 4 viețuitori,

-1877– moare ultimul stareț al mănăstirii Radu Șapcă-înmormântat în pridvorul bisericii,

-1940-1959–  mănăstirea a fost populată de câteva maici, însă în 1959 a fost desființată în urma decretului dat de Gheorghe  Gheorghiu Dej, luând ființă un azil de bătrâni.

-1975– se refac casele domnești la inițiativa celor de la Direcția Monumentelor Istorice,

-1980– este anul când au fost aduse câteva maici de la o altă mănăstire, astfel încep reparațiile capitale,

-1985– se redeschide biserica mare,

-la mănăstirea Brâncoveni există o icoană a Maicii Domnului  făcătoare de minuni.

-astăzi mănăstirea are 36 de maici.

Alte curiozități

-mănăstirea Brâncoveni a fost salvată de la demolare de sora lui Nicolae Ceaușescu,

– în lapidarium sunt elemente de la biserica Văcărești-cea mai mare din țară până la demolare,

-la această mănăstire  este și un muzeu ce adăposteşte o bogată colecţie de Evanghelii, icoane, manuscrise, veşminte şi tapiserii de mare valoare artistică sau istorică.

6

        Biserica mare a mănăstirii este închinată Adormirii Maicii Domnului, iar biserica bolniță, este închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, cât și Izvorului Tămăduirii.

         Ne-am retras de la mănăstire cu gândul că trebuie să revenim, atât pentru liniștea omniprezentă cât și pentru lecția de istorie foarte valoroasă.

 

Localizare- comuna Brâncoveni, județul Olt, la 20  km de Slatina

În apropiere, la aproximativ 4 km, mai poți vizita ruinele curții domnești și biserica Sf. Nicolae.

Share Button

1 Comment

  1. Marlboro Cigarettes

    I always spent my half an hour to read this weblog articles Parfum de istorie și crini albi la Mănăstirea Brâncoveni – HoinariRomani all the time along with a cup of coffee.

    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.