Muzeul locomotivelor cu abur din Reșița

         Banatul, în special Banatul Montan ascunde comori inestimabile din punct de vedere turistic. O săptămână de vacanță sau concediu nu îți va ajunge să vizitezi toate locurile superbe din acest colț de țară unde se află și Muzeul locomotivelor cu abur.

          Înarmează-te cu răbdare, voință și ceva timp pentru a descoperi Banatul Montan. Merită!
Să-ți dăm câteva exemple poate așa te convingem că următorul concediu trebuie să-l petreci acolo. Sigur ai auzit de faimoasa Cascadă Bigăr, absolut superbă în orice anotimp, Ochiul Bei despre care circulă o mulțime de legende, Lacul Buhui, Cascada Beușnița, Cheile Carașului, Stațiunea Trei Ape, Morile lui Eftemie Murgu -Rudăria  sau de Teatrul Mihai Eminescu din Oravița- primul teatru din România, plus o mulțime de peșteri și avene. O curiozitate pe care o împărtășim cu tine, în apropiere de Reșița există un sat numit Lindenfeld, sat izolat în care mai locuiesc doar 2 oameni. La acest capitol amintim și localitatea Berzovia menționată în singurul fragment rămas din cronica războiului purtat de Traian împotriva dacilor. Odată ajuns pe meleaguri bănățene nu trebuie să ratezi o plimbare cu Semeringul Bănățean, de la Oravița la Anina (este prima linie de cale ferată montană din România, construită între 1847-1854). Este un traseu spectaculos, e absolut minunat să vezi cum șerpuiește trenul printre munți, să treci peste zeci de podețe și prin tuneluri săpate în stâncă…e fascinant să ai în dreapta și în stânga munte, sau într-o parte munte și în cealaltă hău…
Dacă am amintit de trenuri ne oprim la Reșița, la Muzeul Locomotivelor cu Abur ( muzeu în aer liber) și cel mai mare din Europa.

Muzeul Locomotivelor cu abur din Reșița -hoinariromani

Muzeul Locomotivelor cu abur din Reșița

         Muzeul se află în Parcul Triaj –Reșița, este ușor de găsit și musai de vizitat. Trebuie să știi că este înființat din 1972 și a fost amenajat la împlinirea unui secol de fabricare a locomotivelor cu abur Reșița. Odată ajuns în acest parc îți poți clăti ochii admirând 16 exponate din care 14 sunt fabricate la Reșița în diferite perioade.
Trufașă pe un piedestal stă cea mai importantă locomotivă a muzeului “Resicza” prima din cele trei locomotive cu abur construite în Est-ul Europei, la Reșița. Aici s-au fabricat 1491 de locomotive cu aburi până în anul 1964 când s-a trecut la producția de locomotive Diesel apoi la producția de locomotive electrice.

Locomotiva Resicza -Hoinariromani

Locomotiva Resicza

          Iată și colecția de locomotive pe care o poți admira în acest muzeu:  Locomotiva Forestieră (1956), Locomotivă de ecartament normal (1921), Locomotivă de ecartament normal, fabricaţie  Henschel-Kassel (1921), Locomotiva Tender uzinală (1954), Locomotiva Tender uzinală (1952), Locomotivă de ecartament normal (1939), Locomotiva Tender pentru ecartament îngust -700 mm (1925), Locomotivă forestieră –fabricație Viena (1909),Locomotive de ecartament normal (1952), (1940), (1939) și (1933), pentru ecartament îngust (1944).

Muzeul locomotivelor cu abur Reșița - hoinariromani

Muzeul locomotivelor cu abur Reșița

Muzeul locomotivelor cu abur Reșița - hoinariromani

Muzeul locomotivelor cu abur Reșița

Muzeul locomotivelor cu abur Reșița - hoinariromani

Muzeul locomotivelor cu abur Reșița

Muzeul locomotivelor cu abur Reșița - hoinariromani

Muzeul locomotivelor cu abur Reșița

Muzeul locomotivelor cu abur Reșița -hoinariromani

Muzeul locomotivelor cu abur Reșița

Muzeul locomotivelor cu abur Reșița -hoinariromani

Muzeul locomotivelor cu abur Reșița

Muzeul locomotivelor cu abur Reșița -hoinariromani

Muzeul locomotivelor cu abur Reșița

Muzeul locomotivelor cu abur Reșița -Hoinariromani

Muzeul locomotivelor cu abur Reșița

        Nu te vei simți ca într-un muzeu aici, din cel puțin două motive, unul că ești într-un parc tare drăguț și doi te vei simți ca pe peronul unei gări în așteptarea trenului pentru a face o călătorie în cele mai superbe locuri. Cred că doar privind aceste locomotive te vei putea întoarce puțin în timp…măcar imaginându-ți o plimbare cu una din locomotivele cu aburi.
De știut că uzinele de la Reșița au menținut o activitate industrială neîntreruptă timp de 233 de ani. Din acești ani, 100 au fost dedicați producției locomotivelor cu aburi, după care au fost nevoiți să țină pasul cu progresul tehnic european.

          Dacă nu mai călătorim așa mult cu trenul, din diferite motive, măcar să vizităm și să ne bucurăm ochiul și sufletul admirând bijuteriile ce odinioară scoteau fum gros și negru. Bijuterii ce brăzdau munții, orașele și satele ducând sute sau mii de călători în diferite colțuri ale țării.
Nu mai sta pe gânduri, pentru anul ce urmează, rezervă-ți zile de concediu în Banat, obiective turistice sunt pe placul tuturor, munți de străbătut la pas pentru munțomani sunt…locuri unicat în România, sunt.
Știm că Banatul e mai puțin promovat din punct de vedere turistic, sigur sunt și acolo lipsuri ca în oricare altă zonă, dar să ne bucurăm de ce avem frumos, bun și interesant.
În orașul Reșița se mai poate vizita Muzeul Banatului Montan, înființat în 1957.

*Tu ai fost prin Banat? ce ai vizitat?! sau care ți se pare cel mai interesant obiectiv din Banatul montan enumerat de noi în acest articol?

-nu există taxă de vizitare,

-deschis non-stop.

          Despre Muzeul  locomotivelor cu abur și despre Banatul Montan am povestit în septembrie 2014, în revista BGS Magazin.

-imagini din iunie 2014

Share Button

2 Comments

 1. Livia

  Se poate vizita muzeul la ora actuală? Va multumesc anticipat.

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Muzeul se poate vizita în fiecare anotimp, este amenajat într-un parc.

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.