O perlă a Mureșului. Castelul Pekri- Radak din Ozd

 

           Eleganța celebrelor case de pe valea Loirei o poți întâlni în localitatea Ozd la Castelul Pekri. 

Despre arhitectura și istoria  castelului

5 Ozd spate hoinariromani

Castelul din Ozd

         Pe dealul localităţii Ozd, domină un castel de formă dreptunghiulară cu bastioane în colţuri, construit în stil renascentist cu elemente baroce (și gotice), în anul 1682 de Pekri Lőrincz. Acesta a fost  omul de bază al  generalului curuț Rakoczi Francisc al II-lea. Curuţii erau un fel de haiduci, soldaţi, de diferite etnii, incusiv români, participanţi la răscoala antihabsburgică, răscoală condusă de Francisc Rákóczi al II-lea în perioada 1703-1711. După 50 de ani castelul a fost reconstruit, după atacul lobonţilor, care au incendiat totul, scăpând neatinse doar bastioanele de la colţuri. Acestea aveau doar rol decorativ. Reconstrucția a fost făcută de Radák Ádám, ginerele lui Pekri. Castelul era înconjurat de pădure, renumit pentru parcul şi lacul aflat în faţa lui, în acest moment pădureaa nu mai există… Toate aceste minunății împreună cu elegantul castel au fost dar de logodnă, la începutul anilor 1900, pentru  baronesa Teleki Ilona. Aceasta  a părăsit ţara din cauza naţionalizării din 1945.

         Clădirea a găzduit pe rând  grădiniţă, şcoală apoi a fost casă de cultură şi sediu C.A.P., care a rămas în castel până la distrugerea lui. După 1989 castelul a fost retrocedat doamnei Jude Mária, o moştenitoare din Franţa, aceasta la rândul ei a făcut castelul donație fundației Bonus Pastor.

1 Ozd Sud -Hoinariromani

Castelul din Ozd (vedere din față)

3Ozd interior-Hoinariromani

Interior (parter). Castelul din Ozd

2 Ozdinterior -Hoinariromani

Interior Castelul Ozd

          Astfel istoria castelului se scrie de sute  de ani, acesta aparţinând pe rând mai multor dinastii transilvănene. Pe aici s-au perindat conţi şi contese, baroni plini de fală şi haiduci neînfricaţi. De atunci însă, vremurile s-au schimbat, iar oamenii asemenea lor. Însă parfumul istoriei și aristocrației a rămas neschimbat.  Proprietarii  de astăzi sunt oameni obişnuiţi, fără ranguri şi fără averi dar cu multă voință. Aceștia continuă să lupte pentru renașterea locului.

7 ozd -hoinariromani

Castelul din Ozd

6Ozd -hoinariromani

Castelul din Oazd

Despre localitatea Ozd

Astăzi un mic sat din județul Mureș, atestat documentar în jurul anului 1300, demult centru episcopal. Satul este izolat și ferit de ochii lumii.

4Ozd Biserica-Hoinariromani

Biserica Luterană din satul Ozd și școala (în apropiere de castel)

          Povestea nu se oprește aici, istoria își continuă firul iar tu, călătorule de ajungi prin zonă oprește-ți pașii și îndeaptă-ți privirea spre el. Este un loc inspirațional pentru pictori,  poeți sau fotografi.

Localizare: Castelul Ozd se află în localitatea Ozd, comuna Bichiș, județul Mureș

*Castelul este pe lista monumentelor istorice cu codul: MS-II-m-A-15741

*Acest obiectiv l-am vizitat cu Castle Break.

*Despre castelul de la Ozd am scris un articol și pe Turism Istoric –cu care am câștigat un premiu. (Georgeta).

*”Tot acest castel a adus” (hoinăriței) o mențiune în urma unui concurs de fotografie în 2015 organizat de Wiki Loves Monuments. În concurs s-au încărcat 6000 de fotografii / imagini de către diferiți participanți. (Georgeta).

*Fotografia  de pe wikipedia.

Imaginile din articol sunt din mai 2015.

 

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.