Valea lui Stan

Valea lui Stan unul din traseele montane care ne-a fermecat de la primul pas.

Traseu marcat cu – Punct Roșu.

Durată traseu 5 ore. (Timpul parcurs de noi, cu pauze de odihnă, de admirat, de fotografiat…etc.)

Traseu Valea lui Stan : (Transfăgărășan) -DN7C  -Valea lui Stan – Poiana Călugărița-Baraj Vidraru

Traseul Valea lui Stan este în Munții Făgăraș -Munții Frunții, aceștia împreună cu Munții Ghițu străjuiesc mare parte din Barajul Vidraru.

           Am pornit la drum într-o zi de vară puțin mohorâtă, dar asta nu ne-a speriat, cu pași siguri am pornit pe traseu. Traseu ce începe din Transfăgărășan mai exact de pe DN 7 C- cum vii dinspre Curtea de Argeș treci de Cetatea Poenari, merită  și trebuie vizitată, te oprești în prima curbă ac de păr. Acolo există o troiță (vezi foto de mai jos) și atenție nu prea sunt locuri de parcare.  Nu ai cum să ratezi intrarea pe traseu, deși este mascată  de bălării -cel puțin vara,  ca și cum traseul ar sta  ascuns  de ochiul pantofarilor. Stai liniștit că am întâlnit și astfel de indivizi acolo, de unde or fi aflat de traseu și cum le-a trecut prin cap să pornească pe astfel de traseu în teneși… ah și o cucuoană avea și umbrelă. Am uitat să menționăm, am avut parte și de puțină ploaie, nu de speriat.

1

2

m6

Cucoana cu umbrelă (pe la jumătatea traseului). Foto: Marius Manea

       Traseul:

          După primele bălării și amenajări hidrotehnice  traseul devine foarte clar, practic urci pe vale de-a lungul apei. Urci scări, pasarele, pășești elegant pe câteva sau mai multe pietre ude, treci prin apă, pe alocuri până la gleznă sau până la genunchi (îți povestim acest episod mai jos), continui cu ținutul de cabluri, admiri stâncile ce te veghează, sau cascadele  ce au brăzdat în stânci bazine numite marmite…o minunăție de traseu.

6

m7

Foto: Marius Manea

5

Foto: Marius Manea

m3

          Că am amintit de traversare prin apă, există două porțiuni unde trebuie să te descalți și să mergi prin apă aproximativ 10-15 metri, te descalți dacă nu vrei să-ți uzi bocancii pe interior. Pe acea porțiune noi am înlocuit bocancii cu sandale ( am văzut cum e cu trecerea prin apă rece și  dedesubt  cu pietre alunecoase de diferite dimensiuni în Valea Urșilor). Ne-au prins tare bine sandalele (se înțelege sandale de trakking), le-am păstrat în picioare până am intrat pe traseul din pădure. Debitul de apă la acea vreme pe Valea lui Stan era în parametri normali (iulie 2014), dar dacă ai norocul de debit crescut…să vezi atunci distracție, iar când e secetă e floare la ureche.

          Traseul continuă prin pădure aproximativ 15-20 de minute (urcare în peiptiș) după care te poți odihni, face plajă, fotografia sau pur și simplu medita într-o superbă poieniță, Poiana Călugărița. De acolo traseul continuă (traseul de întoarcere) prin pădure (coborâre) apoi pe drum forestier, unde  ai să vezi ruinele Cabanei Călugărița.  Traseul se continuă tot pe P.R. până la baza Lacului Vidraru, în drumul ce duce spre Complexul Cumpăna. Se ocolește coada lacului Vidraru (se ajunge pe baraj- spre punctul de plecare pe traseu).

12

13

14

15

11

16

17

23

19

20

22

De reținut:

-Pentru a parcurge acest traseu nu ai nevoie decât de bocanci (opțional și sandale), haine comode și atenție sporită.

-Traseul poate deveni și periculos, sunt zone unde un pas greșit te trimite în hău 10-20 de metri.

-Dacă ai rău de înălțime nu este indicat să te aventurezi pe acest traseu.

-Atenție la urși (în special în pădure spre Poiana Călugărița).

-Sursă de apă potabilă (pe care am încercat-o ) este înainte de Poiana Călugărița, chiar la ieșirea din pădure se aude susurul apei, găsești ușor izvorul.

-Iarna cascadele înghețate fac deliciul cățărătorilor.

De încheiere –  Nouă ne-a plăcut tare mult pe Valea lui Stan și ne dorim să o mai cucerim cel puțin o dată, că ea ne-a cucerit pe noi definitiv, ah …și muntele în general ne-a făcut să-l iubim. Cuvintele nu pot face dreptate peisajelor întâlnite, pentru noi muntele este divin (probabil spunem asta a mia oară).

-mai multe imagini în albumul de pe Facbook

-acest traseu l-am făcut cu Școala de Ghizi Christian Adventure în iulie 2014.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.