Concertul de Muzică Cristian 2015

 

Pe meleagurile Țării Bârsei în comuna Cristian muzica, istoria, tradițiile și arhitectura sunt ingredientele necesare și suficiente pentru turiștii români și nu numai.

          În prima sâmbătă a lunii aprilie a avut loc Concertul de Muzică Cristian 2015 în Biserica Evanghelică „Sfântul Nicolae” baza evenimentului fiind renumita orgă în stil neogotic.

14

Piata din satul Cristian și Biserica Evanghelica din satul Cristian-Brasov

 

         Organizatorul și inițiatorul evenimentului a fost Paul Hamsea, profesor de muzică în Germania, în parteneriat cu Biserica Evanghelică și Primăria comunei Cristian. Acest eveniment pune accent pe valorile cultural-istorice comune dintre sași și români.

2

Biserica Evanghelica-Cristiab

7

Paul Hamsea

         Muzica elevată a fost ascultată de peste 300 de persoane, cei care au încântat auzul și sufletul spectatorilor au fost: Corul de Cameră ASTRA și Camerata Neustadt cu  dirijorii Ioan Oarcea și Radu Hamzea. Concertul a avut cinci părți conținând muzică religioasă, Anotimpurile, Serenada, Messe Breve, Aleluia.

6

11

8

Biserica Evanghelică “Sfântul Nicolae”

1

         Impresionantă prin monumentalitate și ținută, înconjurată de ziduri, cu elemente de arhitectură ce au supraviețuit timpului, atestă că vechea biserică romanică ar fi construită în perioada 1250-1270, aparținând fazei cisterciene.

         Edificiul de astăzi datează din perioada 1839-1841, construit în stil neoclasic dar păstrându-se elementele perioadei cisterciene –portalul oval și rozeta. În interior bolțile sunt decorate cu elemente vegetale, pe arcade se disting citate din Biblie.

10

12

Orga bisericii evanghelice-Cristian

5

Amvonul

4

Altarul bisericii evanghelice Cristian

3

 

        Zidurile ce înconjoară biserica sunt din secolul al XV-lea, inițial cu 9 turnuri, fiecare dat în paza și grija celor 9 vecinătăți. Astăzi se mai păstrează doar 8, turnul porții fiind demolat. În scurt timp zidul de fortificație al bisericii va intra într-un program de restaurare.

9

Zidurile de aparare

         În această biserică a fost încoronat în 1690 principele Transilvaniei, ceremonie la care au participat învingătorii luptei de la Zărnești –Tohan printre care și voievodul Țării Românești Constantin Brâncoveanu alături de Dieta ardeleană, convocată la Cristian.

         În hoinăreala ta prin România fă un popas și în satul Cristian, deși nu este atât de cunoscută, o zi petrecută acolo îți va da satisfacții plecând cu tolba plină de povești, imagini și informații noi despre lumea satului…culturală,  istorică și modern.

13

De reținut

-1362 –prima mențiune documentară a localității, odinioară numindu-se Neustadt,

-în Cristian există o comunitate de sași de aproximativ 90 de personae,

-în această localitate din centrul țării au loc în fiecare an diverse manifestări culturale, printer care:

“-Ceremonialul Roainei” –obicei străvechi ce are loc în ultima duminică a lăsata secului,

-Festivalul “Drumul pâinii”-două zile dedicate sărbătorii roadelor. Are loc în august, fiind o ofrandă adusă pământului și muncii oamenilor.

-“Zilele Cristianului”– -o sărbătoare a comunității ce pune în valoare realizările comunei și a locuitorilor ei, are loc în septembrie,

-în octombrie- “Festivalul coralelor bisericești din Țara Bârsei”,

-noiembrie vine cu “Șezătoarea Copiilor din Cristian”,

-iar decembrie vine cu “Zoritorii”, ceată de colindători,

-nu în ultimul rând “Festivalul de Muzică Cristian”.

Obiective turistice în comuna Cristian:

-Biserica evanghelică și incinta fortificată,

-Biserica ortodoxă (1722),

-Casa parohială evanghelică (1890- stil neoclasic),

-Școala românească (1900),

-Școala general nr. 1 (fosta școală evanghelică) (1878-1879), școala adăpostește Muzeul de Istorie,

-Casa de cultură (sala mare) (1926),

-Pomul verde -1670  refăcută în 1918

-Sala Astra (1937).

-Stejarii seculari- sunt mărturia unui întins codru.

        În Cristian poți vizita obiectivele turistice în fiecare zi lucrătoare între orele 9:00-12:00 și 14:00-17:00 iar duminica între 9:00-15:00.

        Satul Cristian este la doar 8 km de Brașov, astfel oferă posibilitatea turiștilor de a vizita împrejurimile și de a face diverse trasee turistice.

         -Aici sunt câteva pensiuni care oferă locuri de cazare și masă, sau în împrejurimi la Brașov, Poiana Brașov, Ghimbav, Râșnov, Codlea, Vulcan.

 

La Cristian se ajunge din Brașov pe DN 73,

-se poate ajunge cu trenul din gara Brașov pe ruta Brașov-Zărnești,

-cu autobuzul, din autogara Avram Iancu- Brașov spre Râșnov sau Bran.

 

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.