Din comorile Buzăului -Barajul Siriu

 

         Obiectiv turistic de pe plaiuri buzoiene, dintr-o zonă mirifică, înconjurat de păduri de basm. O călătorie în această zona va fi o amintire de neuitat.

2 siriu- hoinariromani

Lacul Siriu

Date tehnice

          Construirea barajului a început în anul 1975 finalizându-se în 1994, a fost realizat după o metodă inovatoare pentru anii  ꞌ70, construindu-se fără ciment, doar din pământ, rocă, steril și argilă. Nu te mai încărcăm cu detalii despre modul cum lucrează argila în contact cu apa, doar amintim că s-a realizat prin unirea a două masive muntoase: masivul Podul Calului și masivul Siriu.

         Barajul are o înălțime de 122 de metri iar coronamentul său este lung de 570 m. Este al doilea baraj, ca mărime din țară construit din anrocamente. Pentru a face loc acestui colos a fost nevoie de strămutarea unei localități cu aproximativ 300 de gospodării. Atunci a fost strămutat cimitirul satului și monumentul Eroilor de la Siriu.

3 siriu-hoinariromani

Barajul Siriu

          Monumentul Eroilor de la Siriu a fost ridicat în anul 1936  de către Societatea Cultul Eroilor. Statuia eroului este din bronz, soldatul fiind reprezentat în poziție de atac cu o pușcă în mâna stângă și o grenadă în mâna dreaptă.

4.siriu erou-hoinariromani

Monumentul Eroilor din Siriu

          Scopul pentru care a fost și este  construit acest baraj este alimentarea cu apă potabilă  și industrială a localităților din aval și folosirea apei pentru irigații. Apa acestui baraj mai este folosită și la hidrocentrala Nehoiașu.

         Cel puțin în ultimii ani a devenit un punct de atracție turistică, fiind inclus în excursii de 1-2 zile. Este un lucru excepțional ținând cont că lacul Siriu este de o frumusețe rară. Dacă ești norocos și prinzi un răsărit sau un apus acolo…ai de povestit și de împărtășit imagini până la adânci bătrâneți.  🙂

         Lacul are o adâncime de peste 100 de metri, și se spune că atunci când este secetă mare apa scade și astfel se poate vedea turla vechii bisericii.

1. siriu -hoinariromani

Barajul Siriu

5.siriu-hoinaariromani

Barajul și lacul Siriu

Localitatea Siriu

         Localitatea este atestată documentar din secolul XVI. Vechea așezare a Siriului era renumită pentru calitatea pășunilor, astfel zona este vizată de renumita familie a Cândeștilor (curând povestim într-un articol  despre o moșie a acestei familii). Localitatea a început să se dezvolte de la înființarea gospodăriilor de către, târlași” în perioada 1850-1860. Târlașii erau locuitori din alte comune, Nehoiașu, Păltineni, etc. care aveau aici târle de vite și oi.

         Locailtatea având o întindere istorică de peste 4 secole inevitabil a dat și eroi în luptele lui Mihai Viteazu cu ungurii, sau în cele două războaie mondiale. Rămășițele eroilor se odihnesc în „Cimitirul Eroilor”. La Mausoleul de la Mărășești sunt adunate craniile unor eroi căzuți prin munții din apropierea Siriului, acestea au fost descoperite într-o baracă din lemn în Tabla Buții. În Trecătorile Buzăului și Tabla Buții au fost duse lupte de către armata română, în primul război mondial, sub comanda generalului Averescu. Și cum am amintit de Tabla Buții îți mai dăm un pont dublu: te cazezi la Cabana Valea Neagră,  este în apropiere de baraj,   de aici în 7-8 ore  de mers pe jos, dar înconjurat de peisaje mirifice ajungi la Tabla Buții. Sau la faimosul lac pomenit de  Gala Galaction în  “La Vulturi” (Lacul Vulturilor sau lacul fără fund) la care ajungi în 3-4 ore tot prin Valea Neagră. Despre  aceste trasee povestim  în alte articole.

6 pod suspendat peste buzau-hoinariromani

Pod suspendat (pietonal/auto ) peste râul Buzău spre Cabana Valea Neagră

9 siriu -cabana valea neagra-hoinariromani

Cabana Valea Neagră

8 siriu -drum spre tabla butii-hoinariromani

Drumul de la Cabana Valea Neagră spre Lacul Vulturilor și spre Tabla Buții

7 peisaje siriu -hoinariromani

Pe lângă Barajul Siriu

*Barajul de la Gura Apei pe Râul Mare  (Hațeg) este primul baraj din anrocamente din țară.

*În fiecare an luna august este luna sărbătorii Siriului, pe 15 august se organizează spectacolul „Cât e Siriul de mare”.

DN10 –Buzău – Brașov este drumul ce trece de-a lungul malului lacului Siriu, drum ce trece prin două viaducte Girca și Teherau.

*În comuna Siriu s-a născut interpretul de muzică populară, Benone Sinulescu.

Imaginile din acest articol sunt din aprilie, august 2015.

Share Button

2 Comments

 1. Andreea B

  Frumoasa zona Siriului am vizitat-o si tot as mai merge. La cabana Valea Neagra e mai complicat cu cazarea, e cu circuit inchis dar sunt destule pensiuni in zona. Sau sus la Lacul Vulturilor, la cort.

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Desigur că sunt și alte variante de cazare în zonă, noi am reușit să stăm la Cabana Valea Neagră. Iar cazarea la cort lângă Lacul Vulturilor sigur este o experiență de neuitat.
   Mulțumim că ai confirmat că zona Siriului este frumoasă!
   Georgeta,

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.