„Nemo est” –Mănăstirea Nămăești

     Săpată în stânca muntelui, din piatră, face deliciul curioșilor pasionați de istorie, legende și religie.

          Pașii ne-au purtat și prin Nămăești, un loc unde legendele, istoria și credința atrag sute sau poate mii de turiști în fiecare an. Aici am aflat legenda și istoria locului și a lăcașului de cult găzduit în stânca muntelui. Mănăstirea Nămăești apare în hrisoavele domnitorilor Radu cel Mare și Mircea Ciobanul (1503-1547), însă date exacte despre întemeierea bisericii nu se cunosc. Dar legenda transmisă pe cale orală, din moși strămoși pornește de la numele domnitorului Negru Vodă. Forma actuală a bisericii este din 1843, însă în perioada primului Război Mondial mănăstirea cu toate anexele au fost bombardate, distrugându-se turla bisericii și chiliile. Toate au fost refăcute după 1921.

Mănăstirea Nămăești -HoinariRomani

Mănăstirea Nămăești

Mănăstirea Nămăești -HoinariRomani

Mănăstirea Nămăești

Legenda mănăstirii Nămăești

          Se spune că un cioban păștea oile prin această zonă, ajungând la stânca în care a fost apoi săpată biserica, ciobanul a făcut un popas la poalele muntelui, pe această piatră mare unde a rămas cu oile peste noapte.  Atunci, în vis ciobanului i s-a arătat Maica Domnului care i-ar fi spus: “Scoală-te, sapă sub tine și vei găsi o icoană într-o bisericuță de piatră. Aici vei face tu biserică în cinstea și slava Intrări în Biserică a Sfintei Fecioare Maria, izvor de viață și de tămăduire”.

           După ce s-a trezit ciobanul a săpat timp de 3 zile și 3 nopți până ce a descoperit peștera cu icoana și odoarele bisericești. Se pare că icoană visată și găsită de cioban ar fi chiar cea care se află acum în biserică și că ar fi făcătoare de minuni. Este considerată una din cele mai vechi icoane din țară și se presupune că ar fi pictată de Sfântul Apostol Evanghelist Luca și că ar fi fost adusă la Nmăești chiar de Sfântul Apostol Andrei.

           O altă legendă spune că în acest loc ar fi dormit trei ciobani cu oile și peste noapte ar fi avut toți același vis. Dimineața povestindu-și fiecare visul, s-au înspăimântat și s-au apucat de săpat în stâncă căutând icoana.

           Tot atunci, se pare, că Maica Domnului i-ar fi spus ciobanului sau ciobanilor, ca numărul viețuitoarelor de la mănăstire să fie mereu 33. 33 anii trăiți de Mântuitor pe pământ.

          Icoana adusă de Sfântul Apostol Andrei, care propovăduia prin Dobrogea, a plecat spre Dacia Superioară și a făcut un popas lângă un templu păgânesc, închinat zeului Zalmoxis. Apostolul Andrei ajunge în grotă, nu găsește pe nimeni și se adresează celor cu care călătorea spunându-le: “Nemo est.” (Nu este nimeni.), de unde și numele de Nămăești. Apostolul Andrei a lăsat icoana în partea de nord, aproximativ pe același loc în care se află acum în biserica mănăstirii.

Mănăstirea Nămăești -HoinariRomani

Mănăstirea Nămăești – icoana găsită în stâncă

Mănăstirea Nămăești -HoinariRomani

Mănăstirea Nămăești

Mănăstirea Nămăești -HoinariRomani

Mănăstirea Nămăești -cruci și pietre de mormânt

Legende sau nu, pe noi ne-au captivat.

           Lângă mănăstire se află și un muzeu, acolo poți admira obiecte bisericești, costume și țesături tradiționale românești.

Mănăstirea Nămăești -HoinariRomani

Mănăstirea Nămăești -muzeu

Mănăstirea Nămăești -HoinariRomani

Mănăstirea Nămăești -muzeu

           Mănăstirea Nămăești cu Mănăstirea Corbii de Piatră și Cetățuia lui Negru Vodă formează (?) un triunghi echilateral, cu latura de 20 km.

Pe care le-ai vizitat?

-mănăstirea este una de obște (ortodoxă) și are 33 de viețuitoare,

-hramul mănăstirii: Intrarea Maicii Domnului în biserică (21 noiembrie) și Izvorul Tămăduirii (vinerea din săptămâna luminată),

-există posibilitatea de cazare la mănăstire,  20 de locuri,

Cum ajungi la Mănăstirea Nămăești: Din București –Târgoviște-Câmpulung Muscel (DN71, DN, 72A, DC19) –sunt aproximativ 143 km.

În apropiere mai poți vizita: Casa Memorială George Topîrceanu (în Nămăești), Mausoleul de la Mateiaș (la 5 km.), Schitul Dragoslavele  (la 15 km.), Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă (la 15 km.), Peștera Dâmbovicioara (la 28 de km.), Castelul Bran (la 50 de km), Mănăstirea Corbii de piatră, etc.

Localizare pe hartă 

     

Imagini din martie 2015

Legenda este din: Revista Mănăstirii Nămăești

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.