Drumuri Magice din România, șosele pe care trebuie să ajungi cel puțin o dată-n viață.

 

Hoinărește pe cele mai faimoase și spectaculoase drumuri din România!

        Cum mai bine de 80% din călătoriile noastre prin România sunt făcute cu mașina ne-am gândit  să facem un rezumat al celor mai spectaculoase drumuri străbătute de noi.

        Sperăm să-ți fie de folos și să te încumeți să le străbați ori de câte ori ai ocazia.

        Pe unele șosele din următoarea listă am ajuns de câteva ori, pe altele doar o singură dată. Bucură-te de imagini, caută prin albumele tale cu poze și planifică-ți următoarea aventură pe șoselele magice din România.

        Atenție: este posibil să întâlnești și câte o groapă pe alocuri, chiar și pe  drumurile din lista de mai jos.

         Recomandare:  privește la spectacolul din jur, admiră priveliștile unice  și mergi pe drumurile ce duc  spre obiective turistice nemaipomenite, obiective pe care doar în România le poți vedea.

Târgu Jiu -Baia de Aramă –Valea Cernei- Băile  Herculane ( DN 67 D)

        Dacă vrei să admiri peisaje unice, să te bucuri de cascade, pajiști alpine, de pereții abrupți ai Cheilor Cernei, de serpentinele verzi sau de coloritul auriu-arămiu al toamnei, ori vrei să pornești la pas spre munții Godeanu, din acest drum le poți face pe toate. Însă trebuie să fii atent, starea drumului nu este tocmai bună, fii atent și la pietrele care cad de pe versanți. Drumul îl poți parcurge cu mașina în aproape 2 ore (fără opriri la obiectivele turistice enumerate mai jos), cu pauze mici de fotografiere a peisajelor.

valea cernei 1

Valea Cernei

cernei

Valea Cernei

Obiective turistice de neratat pe DN 67 D

Târgu Jiu –Baia de Aramă –Băile Herculane:  Coloana Infinită, Ansamblul Sculptural Constantin Brâncuși din Parcul Central, Casa Memorială Constantin Brâncuși (sat. Hobița, comuna Peștișani), Mănăstirea Tismana, Mănăstirea Sfinții Voievozi-Baia de Aramă, Stațiunea Băile Herculane, Gara din Băile Herculane.

Târgu Jiu-Petroșani –Hunedoara

          O parte din acest drum merge paralel cu Drumul de fier ce străpunge muntele –prin Defileul Jiului. Îți vine să te oprești la fiecare pas și să te minunezi de ce au putut construi oamenii ..în altă epocă, îți vine să te oprești din loc în loc să te zgâiești la munți să asculți glasul Jiului să te bucuri de tot ce te înconjoară.

defileul jiului

Defileul Jiului

        Nu rata obiectivele din Târgu Jiu, Mănăstirea Lainici, iar din Vulcan poți face o abatere spre Stațiunea Straja –iarna este paradisul sporturilor de iarnă, iar vara te poți relaxa înconjurat de parfumul muntelui și de peisaje mirifice. Pe drumul dintre Petroșani și Hunedoara nu trebuie să ratezi Peștera Bolii, Cheile Buții, Rezervația de Zimbrii Silvuț- Hațeg, Castelul Huniazilor sau Mănăstirea Prislop. Recomandăm și traseele montane din Retezat.

straja 1

Drumul Vulcan-Straja

-recomandări pentru loc de  servit masa în:  Târgu Jiu la Restaurant Ana, sau la  Vila Alpin Straja,

alpin

Vila Alpin Straja

-cazare în Tg. Jiu (Turcinești)  la Casa Cartianu, Stațiunea Straja –Vila Alpin.

Atenție la Drumul dintre Târgu Jiu și Vulcan (în iunie 2015) sunt porțiuni de drum în lucru.

 Oraviţa –Orșova – Cazanele Dunării – Drobeta Turnu Severin

         Un traseu de vis, cu zone care par a fi rupte dintr-un colț de Rai. Rezervă-ți cel puțin o zi și hoinărește prin aceste locuri ca să te poți bucura din plin de minunatele peisaje și obiective. Plimbă-te pe acest drum pentru că Dunărea se vede maiestuos şi cere opriri dese pentru a o admira, trebuie să prinzi cel puțin un răsărit sau un apus pe acest drum privind spre Dunăre.

        Obiective turistice pe traseul Oravița- Orșova- Drobeta Turnu Severin: Teatrul Mihai Eminescu -primul teatru din România -Oravița, Cascada Bigăr, Morile de apă Eftemie Murgu de la Rudăria, Mănăstirea Vodița, Capul lui Decebal, plimbare pe Dunăre (de vizitat peșteri și Cazanele Dunării), Mănăstirea Sfânta Ana, Muzeul Porțile Hidrocentralei de Fier.

cazanele dunarii 1

Cazanele Dunării

-cazare în Oravița la Pensiunea Cabana 7 Brazi, tot aici se poate servi și masa în condiții excelente.

– sau în Orșova la Casa Verde.

Târgu Mureş – Praid – Cheile Bicazului – Bicaz (DN13, 13A, 13B)

Cheile Bicazului fac deliciul fiecărui turist care trece pe acolo, chiar dacă serpentinele sunt periculoase spectaculozitatea acestora te face să îți dorești să revii prin aceste Chei. E musai să faci o oprire la Lacul Roșu, un loc cu cel puțin o legendă captivantă. În Târgu Mureș îți recomandăm o vizită la Biblioteca Teleki – prima bibliotecă publică din țară (1802) și pe la bisericile orașului fiecare cu arhitectură și istorie diferită. Iar în Praid ce putem să-ți recomandăm decât Salina cu același nume, e locul ideal pentru o cură de aerosoli.

cheile icazului 2

Cheile Bicazului

cheile bicazului 3

Cheile Bicazului

cheile bicazului 1

Cheile Bicazului

        Alte Obiective turistice pe acest traseu: Cetatea din Târgu Mureș, Palatul Culturii, Biserica Ortodoxă, plimbare pe bulevardul trandafirilor, o mică abatere până la Sovata,  Salina PraidCheile Bicazului, Lacul Roșu,  Izvorul Muntelui.

lacu rosu 1

Lacu Roșu

-loc de servit masa în Sovata La Ciuperca Mică, sau la Lacu Roșu (sunt mai multe locuri de alimentație publică, vara majoritatea deschise),

-locuri de cazare –poți alege una din pensiunile de la Lacul Roșu,

Vatra Dornei – Gura Humorului – Suceava (DN 17)

        Acestă șosea  este un deliciu pentru șoferi dar și pentru pasageri. Este drumul ce duce spre o sumedenie de obiective turistice, spre cetățile Moldovei, spre faimoasele mănăstiri din Bucovina, iar din Pasul Mestecăniș te poți delecta cu imaginea munților sau chiar să pornești spre inima lor. Nu uita că în Bucovina sunt cele mai delicioase bucate tradiționale.

pasul tihuta 1

Pasul Mestecăniș

         Obiective turistice de neratat dacă ajungi pe acest drum: Vizită în Vatra Dornei, în zona Dornelor (Munții Călimani, Rarău, Giumalău, Bistriței, Suhard, Vf. Oușorul), Colecția etnografică –Ion Grămadă din Câmpulung Moldovenesc, Herghelia Lucina- cai Huțuli, Muzeul Etnografic Ion Țugui -Câmpulung Moldovenesc, Muzeul Oului – Vama, Mănăstirea Humor,  Mănăstirea Voroneț, Cetatea de Scaun al Sucevei, Muzeul satului Bucovinean, Mănăstirea Sfântul Iona-Suceava.

Gura Humorului – Solca – Marginea – Suceviţa – Sadova (DN 2E-DN17A-DN17)

         Este drumul ce te duce spre înălţimile Bucovinei printre cele mai spectaculoase sate româneşti. Peisajele sunt răvășitoare iar ca să fii fascinat până la capăt poți completa excursia cu vizitarea obiectivelor din apropiere.

spre gura humorului 1

…spre Sucevița

Mănăstirea Humor, Salina Cacica, Atelierul de olărit Marginea, Mănăstirea Sucevița sau o plimbare cu Huțulca.

sucevita1

Mănăstirea Sucevița

hutulca

Huțulca

La Sucevița pentru cazare îți recomandăm Pensiunea Alexandra, personal foarte drăguț și bucate naturale și delicioase.

alexandra

Pensiunea Alexandra -Sucevița

Sinaia – Cuibu Dorului – Piatra Arsă – Babele (DJ 713 A) – TRANSBUCEGI

        A devenit unul dintre cele mai circulate drumuri din categoria trans, te duce în mijlocul muntelui de unde poți porni pe diferite trasee montane la pas, sau poți face o scurtă plimbare până pe Platoul Bucegilor să admiri Babele și Sfinxul.

transbucegi 1

TransBucegi

Transfăgărășan – Cârța- Curtea de Argeș (DN 7 C)

        Cel mai spectaculos drum din România ce leagă Muntenia cu Transilvania, este un adevărat spectacol. Rezervă-ți o zi și savurează din plin toate obiectivele de pe traseu. Nu rata Casa lui Badea Cârțan, un popas la o păstrăvărie excelentă –Albota, au bucate tradiționale și sănătoase la prețuri accesibile, mai amintim cascada Bâlea, Lacul Bâlea, Barajul Vidraru sau Cetatea Poenari, apoi o oprire în Curtea de Argeș. Iar dacă iubești muntele ai posibilitatea de a ajunge de pe acest drum pe cel mai înalt vârf din România, Vârful Moldoveanu 2544 m, ori pe spectaculosul traseu Valea lui Stan.

transfagarasan 1

Transfăgărășan

transfagarasan 2

Transfăgărășan

transfagarasan 4

Transfăgărășan

transfagarasan 3

Transfăgărășan

-recomandare pentru servit masa-Păstrăvăria Albota, Cabana Bâlea,

-cazare –Păstrăvăria Albota.

Transalpina Novaci- Sebeș DN67C

       Din recomandările noastre nu se putea să lipsească Drumul Regelui cel mai înalt drum asfaltat din România (ajunge la 2.154 metri altitudine în Pasul Urdele), dar şi cel mai dificil, atât prin complexitatea virajelor sale, cât şi a diferenţei de altitudine, dar şi a lungimii  (circa 140 km). Îți recomandăm să pornești pe faimosul drum din Novaci, bucură-te din plin de altitudine, de păduri, de peisaje unice pe care rar le poți vedea la peste 2000 m, doar dacă urci la pas pe munte le poți întâlni mai des. Bucură-ți sufletul cu priveliști de vis,  pajiști alpine, lacuri glaciare iar iarna te poți bucura de pârtiile de schi de la Rânca.

transalpina 2

Transalpina

transalpina 3

Transalpina (în cel mai înalt punct).

transalpina 1

Transalpina

-poți servi masa în Stațiunea Rânca la Restaurant The Level, personal amabil, bucate gustoase și prețuri accesibile.

transalp

Restaurant The Level – Rânca

-locuri de cazare ai pe alese, îți lăsăm câteva exemple: Pensiunea Belvedere, Vila Dor de Munte,  Pensiunea Ciobănașul.

         Drumuri spectaculoase prin România mai sunt, momentan am încercat să te plimbăm în fiecare colț de țară așa ca să-ți facem poftă de plimbare. În final îți recomandăm un alt fel de drum, unul încărcat de istorie, ca și celelalte, pavat cu amintiri și mărginit de construcții importante din punct de vedere istoric, cultural și arhitectural. Nu e greu de ghicit, este vorba despre Calea Victoriei din orașul lui Bucur, numită mai demult Calea Brașovului, Podul Mogoșoaiei și din 8 octombrie 1878, când armata română a intrat triumfală în capitală, în urma victoriei Războiului de Independență, se numește Calea Victoriei. Drumul Brașovului primește denumirea de Podul Mogoșoaie în vremea domniei lui Constantin Brâncoveanu, acesta pavează drumul  cu bârne groase de stejar, drum ce făcea legătură între cele două palate ale voievodului, palatul din apropierea Curții Vechi și Palatul Mogoșoaia.

         Dacă ești interesat să afli mai multe detalii despre viața, domnia și contribuția voievodului Constantin Brâncoveanu în Țara Românească, implicit în București ești invitat  să vizitezi pagina de facebook  Aflarea Brâncovenilor. Tot acolo poți lăsa un mesaj dacă dorești să participi la un tur brâncovenesc ghidat și  gratuit prin București.

br

Stema Brâncovenească

         Pentru mai multe destinații de weekend și de vacanță stai cu ochii pe noi   🙂

-înainte de a pleca în hoinăreală pe șosele  interesează-te de starea drumului pe care vrei să mergi și de condițiile meteo, (unele drumuri pe perioada iernii sunt închise).

Drumuri libere și vacanțe de vis să aveți!

O parte din acest articol a apărut în revista BGS Magazin în luna martie 2015.

Share Button

2 Comments

 1. Stefan

  Buna ziua, as vrea sa adaug un mic comentariu. Cazarea la pensiunea “7 Brazi” din este deficitara. Am ales sa nu ma cazez acolo dupa ce am vazut care-s conditiile preferand sa anulez o rezervare facuta.

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Mulțumim pentru specificație.
   Noi câns am stat în Oravița la cabana 7 brazi au fost condiții bune de cazare. Probabil între timp s-au mai schimbat lucrurile ….în mai rău.
   Este bine de reținut ți de verificat.

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.