Fosta biserică iezuită din Sibiu

De nenumărate ori am ajuns în Sibiu, de fiecare dată am vizitat câte ceva, de multe ori am fi vrut să intrăm și în biserica din Piața Mare. De fapt această biserică desparte Piața Mare de Piața Mică, o vei recunoaște din imagini.

          Prin toamna lui 2014 am reuși să o găsim deschisă, într-o zi de duminică, fix în toiul slujbei. Am intrat și noi stingheri să nu deranjăm, nu înțelegeam mai nimic, slujba fiind în limba germană. Am admirat puțin și…am făcut și câteva poze, că cine știe când o mai ajungem noi prin Sibiu și să fie și ea deschisă. Am luat și un pliant cu istoria bisericii de la chișcul de la ieșire după care am părăsit biserica în cea mai mare liniște la fel cum am intrat dar mai bucuroși că am reușit să-i vedem interiorul. Ne fascinează felul în care sunt construite aceste biserici.

1

         Numele, de acum, al acestui lăcaș este Biserica parohială romano-catolică „Sfânta Treime”, a fost construită în perioada 1726- 1733 de către călugării iezuiți, iar în 1738 i s-a construit un turn lipit de restul construcției.

           Sigur că ne-ma fi dorit să urcăm și în turn, asta mai mult după ce am citit informațiile despre el.  În turn se găsesc trei clopote și un ceas de prin 1838.

          Orga acestui lăcaș a  fost instalată  în 1860 fiind adusă de la Viena, iar despre vitralii am aflat că au fost făcute la Budapesta și au fost montate în secolul XX.

7

5

         Stilul de construcție al acestui lăcaș este un baroc vienez timpuriu, cu interiorul bogat ornamentat iar exteriorul sobru.

4

3

          Am mai aflat că această biserică a fost ridicată pe locul fostei farmacii, iar până în 1771 pictorul austriac Anton Steinwald a pictat în spatele altarului pe Maica Domnului încoronată de Sfânta Treime. Aceasta fiind singura frescă din biserică până în 1904 când a fost pictată și restul bisericii.

6

2

         Ne bucurăm că am reușit să o vedem și să aflăm detalii despre ea. Când ajungi prin Sibiu și ai noroc să fie deschisă nu ezita să-i treci pragul, este un  monument de arhitectură.

Am vizitat acest lăcaș în noiembrie 2014.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.