Capela Inima Reginei Maria

 

Branul este asociat cu Dracula sau Castelul Bran, poate, ce nu știai este faptul că în apropierea faimosului castel se află Capela Inima Reginei Maria.

        Această capelă  de la Bran este o copie a  Capelei Stella Maris, din Balcic, loc unde a fost pusă caseta din argint cu inima Reginei, într-un sarcofag de marmură.

1

Capela Inimii Regina Maria -Bran

Regina Maria

          Născută Marie Alexandra Victoria, la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, în Marea Britanie, fiind fiica principelui Alfred al Marii Britanii, principe de Saxa-Cobur-Gotha și duce de Edinburg, și a ducesei Maria Alexandrovna a Rusiei. De asemenea, era nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii.

         Regina Maria s-a logodit la 16 ani cu prințul Ferdinand de Hohenzollern, moștenitor al tronului României, iar căsătoria a avut loc la 29 decembrie 1892.

        După sosirea în România, calitățile sale o transformă într-o figură cunoscută și iubită. A fost supranumită “Mama Regină”, “Mama răniților”, “Regina soldat”, datorită acțiunilor sale din perioada Primului Război Mondial. De asemenea și-a legat numele de viața culturală și artistică din România.

        În anul 1933, Regina Maria își întocmește testamentul, ea cere ca după moartea ei inima să îi fie depusă în micuța capelă  (Stella Maris), iar corpul să îi fie îngropat la Mănăstirea Curtea de Argeș, alături de ceilalți membri ai Familiei Regale. Tot în testament era menționată și culoarea hainelor cu care va trebui înmormântată “mov cardinal”

        Regina Maria a murit pe  18 iulie 1938, la Castelul Peleș, în Sinaia, în urma unei grele suferințe, la aproape 63 de ani. Inima i-a fost depusă la capela din Balcic de către regele Carol al II-lea și fiul său Mihai.

         Regina Maria a iubit poporul român  mai mult decât pe al ei, despre acesta ea scriind în jurnal:

 “Țării mele și Poporului meu, când veți citi aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tăcerii veșnice, care rămâne pentru noi o mare taină. Și totuși, din marea dragoste ce ți-am purtat-o, aș dori ca vocea mea să te mai ajungă încă odată, chiar de dincolo de liniștea mormântului. Abia împlinisem 17 ani, când am venit la tine; eram tânără și neștiutoare, însă foarte mândra de țara mea de baștină, și am îmbrățișat o nouă naționalitate, m-am străduit să devin o bună Româncă. (…) Nimeni nu e judecat pe drept cât trăiește: abia după moarte este pomenit sau dat uitării. Poate de mine vă veți aminti deoarece v-am iubit cu toată puterea inimei mele și dragostea mea a fost puternică, plină de avânt: mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare. (…) Te binecuvântez, iubită Românie, țara bucuriilor și durerilor mele, frumoasă țară, care ai trăit în inima mea și ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă țară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare și plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită și pricepută.”

Revenim la capela din Bran

         După cum știi în anul 1940, România pierde Cadrilaterul, localitatea Balcic se pierde și ea. Datorită acestui eveniment istoric, inima reginei Maria, aflată până la acea dată în Capela Stella Maris, a fost adusă la Castelul Bran și așezată într-un spațiu special amenajat, săpat în stânca muntelui Măgura de lângă castel.

4

-locul unde a fost așezată inima Reginei Maria -muntele Măgura

Locurile de suflet ale Reginei Maria erau Branul și Balcicul, astfel în 1920 primește donație Castelul Bran de la Consiliul Orășenesc Brașov. După amenajarea castelului aceasta îl lasă moștenire principesei Ileana, sora regelui Carol al II-lea.

        Capela din Bran este construită în perioada 1941-1942 de principesa Ileana, după planurile capelei de la Balcic, păstrându-se dimensiunile. Tot principesa Ileana a ordonat să fie adusă inima mamei sale și să fie îngropată la Bran. Până la finalizarea lucrărilor la capelă, inima Reginei Maria a fost depusă într-o nișa la poalele Muntelui Măgura.

3

Capela -străjuită de Castelul Peleș

          Capela a fost sfințită  pe 27 iunie 1947 de părintele Arsenie Boca, de la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus. Capela numita “Inima Reginei Maria” a fost pictată de către pictorul Arthur Verona. Din păcate de câte ori am trecut pe acolo nu am găsit niciodată capela deschisă pentru a o vizita.

          În 1948, odată cu abdicarea forțată a Regelui Mihai, principesa Ileana a fost alungată din țară.  Cripta a fost păzită spre a nu fi furată inima Reginei Maria și dusă în străinătate. Imediat comuniștii au încercat să distrugă toate urmele lăsate de regalitate în țară.

         Pe  5 iulie 1968, directorul Muzeului Bran, Titus N. Hașdeu împreună cu alți activiști au deschis capela și au forțat cu răngile sarcofagul de marmură. Acolo a fost găsită caseta de argint aurit cu inima reginei, aceștia au depus-o în casa de bani a Muzeului Castelului Bran.

          Din motive de siguranță în martie 1971 caseta cu inima Reginei Maria a fost transferată la Muzeul Național de Istorie a României, din București, și a fost deschisă. În ea se găsea o altă casetă, mai mică, octogonală, de argint. Si aceasta a fost deschisa. Cele doua casete au fost incluse în Tezaurul Istoric al României, iar inima, introdusă într-o cutie de plastic, a fost dusa spre păstrare în depozitul Muzeului National de Istorie al României.

6

Caseta de argint aurit cu pietre prețioase (acum la MNIR)

7

Caseta de argint în care a fost inima Reginei Maria (acum la MNIR)

          Tu ce părere ai? Unde crezi că ar fi mai potrivit să se afle caseta cu inima Reginei Maria, în Capela de la Bran sau în Muzeul Național de Istorie (casetele) iar inima prin depozitele muzeului?! Oare după câte a făcut Regina Maria pentru România acolo să-i fie locul inimii sale?!

 Poate fi un obiectiv turistic Capela Inima Reginei Maria aproape la fel de vizitat ca și Castelul Bran?

Doar întrebăm și noi …

2

Capela Inimii Regina Maria -Bran

info -Pakula Hannah- Ultima romantică. Viața reginei Maria a României, vol. I-II,

-Maria Regina României- Povestea vieții mele.

Actualizare ianuarie  2016- Caseta cu inima Reginei Maria a fost depusă la Castelul Pelișor  în camera de aur pe 3 noiembrie 2015.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.