File de istorie la Conacul Brătienilor din Ștefănești

File de poveste, file de istorie la Vila Florica…(Conacul Brătienilor).

           Familia Brătienilor se trage din vremea lui Vlad Țepeș, aceștia au evoluat social și prin căsătorii cu femei provenind din familii mari de boieri. Să nu ne pierdem prin istorie cu arborele genealogic al familiei Brătienilor, începem de la Constantin (Dincă) Brătianu. Acesta  a deţinut funcţiile de stolnic şi mare clucer în timpul domnitorului Alexandru al II- lea Ghica. În urma căsătoriei cu Anastasia Tigveanu a avut şapte copii între care: Dumitru (1817- 1892) şi Ion (1821- 1891), cei mai importanți în istoria noastră.

          În Ștefăneștii de Argeș se află domeniul familiei Brătianu, denumit după numele satului în care se află, Florica. Florica a fost prima fiică a lui Ion C. Brătianu.

3

            Domeniul Florica cuprinde un conac, fermă, capelă, cramă, gară şi chiar un observator astronomic, toate amplasate în mijlocul unui vast parc dendrologic, înconjurat de podgoriile de la Ştefăneşti. Totul fiind opera primilor doi Brătieni, Ion şi Ionel, tată şi fiu, fiind pasionaţi constructori, în special fiul au transformat o cochetă casă a moşiei într-o somptuoasă reşedinţă boierească, în care s-au luat importante decizii privind istoria noastră.

13

          Când am pășit pe domeniul Brătienilor am rămas fascinați de minunăția locului. Până să ajungă călătorul la conac poate poposi mai întâi la capela familiei Brătianu. Aici sunt înmormântați majoritatea membrilor familiei. A  fost construită în anul 1898 după planurile arhitectului francez André Lecomte du Nouy. Este construită din piatră de Albești, are formă de cruce cu o singură turlă. Ce o face deosebită este scara de acces până în pridvor, interiorul nu a fost pictat niciodată.

         Pe 21 mai 1921  în capelă a fost adus sicriul lui I. C. Brătianu, slujba fiind ținută de primul Patriarh al României Miron Cristea. Cînd a decedat I.C. Brătianu  pe 3 mai 1891 a fost înmormântat în parcul conacului lângă fiica sa Florica. Următoarea înmormântare de la capelă a fost cea a lui Ionel Brătianu, 24 noiembrie 1927. Tot aici mai sunt înmormântați Vintilă Brătianu (d. 22 decembrie 1930),  Dinu şi Gheorghe Brătianu, decedați în închisoarea de la Sighet.

5

14

          De la capelă  ne-am îndreptat spre conacul în care s-a născut şi a trăit cea mai importantă familie de oameni politici români, o adevărată dinastie civilă ce  a dat ţării nu mai puţin de trei prim-miniştri, dintre care primii doi Ion şi Ionel Brătianu. Având un rol covârşitor în realizarea României moderne, de numele primului legându-se războiul Independenţei, cel de-al doilea realizând, tot în urma unui război,  Unirea din 1918 şi reformele ce au stat la baza democraţiei interbelice.

2

          Conacul nu a avut forma actuală dintotdeauna, a fost modificat treptat, îți dăm câteva repere că povestea este lungă și doar ascultând ghidul de acolo o poți înțelege mai bine.

-s-a pornit de la o reședință de administrare a fermei,

-în 1889 este modificat etajul 1, se adaugă sală de scrimă, biliard, odaie de toaletă, alte camere și o imensă terasă susținută cu stâlpi sculptați.

-în 1925 este acoperită terasa, se construiește etajul 2 (mansardă).

        În conac se poate vizita parterul, biblioteca, salonul de primire, sala de ședință, o bibliotecă supraetajată, biroul și terasa și alte camere. Totul este foarte bine întreținut.

        Din păcate nu am reușit să ne plimbăm foarte mult prin imensul parc, care la început de toamnă era splendid. Vila Florica (Conacul Brătienilor) este un loc în care cel care-i trece pragul o dată sigur mai revine. Așa v-om face și noi…

8

12

9

17

10

 

*    La Vila Florica funcționează  Centrului de Cultură “Brătianu” cu rolul de a păstra şi perpetua moştenirea și tradiția  celebrei familii de oameni politici, de stat şi de cultură.

*    Parcul Dendrologic este inclus în lista patrimoniului cultural naţional.

*   Mai multe detalii despre Vila Florica și despre dinastia Brătienilor găsiți pe pagina oficială.

 

Taxe de vizitare (2014)

-adulți 5,7 ron

-copii 2 ron

-vizitare cu ghid 10 ron

-taxa foto 22 ron

Cum se ajunge la Vila Florica (Conacul Brătienilor)

Din Pitești spre București pe drumul vechi DN7 , în prima localitate, Ștefănești, după pod și biserică se intră pe prima stradă la stânga (există un indicator ).

 

Am ajuns la Vila Florica în septembrie 2014 cu Monumente Uitate .

Mai multe fotografii pe pagina de facebook.

 

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.