Zamfira- prima lucrare în frescă a lui Nicolae Grigorescu

          I-am trecut pragul mai mult îndemnați de curiozitate să aflăm de unde îi vine numele, Zamfira, deosebit și rar întâlnit în zilele noastre.

          Despre Mănăstirea Zamfira povestim în acest articol, că odată ajunși la porțile ei am aflat o mulțime de lucruri interesante pe care trebuie să le împărtășim cu tine.

8

          Ansamblul mănăstiresc cuprinde două biserici, cea veche din cimitir și biserica mare înconjurată de chilii.

          Bazele acestui așezământ monahal s-au pus în timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat 1721-1743, din dorința văduvei Zamfira Apostolii. După moartea acesteia construirea și terminarea bisericii îi revine Smarandei, nepoata voievodului Șerban Cantacuzino. La terminarea bisericii aceasta primește și câteva hectare de teren, unii istorici afirmă că în apropierea acestui așezământ ar fi fost și casele boierești ale ctitorilor, astăzi dispărute. Biserica construindu-se cu destinația biserică de mir sau de curte boierească.

          Vechea biserică suferă avarii considerabile în cutremurele din 1802 și 1838 astfel ajungând o ruină, fiind refăcută mai târziu.

7

           În 1855- 1857 mitropolitul  Nifon construiește la aproximativ 400 de metri de vechea biserică una nouă și mai impunătoare. Nici această biserică nu a scăpat cu bine în urma cutremurelor din 1940 și 1977, reparațiile făcându-se în perioada 1977-1982.

6

          Biserica a fost pictată de Nicolae Grigorescu, acesta având 18-19 ani la acea vreme. A pictat biserica în timp record, un an și două luni  1856-1857. În timp opera  s-a degradat alți pictori au pus pictură în ulei sau tempera peste cea  originală. Însă la restaurarea din 1986-1989 pictorul Ion Chiriac înlătură toate picturile prin decupare și scoate la suprafață pictura originală a lui Nicolae Grigorescu, pe care o poți admira astăzi.

1

2

De reținutaceastă biserică este prima biserică pictată în întregime de Nicolae Grigorescu, în frescă.

-Nicolae Grigorescu a mai pictat și biserica nouă de la  Mănăstirea Agapia, la vârsta de 20 de ani,

-mănăstirea are două hramuri – Sfântul Ierarh Nifon și Înălțarea Domnului,

-este mănăstire de maici,

-nu se plătește taxă de vizitare,

-fotografiatul în biserică este interzis.

         În cimitirul mănăstirii sunt îngropați cinci membri din familia lui Nicolae Iorga. Acesta venind foarte des pe aici la un moment dat și-a dorit să fie și el înmormântat la această mănăstire, însă posteritatea a ales alt loc pentru el.

          A fost o plăcere să petrecem ceva clipe pe însorita vale a Teleajenului, la acest lăcaș înconjurat de livezi cu pomi fructiferi,la acea vreme infloriți. Învăluiți de mireasma florilor de măr am descusut istoria acestui loc.

 3

5

4

Mănăstirea Zamfira se află la 14 km de Ploiești pe drumul București -Ploiești- Vălenii de Munte. Se poate ajunge și cu trenul, coborând la gara Lipănești, de la gară sunt aproximativ 2 km până la mănăstire.

-vizita la această mănăstire a fost pe 26 aprilie 2014.

 

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.