Perla din Bușteni –Castelul Nababului (Cantacuzino)

 

La Poarta Bucegilor sub culmea Zămoarei în mijlocul unei păduri dese de brad străjuiește somptuosul castel al Nababului.

          Fostul ministru al României Gheorghe Grigore Cantacuzino  a ridicat în Bușteni un castel, de o imensă valoare arhitectonică și istorică, în anul 1911. Cantacuzino numit și Nababul a fost ministru al României între anii 1899-1900 și 1904-1907.

1

         Castelul este construit în stil neoromânesc, cu o curte interioară (pe care o poți vedea doar dacă vizitezi castelul) cu o acustică excelentă, înconjurat de un parc cu numeroase alei ce duc spre diverse anexe ale castelului sau spre fântânile arteziene.  Castelul a fost ridicat după planurile arhitectului Grigore Cerchez și este realizat din piatră și cărămidă.

         Trebuie să știi că Cerchez a fost unul dintre cei mai importanți arhitecți/ingineri ai sfârșitului de secol XIX, fiind un puternic susținător al stilului neoromânesc, iar prin preajma anului  1900  avea la activ o mulțime de edificii publice și private.

          Pe cât este de cuceritor exteriorul pe atât de fascinant este interiorul. În sala de primire poți admira o colecție de heraldică unică în România. Colecția de heraldică reprezintă blazoanele familiilor de boieri încuscriți cu Cantacuzinii. În aceiași sală mai poți admira și o serie de picturi votive cu iluștrii membrii ai familiei Canatacuzino din ramura maternă (Șerban Vodă, Drăghici Cantacuzino, Pârvu Cantacuzino, etc.).

          Romantismul acestui castel este dat de decorațiunile interioare precum plafoanele cu grinzi aparente și pictate, balustradele din lemn, piatră sau fier sculptate, feroneria din bronz bogat ornamentată, vitraliile, șemineuri din piatră albă și acestea ornamentate cu mozaicuri policrome. Toate conturează atmosfera de reședință boierească foarte valoroasă.

8

7

6

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

9

Din istoria castelului

-Alegerea Bușteniului pentru construirea acestei reședințe a avut două motive mari: pe de o parte că familia deținea aici o enormă proprietate – toți munții Baiului până la apa Prahovei iar pe de alta parte, Sinaia era la o aruncătură de băț.  Sigur, faptul că  din 1879 Valea Prahovei era deservită de o cale ferartă a contat foarte mult.

-Nababul nu a reușit să se bucure prea mult, aproape deloc de această construcție

-în 1948 a fost naționalizat apoi a funcționat un sanatoriu  TBC al Ministerului de Interne,

-din 2008 este inclus în circuitul turistic și se pot vizita 11 saloane,

– Pe frontspiciul castelului stă scris  “Eu Gheorghe Gr. Cantacuzino, cu soția mea Ecaterina, născută Băleanu, clădit-am acest castel întru amintirea străbunilor și pentru adăpostul urmașilor”.

-deasupra untrării destinate publicului este blazonul familiei  Cantacuzino cu vulturul bicefal, dar și blazoanele provinciilor istorice ale României.

5

3

4

-din ansamblul construcțiilor castelului face parte și capela, ridicată ca loc de închinăciune pentru familia Cantacuzino. Este construită din bârne în stil maramureșean.

          Sigur, sunt foarte multe de povestit despre detaliile de arhitectură și decorațiuni din interiorul palatului, dar trebuie să mergi să le vezi, să le identifici…să asculți poveștile ghidului de acolo.

           Rezervă-ți câteva ore pentru a le petrece în  acest castel, savurează o cafea pe terasa sa admirând Caraimanul și visând la potecile Bucegilor…sau la atmosfera boemă de demult a castelului.

2

Alte castele construite de Nabab- Micul Trianon –Florești  și Palatul Cantacuzino-București (Muzeul Național George Enescu)

Programul de vizitare este următorul:

Luni -joi între 10:00 – 18:00

Vineri -Duminică 10:00- 19:00

-intrarea se face din oră în oră începând cu 10:15,

-vizitarea castelului este făcută împreună cu un ghid,

-urmăriți pagina oficială a castelului pentru a vedea ce evenimente au loc și când,

-tot pe site aflați și prețul biletelor de intrare, foto și video.

 

Ce mai poți vizita în Bușteni

-Te poți aventura pe trasee montane spre Platoul Bucegilor, pe Jepii mari, Jepii Mici,  Crucea Caraiman,  Cascada Urlătoarea , Cascada Spumoasa chiar și spre Vârfu Omu,

Mănăstirea Caraiman,

-Biserica Domnească,

-Monumentul Ultima Grenadă  (cu o poveste impresionantă),

-Iarna poți schia pe pârtiile din apropiere-Kalinderu, Valea Gaura, Piatra Arsă,

-Muzeul memorial Cezar Petrescu.

Imagini cu și din Castelul Cantacuzino din martie și august 2014

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.