Coloana vertebrală a Clujului – Biserica Sfântul Mihail

          De cum i-am trecut pragul am simțit solemnitate, ne-am cufundat în liniștea ei scăldați de lumina colorată  ce se filtra prin vitralii…

         Despre coloana vertebrală a Clujului este vorba, Biserica romano-catolică Sfântul Mihail. Odată ajuns în Cluj nu ai cum să nu o vezi, lângă ea fiind și cea mai fotografiată statuie, după unele topuri, Ansamblul monumental Matia Corvin.

         Construirea bisericii a început în anul 1316 și a fost terminată în anul 1390, fiind ridicată pe locul unui cimitir. În perioada 1410-1487  s-au continuat lucrările, aducându-se modificări și completări după 1500 și după 1700, forma finală pe care o poți admira și astăzi a fost dată în anul 1860.

1

Arhitectură și detalii

          Edificiu în stil gotic, tip sală, stilul gotic evidențiindu-se prin boltă, vitralii, sculpturi, altarele laterale. Tavanul pe ogve a fost terminat în anul 1481. Deasupra porții de intrare se află un blazon reprezentând pe Sfântul Mihail, sub el aflându-se stema Sfântului Imperiu Roman, cea a Regatului Ungar și a Regatului Boemiei. Existența lor se explică prin faptul că împăratul  Sigismund de Luxemburg  (1387- 1437)  sub domnia căruia se pare că s-a finalizat edificiul, era împărat roman și, în același timp, rege al Ungariei și al Boemiei.

          În biserică, pe alocuri, se mai pot observa urme de frescă, acestea fiind deteriorate pe parcursul reformelor religioase, pentru a corespunde noilor idei, aceiași soartă au avut-o și o parte din statuiete.

3

         La ultima restaurare din perioada 1956-1963 au fost scoase la suprafață fresce din secolul XIV-XV.

           Orga bisericii datează din 1753 fiind confecționată de un meșter din Sibiu. Iar vitraliile s-au realizat la Budapesta între 1893-1912, reprezentând imagini biblice, cel mai de efect fiind cel situat deasupra altarului principal, reprezentându-l pe Sfântul Mihail.

5

          Pe noi ne-a impresionat  amvonul, este tot în stil baroc realizat de sculptorii Nachtigall János şi Schuchbauer Antal, aceștia au lucrat sculptând la el în perioada  1740-1750 și l-au  împodobit cu sculpturi aurite şi reliefuri, şi pe cele cinci altare.

         Acest amvon fiind cel mai strălucit ornament bisericesc baroc din tot Ardealul. El a fost montat în secolul al XVIII peste vechiul amvon, unul gotic, deosebit şi el, vopsit în culori vii, dar care este azi acoperit de sculpturile acestuia din urmă. Scuplturile în lemn ale corpului amvonului, cele trei reliefuri cu scene din evanghelii, respectiv cei patru evanghelişti completaţi de patru statui ale celor patru părinţi ai bisericii catolice, Sfântul Grigore, Sfântul Ieronim, Sfântul Ambrozie şi Sfântul Augustin, au fost create de Nachtigall. Figura centrală de pe baldachinul amvonului fiind Sfântul Mihail.

6

4

         De-a lungul timpului edificiul a servit pe rând ca biserică luterană, calvinistă, unitariană și acum servește ca biserică romano-catolică.

         Fiind atât de vechi edificiul a fost martor la o mulțime de evenimente printre care amintim: botezul lui Matia Corvin, Regina Izabela a predat  însemnele regale trimișilor împăratului Ferdinand I, tot aici au fost investiți ca principi ai Transilvaniei Gabriel Bethlen, Sigismund Rakoczi, Sigismund Bathory și Gabriel Bathory.

         Ocupă locul cinci dintre cele mai impozante edificii de cult din România. Primele ocupante ale acestui top fiind: Biserica Neagră- Brașov, Catedrala Sfântul Mihail- Alba Iulia, Catedrala Evanghelică –Sibiu, Catedrala Romano –Catolică- Oradea, pe toate le-am vizitat. Mai ocupă locul doi cu înălțimea turlei de 80 m după Catedrala Ortodoxă –Timișoara cu 90,5 m.

2

7

          Când vizitezi Clujul nu ezita să treci pragul  acestui monument, este impresionant și este un monument de arhitectură.

Edificiul se poate vizita de luni până duminică în intervalul orar 10:00 -19:00

Localizare –Piața Unirii nr. 16.

În orașul Cluj îți mai recomandăm să vezi și următoarele obiective:

-Casa Matei Corvin  (se poate vizita doar holul de la intrare și  admira exteriorul), este în stil gotic,

-Biserica Calvaria Mănăștur ( se poate vizita marți, joi și sâmbătă între 16:00 -18:00),

-Catedrala Ortodoxă ( construită în perioada 1921 -1933, în stil bizantin și românesc),

-Sinagoga Neologă (1887),

-Muzeul de etnografie (vizitabil de marți până dumică între 9:00 -17:00),

-Muzeul de farmacie (vizitabil de marți până dumică între 10:00 -16:00),

-Grădina Botanică,

-Muzeul zoologic,

-o plimbare prin Parcul central sau câteva clipe petrecute  pe Dealul Feleacului pentru a admira orașul de sus.

 Explicăm 

Ogivă- Sistem de construcție caracteristic arhitecturii gotice, format din intersecția a două arcuri de cerc dispuse diagonal, care formează osatura unei bolți.

Sfântul Imperiu Roman- a fost un imperiu multi-etnic ce cuprindea teritorii din Europa Centrală. S-a dezvoltat de-a lungul Evului Mediu și s-a menținut până la dizolvarea acestuia din 1806, incluzând Germania actuală, teritorii din Italia, Boemia, Burgundia.

Imagini din 2014.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.