O filă din istoria neamului românesc – Mausoleul de la Mateiaș

 

         Ansamblul arhitectural al Mausoleului – Construit în perioada 1928-1935, din calcar de Albești, după planurile arhitecților Ionescu- Berechet și Baloșin.

         Complexul mausoleului cuprinde: terasa de paradă, scările sculptate, muzeul, capela, osuarul și turnul foișor cu scară în spirală.

Mausoleul de la Mateiaș -Hoinariromani

Mausoleul de la Mateiaș

         Construcția fiind din calcar, apa a  pătruns foarte repede deteriorând pereții, astfel în perioada 1945-1976 au avut loc lucrări de reparație. Acest ansamblu nu a scăpat neatins de cutremurul din 1977, atunci producându-se alte stricăciuni. A urmat o perioadă de refacere, iar începând cu 1980 au avut loc lucrări de extindere a acestuia. Timp de patru ani (1980-1984)  construindu-se o terasă de paradă și o serie de scări de acces  impozante. Scările, 60 la număr, au fost sculptate una câte una timp de 4 ani  indiferent de vreme, ploaie, soare, vânt, viscol de către meșterul Tiru Constantin din Rucăr.

Mausoleul de la Mateiaș -Hoinariromani

Mausoleul de la Mateiaș

          La exterior pe pereții muzeului, se află un basorelief executat de sculptorul Adrian Radu din Câmpulung, are o lungime de 16 m și o înălțime de 3,5 m., reprezentând scene de luptă.

Mausoleul de la Mateiaș -Hoinariromani

Mausoleul de la Mateiaș -basorelief

        În muzeu sunt expuse documente, și obiecte care ajută vizitatorul să înțeleagă mai bine evenimentele care au avut loc în perioada 1916-1918 pe dealurile de pe lângă Câmpulung.  Chiar la intrare vizitatorul este întâmpinat de „Cartea  eroilor Argeșului” apoi uniforme militare, fotografii, arme, obuze, medalii, harta României cu teritoriile actuale și cele pierdute.

         Vă recomandăm vizitarea muzeului apelând la ghidul custode, care este un profesor de istorie excepțional, dispus să împărtășească o mulțime de informații știute și mai puțin știute de vizitator.

         Tot în muzeu, pentru câteva momente, puteți viziona o scurtă simulare a unui atac al armatei române și un post de comandă.

Mausoleul de la Mateiaș -Hoinariromani

Mausoleul de la Mateiaș

Mausoleul de la Mateiaș -Hoinariromani

Mausoleul de la Mateiaș

Mausoleul de la Mateiaș -Hoinariromani

Mausoleul de la Mateiaș – reconstituire punct de comandă

          După ce ai vizitat muzeul e musai să mergi spre capelă, osuar și turnul foișor.

Mausoleul de la Mateiaș -Hoinariromani

Mausoleul de la Mateiaș – capela, osuarul, turnul foișor cu scară în spirală

        Capela a fost construită pentru rememorarea jertfei soldaților români. Interiorul este lucrat din mozaic de tip Murano cu medalioane reprezentându-i pe Burebista, Decebal, Traian și Sf. Gheorghe. Tot aici sunt 31 de plăci de marmură unde sunt trecuți numele a 2300 de ostași eroi musceleni (31 de cripte cu rămășițele celor 2300 de ostași români).

Mausoleul de la Mateiaș -Hoinariromani

Mausoleul de la Mateiaș -plăcile din marmură cu numele celor 2300 de eroi

        Inițial capela  a fost pictată în tempera, de către o femeie de excepție a României, Olga Greceanu, reprezentând victoria armatei române contra armatei germane și austro-ungare.

Mausoleul de la Mateiaș -Hoinariromani

Mausoleul de la Mateiaș -capela

         Pe tavanul capelei sunt medalioane cu o parte din voievozii de seamă  ai țării noastre: Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș, Mircea cel Bătrân, Neagoe Basarab, Matei Basarab, Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, sub care se află numele localităților muscelene participante la luptă și care au dat eroi ce-și dorm somnul de veci în criptele acestui mausoleu: Mateiaş, Rucăr, Pravăţ, Câmpulung Muscel, Dragoslavele, Albeşti, Cîndeşti, Nămăeşti și Lereşti.

Mausoleul de la Mateiaș -Hoinariromani

Mausoleul de la Mateiaș – tavanul capelei

În osuar se află rămășițele  a peste 400 de eroi necunoscuți.

     De ce să vizitezi acest obiectiv turistic

        Pentru că adăpostește un crâmpei din istoria poporului român. Iar accesul este extrem de facil și una peste alta ai și o priveliște superbă din vârful dealului. Desigur ține cont și de ce am povestit mai sus…Aici ai ocazia să ei parte la o lecție, vie, de istorie.

Mausoleul de la Mateiaș -Hoinariromani

Mausoleul de la Mateiaș – vedere din fața Mausoleului

…două vorbe despre Primul Război Mondial

        În 1916 pe tronul României se afla regele Ferdinand I, care a ales să lupte împotriva țării în care s-a născut, fapt ce i-a adus excluderea din Casa Regală a Germaniei.

        Despre luptele din zona musceleană, care au fost foarte importante. Amintim de divizia a XII-a a armatei române și de grupul Nămăești care au ținut piept armatelor inamice timp de 40 de zile. Acestea detalii și multe altele despre brava armată română puteți afla vizitând acest mausoleu.

Alte detalii

        Mausoleul se află în comuna Valea Mare-Paravăț, județul Argeș pe Drumul European E 574 (DN 73) la 11 km de Câmpulung spre Brașov.

       Este un monument dedicat eroilor din Războiul de Întregire Națională dintre anii 1916-1918.

       Mausoleul a fost ridicat cu sprijinul Asociației Cultului Eroilor, al Reginei Maria și al Patriarhului de la acea vreme (1928), construindu-se din donațiile Reginei Maria.

Program de vizitare: vara 9:00-19:00; iarna 9:00 -17:00

Prețul biletului de vizitare este de 3 lei (preț 2015)

Imagini din martie 2015

*În fiecare an, pe 25 octombrie, se sărbătorește Ziua Armatei.

*În apropiere,  pe Culoarul Rucăr-Bran mai poți vizita Castrul Roman de la Jidova.

* În România sunt 15 mausolee  mai cunoscute (se pot vizita) plus mausoleul din Parcul Carol –București.

Mausoleu –conform DEX- este un monument funerar, de proporții mari, ridicat în memoria unui om ilustru sau a unor eroi. Mausoleul nu este același lucru cu un monument al eroilor.

 

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.