În Oltenia cu Castle Break

Două zile de poveste petrecute pe plaiuri oltenești și argeșene 🙂

Acum,  pe scurt cum am petrecut două zile prin Oltenia împreună cu o gașcă de oameni excepționali.

         Plecare din București cu prima oprire la  Vila Florica (Conacul Brătienilor) din Ștefănești, jud. Argeș, aici funcționează Centrul de cultură Brătianu. Am vizitat biserica (capela) unde se află și bolnița familiei Brătianu, am ascultat câteva istorisiri de la o maică care a încercat să ne fie ghid.  Conacul se află într-un imens parc dendrologic. Domeniul a rămas  moștenire lui Ionel Brătianu, denumit Florica, după prima fiica a lui Ion C. Brătianu.

1

          Următoarea oprire a fost tot pe plaiuri argeșene la Vila Golescu din Câmpulung Muscel, construită în 1910.  Am avut parte de o primire excelentă din partea administratorului vilei. Am servit masa în curte, am avut libertate deplină în fiecare colțișor al casei și al imensului parc dendrologic. Nu am mai fi plecat de acolo, nu ne mai săturam de poveștile ghidului.

2

3

          Pe seară am poposit la Conacul Bălceștilor din comuna Milcoiu aproape de cunoscutul deal al Deduleștilor. Nu era pentru prima dată când ajungeam în acest loc, însă ghidul s-a lungit cu poveștile și nu am aflat prea multe despre conac, iar noi eram un pic în întârziere. Dar merită ascultate toate poveștile ghidului doar că ascultătorului îi trebuie timp și răbdare 🙂 Despre vizita anterioară de la conac găsiți informații AICI.

4

         Seara târziu ne-am odihnit oasele la un hotel din Târgu Jiu, prin poveștile internetului se spune că este de 3 stele…

          Ziua de duminică a început devreme cu un mic dejun la ora 7:00 apoi am plecat la un tur de oraș de aproape două ore. Am vizitat Coloana fără de sfârșit, Poarta Sărutului și Masa tăcerii, pe traseu admirând arhitectura orașului.

5

          Pe la prânz am ajuns într-un loc de unde nu am mai fi plecat, un loc absolut minunat Muzeul Arhitecturii Populare Gorjene din Curțișoara  Pentru prima dată am văzut o casă cu umblătore 🙂 probabil și de unde expresia “pe unde mai umbli” 🙂  În cadrul muzeului se găsește și cea mai veche culă, construită prin 1470 și restaurată în 1785, Cula Cornoiu.

6

7

         Vizitând o culă așa impunătoare ni s-a deschis pofta de văzut și altele 🙂 Ne-am oprit la Măldărăști, județul Vâlcea la Cula Greceanu.  Aici pictează Olga Greceanu, în anul 1936, fresca ctitorilor după portretele aflate în pronaosul bisericii Măldăreștilor, din imediata vecinătate a culei.

8

         Peste drum se află Cula Măldărescu, construită în 1812 de către Gheorghiță Măldărăscu, această culă a fost cumpărată de I. G. Duca în 1907. Acesta îți construiește pe acestă proprietate o casă  în 1912, acum devenită Casa memorială I.G.Duca.

10

9

         În ultimile trei locații s-au făcut filmări la Drumul oaselor (1980), Incu Jianu, haiducul (1981) și Trandafirul galben (1982).

         Ziua nu era pe terminate așa că am făcut un scurt popas pentru o murată la Conacul lui Maldăr, superb și acest domeniu. Ultima oprire, înainte de a porni spre București a fost la ctitoria de suflet a lui Constantin Brâncoveanu, Mănăstirea Horezu (Mănăstirea Hurezi).

11

12

        A fost o ieșire minunată  în acre am avut parte de experiențe noi, am întâlnit oameni frumoși, am vizitat obiective interesante și am revăzut locuri dragi.

În curând povestim despre fiecare obiectiv, plus albume foto pe pagina de facebook.

Castle Break 

Monumente Uitate.

 

 

 

Share Button

3 Comments

 1. Gianina

  Super excursie!La Conacul Balcestilor am fost in 2010 si la manastirea Horezu in 2012,restul nu le-am vazut.

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Să mergi la toate!! La fiecare obiectiv există ghid care povestește foarte bine și frumos.

   Reply
   1. Gianina

    Multumesc! Asa ar trebui, acum au mai crescut si copiii, si inteleg altfel. Si cand ma gandesc cate avem de vazut in tara noastra…timp sa fie, si bani.

    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.