Sibiul văzut din cea mai înaltă construcție a sa

Sibiul mereu cuceritor.

           De fiecare dată când am ajuns în Sibiu am vizitat câte ceva…și pe lista noastră, nescrisă, mai sunt destule obiective la care trebuie să ajungem.

          După plimbarea prin piețele Sibiului zgâindu-ne la turnurile bisericilor ne întrebam retoric, cum ar fi să vedem orașul din unul din ele. În turnul cu ceas am mai fost, dar parcă ne doream altceva. Și am găsit.

           Catedrala Evanghelică

           Un monument al orașului cu un turn pe șapte nivele, cu o înălțime de peste 73 de metri. Este unul dintre cele mai înalte turnuri din Transilvania. Turnul acestei catedrale prezintă în colțurile sale alte patru turnulețe, dovada a faptului că orașul avea dreptul și puterea de a condamna – “dreptul sabiei”.

2

1

         În turn turiștii pot ajunge doar însoții de ghidul de acolo. Se poate vizita și fotografia interiorul catedralei și desigur pot asculta și poveștile minunate ale ghidului.

         Turnul acestei biserici este al doilea turn cu ceas ca vechime din România, ceasul actual datează din 1881. Turnul a folosit și ca foișor de foc și este cea mai înaltă construcție din Sibiu.

Legenda turnului

         Legenda spune că saşii sibieni, vrând să înalţe pentru biserica lor cel mai înalt turn, au mers în delegaţie la comunitatea de saşi din Bistriţa, pentru a se inspira. Acolo au măsurat cu o frânghie înălţimea turnului bisericii, iar seara au fost invitaţi la ospăţ de bistriţeni. Îmbătându-i pe cei din Sibiu, meşterii bistriţeni le-au tăiat pe ascuns o porţiune din frânghie. Astfel turnul bisericii din Bistriţa a rămas cel mai înalt din Transilvania, cu ai săi 75 de metri.

         Dar hai să vezi cum arată Sibiul din turnul catedralei apoi îți povestim detalii despre acest monument  🙂

8

2b

1b

9

Detalii despre catedrală

-edificiul este construit în stil gotic,

-construcția turnului a început în 1371 și o parte din biserică, ulterior s-a construit nava centrală, s-au înălțat pereții,

-în 1474 se modifică aspectul bisericii transformându-se într-o biserică-hală,

-în 1494 se înalță turnul cu două etaje,

-orga corului este din 1671 și a înlocuit prima orgă din Sibiu din anul 1585,

-în 1914 a fost instalată marea orgă a bisericii, este și  cea mai mare orgă din sud-estul Europei, iar în 1997 a fost complet restaurată,

4

6

3b

5

3

-ferula (loc pentru ceremonii mai intim aici sunt 67 de lespezi funerare unice în România. Până spre mijlocul secolului al XVIII-lea, personalitățile marcante ale orașului erau îngropate în biserică. Acest obicei a fost interzis în 1796 singura excepție fiind a baronului Samuel von Brukenthal. Cele mai vechi lespezi sunt ale lui Georg Hecht (1496) și Nicolaul Proll (1499), urmate de Mihnea Vodă cel Rău (1510) ucis în fața bisericii.

7

Catedrala Evanghelică este în piața Huiet.

Când ajungi în Sibiu nu ezita să-i treci pragul, învinge-ți frica de înălțime și urcă și în turn!

Pe 22 noiembrie 2014 am văzut Sibiul din cel mai înalt turn al său.

Despre Sibiu am mai povestit AICI.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.