Ce poți face într-o zi în…Arad

O zi sau un weekend să vezi repede câteva obiective istorice, culturale și turistice din orașul de pe Mureș.

          Ca să-ți stârnim interesul mai mult îți spunem ceva unicat despre numele orașului, în 5 limbi se pronunță tot Arad, (bulgară bănățeană, sârbă, maghiară, germană, română). Și istoria orașului este foarte interesantă, dar nu te încărcăm cu prea multe date. Odată ajuns în acest oraș îți recomandăm să vizitezi cel puțin următoarele obiective, așa vei afla și o mică parte din istoria lui.

Clădirea Palatului Administrativ  (Primăria)

         Este una dintre cele mai impunătoare construcții din oraș, ridicată în perioada 1872-1874 în stil renascentist. Palatul poate fi vizitat  după orele de program ale instituțiilor din interior, adică după ora 17.00. Turiștii sunt însoțiți de un ghid care le redă povestea  celui mai interesant imobil administrativ din Arad.  Ghidul  este unul din angajații primăriei, programul cu publicul vizitator este până la ora 20.00.

         Planul clădirii este în formă de U , are un turn de 54 m iar orologiul din turn, este adus din Elveţia în anul 1878  și are un mecanism care la oră fixă cântă un cântec patriotic.

17

Teatrul Clasic “Ioan Slavici”

         Clădirea teatrului a fost construită în anul 1872, lucrările au început odată cu cele ale Palatului Administrativ. Edificiul  construit în stil neoclasic este pe  trei nivele, având intrarea principală în axul bulevardului şi este  marcată de coloane ce susţin un fronton. Prima reprezentație a fost în 1874 imediat după terminarea lucrărilor de construcție.

15

Palatul Cultural

          Este o construcție mai tânără decât primele enumerate, a fost construit în perioada 1911-1913. Ca și stil arhitectural aici se împletesc mai multe stiluri: fațada -stil neoclasic, coloanele -corintic, aripile laterale- renascentist italian, mai sunt întâlnite elemente gotice.

         Pe noi ne-a fascinat interiorul care este spectaculos. În special sala de spectacole,  de remarcat  vitraliile florale atât din sală cât și din holul de onoare, decorația metopelor, feroneria vegetală și geometrică,  candelabrele și aplicele.

          Aici  nu există ghid care să te însoțească, însă dacă ai norocul pe care l-am avut noi să întâlnești același paznic cu un milion de informații despre clădire și nu numai, nu scapi repede de acolo. Uite un avantaj al călătoriilor, întâlnești oameni excepționali unde nu te aștepți.

Clădirea se află în Piața George Enescu nr. 1.

3

5

Turnul de Apă

         Admiră o parte din Arad  de la 35 de metri înălțime, că atât are turnul. A fost dat în folosință în anul 1896 pentru aprovizionarea cu apă, fiind utilizat pentru acest scop până în 1956.  Turnul a mai servit și ca foișor de foc, la momentul construirii fiind cea mai înaltă clădire din oraș.

Din 1990 turnul găzduiește  Galeria de Artă “Turnul de apă”, ce deține o expoziție permanentă a apei, și expoziții de artă sau tematice.

Spațiul expozițional se întinde pe 5 niveluri:

– etajul I  aici sunt organizate expoziții temporare ale artiștilor plastici din oraș,

-la etajul II sunt prezentate lucrări din anii ’70 – ’80, realizate de artiști arădeni

-la etajul III este expoziția Apa domestică, care prezintă modurile în care oamenii au utilizat apa de-a lungul timpului., foarte interesantă expoziția,

-la etajul IV sunt prezentate tradițiile pompierilor din Arad și modul în care s-a făcut alimentarea cu apă a orașului de-a lungul timpului.

-la etajul V se găsește bazinul de apă, cu o capacitate de 400 de tone, în care acum se poate urca pe o scară și admira orașul.

Ghidul de acolo este foarte explicit și dacă ești dispus să petreci 2-3 ore acolo sigur nu te vei plictisi, în plus vei pleca cu o mulțime de informații, povești și recomandări despre ce mai poți vizita prin Arad și împrejurimi.

Turnul de apă este pe strada Ceaikovski P.I. 9 A

9

7

14

Biserica “Sfântul Anton de Padova”

         Este o biserică romano-catolică, pe noi ne fascinează astfel de biserici din punct de vedere al arhitecturii și nu numai. Este construită în perioada 1902 -1904 și îmbină mai multe stiluri arhitecturale precum: eclectic, baroc, clasicist și renascentist. Lăcașul de cult a aparținut ordinului minorit, frontispiciul adăpostește o copie a sculpturii Pieta, lucrarea lui Michelangelo.

13

6

Biserica Roșie

         Construită în stil neogotic în 1905, este lăcaș de cult al Bisericii  Evanghelice- Luterane. La inaugurare, biserica a avut trei clopote fiecare  de 1.590 kg. În timpul primului război mondial, din dispoziția autorităților, au fost topite două din ele pentru ca din bronzul lor să se facă proiectile. A rămas doar “clopotul fa”, pentru chemarea credincioșilor. Clopotele au fost turnate în atelierul turnătoriei Hönig din Arad, renumită pentru lucrările de turnare în bronz în zona aceasta.

18

20

Vizitează Aradul din tren!

           Este un trenuleț mai mult pentru copii, dar cum noi suntem copii sper că și tu te simți la fel, am încercat o astfel de plimbare. Ne-am îmbarcat alături de prichindei și bunicuțe, ascultând cântecele  vesele ce acopereau zgomotele orașului. A fost o plimbare foarte interesantă, am avut timp pentru fotografierea monumentelor întâlnite, ne-am bucurat din plin de o minunată plimbare.

         Trenulețul circulă de la începutul lunii mai până în octombrie în intervalul orar  12:00 -19:00, doar sâmbăta și duminica. Traseul trenuleţului este Teatru – B-dul Revoluţiei – Podgoria – Parcul Reconcilierii – Teatru, staţia de îmbarcare fiind la Teatru.

12

           Pe lângă obiectivele enumerate mai sus mai poți vedea și vizita: Biserica Sârbească, Parcul Reconcilierii, vara te poți relaxa la Ștrandul Neptun, Muzeul de artă și etnografie Eugen Popa,  Catedrala veche Arad, Mănăstirea Hodoș Bodrog, Mănăstirea Gai, Muzeul Cofetăriei, Gara din Arad, Catedrala ortodoxă, Teatrul vechi -Hirschl construit în 1817 (în aceiași perioadă cu Teatrul din Oravița). Admiră clădirile vechi și palatele orașului în special cele de pe bulevardul Revoluției, nu evita parcurile și cofetăriile.

4

8

1

10

11

16

2

Sinagoga Neologă

         Prima sinagogă a fost construită din lemn în anul 1759, iar în 1828 se pune piatra de temelie a unei sinagogi din piatră.

Sinagoga este pe strada Tribunul Dobra nr. 10.

Casa cu Ghiulele

Este o mărturie a luptelor ce au avut loc în Arad în anii 1848-1849. Casa este construită din anul 1800.

Casa cu Lacăt

Casă construită de un comerciant vienez, Iosif Winkler, în 1815.  Te vei întreba de ce se numește “Casa cu Lacăt”, uite ce explicație am găsit noi:  În colțul clădirii, spre strada Plevnei, există o nișă în care se afla un trunchi de copac înconjurat de o bară metalică închisă cu un lacăt. „Butucul de fier” (lemn învelit în tablă) așezat în nișă a fost făurit, după modelul vienez, de către sculptorul timișorean Moritz Heim; astfel de butuci se găseau în  Viena, Bratislava, Buda, Oradea, Timișoara.  Într-un astfel de trunchi, calfele care făceau lungi călătorii din oraș în oraș pentru a-și desăvârși cunoștințele profesionale, băteau câte un cui, imortalizându-și astfel trecerea prin acele locuri.

         Butucul nu se mai găsește în nișă, deoarece după ce a fost furat în 1994 și recuperat, a fost depus spre păstrare la Muzeul de Artă din Arad (Galeria de Artă a Complexului Muzeal Arad), pentru a nu se mai repeta incidentul.

Casa este situată pe strada Tribunul Dobra nr. 7

           Ți-am recomandat așa multe obiective că abia la finalul articolului ne-am dat seama că nu prea sunt suficiente două zile ca să le vizitezi și să te bucuri de ele din plin.  Unul din motivele pentru care am enumerat așa multe ar fi acela ca tu să ai de unde alege.

          Toate obiectivele enumerate în acest articol din orașul Arad le-am vizitat, îți recomandăm să le treci pragul cu încredere, să te bucuri de artă, istorie, cultură și oameni.

Share Button

6 Comments

 1. Pingback: HoinariRomani - un blog apărut din pasiune pentru călătorii și dragoste pentru Romania - Emilia Chebac

 2. Pop Ilie

  A fost de multe ori în Arad încă din 1947, și ultima oară în 2011, dar nu am vizitat în interior nici un obiectiv prezentat, care au o mare valoare istorică.

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Bună Ilie!
   La următoarea vizită în Arad îndrăznește să treci pragul unui obiectiv.
   Numai bine!
   Georgeta,

   Reply
 3. Gabi

  Unde se afla Palatul Neuman? Aveti o imagine cu o usa frumoasa. Nu il gasesc pe harti.

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Bună Gabi!
   Palatul este pe Bd. Revoluției 78 str. Horia 1
   Palatul are deschidere la 3 străzi, în aripa dinspre Bd. Revoluției funcționează o facultate a Universității de Vest –Vasile Goldiș–.
   Numai bine!
   Georgeta,

   Reply
  2. Dorina

   La parterul Palatului Neuman, în aripa de pe bulevardul Revoluției, se găsește restaurantul Mc’Donalds..E peste drum de Primărie.

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.