Porți deschise la Castelul Țepeș din capitală

         Cum e să ai un castel în capitală, să-i admiri exteriorul câțiva ani buni, să aibă un potențial turistic imens și să nu fie vizitabil?!

Castelul Țepeș, copie a cetății de la Poenari

1.castelul tepes-hoinariromani

Castelul Țepeș – București

2 castelul tepes -hoinariromani

Castelul Țepeș-București

        Când s-au împlinit 40 de ani de domnie a Regelui Carol I a fost organizată o expoziție pe Câmpia Libertății (Parcul Carol), atunci, în anul 1906, a fost inaugurat și castelul.

        Destinația construcției nu a fost de castel ci mai degrabă de turn de apă. Pentru a acoperi rezervoarele inestetice și voluminoase  a fost adoptată o soluție genială, aceea de a fi reprodusă Cetatea Poenari.  Arhitecții care au realizat planurile micuțului castel sunt Ștefan Bucuruș și V. Ștephănescu.

        Construcția de tip medieval din piatră roșie  ce se zărește din parcul Carol, a primit numele de Castelul Țepeș datorită reproducerii la scară mică a Cetății Poenari.

          Rezervorul de 200 m cubi este ascuns în turnul castelului înalt de 23 de metri și cu un diametru de 9 metri. Parcul Carol se poate admira în voie de pe o platformă pe care ajungi urcând pe o scară din lemn în spirală.

3 castelul tepes- hoinariromani

Castelul Țepeș -București

5 castelul tepes hoinariromani

Castelul Țepeș -București

4 castelul tepes -hoinariromani

Castelul Țepeș -București

         După Primul Război Mondial castelul a fost transformat în cazarmă, după 1945 camerele acestuia au fost transformate în dormitoare pentru femeile care lucrau la amenajarea parcului, din 1990 a funcționat  o subunitate de jandarmi iar din 2004 castelul a devenit sediul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor.

         Această bijuterie arhitectonică din București are un potențial turistic imens, ținând cont de  „isteria Dracula”, dar din nefericire este închis publicului. Înainte de 2009 era deschis pentru vizitare doar de două ori pe an, de Ziua Eroilor (Înălțarea Domnului) și de ziua Armatei (25 octombrie).

6 castelul tepes-hoinariromani

Castelul Țepeș -București

Localizare: Strada Gl. Candano Popescu  nr. 6, sector 4, se poate ajunge și prin Parcul Carol.

Imaginile din acest articol sunt din mai 2015 –Ziua Eroilor (porți deschise la Castelul Țepeș).

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.