De stațiunea Straja sigur ai auzit datorită pârtiilor de schi de acolo. Sau ai schiat deja pe ele?  Iar de ai ajuns în stațiune cu siguranță ai văzut și schitul.

          Te invităm să-i descoperi povestea și să te delectezi cu câteva imagini…din vară, poate îți vine cheful de o evadare la schi. Îți recomandăm și un loc mișto de cazare –Vila Alpin.

8 schitul straja-hoinariromani

Schitul Straja

         Denumirea de Straja – conform legendelor localnicilor din Lupeni – Se spune că pe vremea lui Sfarmă Piatră, meșterul Vulcan ar fi cioplit în munte formele pe care oamenii le pun astăzi pe seama măiestriei naturii. În acele vremuri Sfarmă Piatră l-ar fi închis într-un turn pe viteazul Straja, care veghea întreaga zonă. Straja, a fost blestemat de o vrăjitoare să vadă doar cu un singur ochi. Numai că acel ochi putea vedea până hăt departe și a fost folosit de Sfarmă Piatră drept străjer al zonei.
În Stațiunea straja sunt amenajate 12 pârtii de schi dotate cu instalație nocturnă și de telescaun. Din stațiune ai să o cruce monumentală…noaptea luminată.

9 schitul straja-hoinariromani

Schitul Straja (crucea eroilor)

A fost ridicată în memoria soldaților români morți în Primul Război Mondial dar și în memoria turiștilor care au murit prin munții din zonă. Această cruce a fost ridicată la inițiativa unui om de afaceri din Lupeni, însă nu oricum …și aici este o poveste. Cabanierul de la Cabana Montana a fost sfătuit de un starețul Mănăstirii Lainici să ridice o cruce în Straja. Povestea începe în anul 1996 când în cabană s-a ars un bec iar filamentul a lăsat semnul crucii, becul a fost ulterior spart de un turist, la un interval de două săptămâni evenimentul s-a repetat. Al doilea bec se află acum expus în schit.
Dar din Lupeni până în Stațiunea Straja, mai exact până la Cruce ai să vezi din loc în loc alte cruci albe, fiecare având câte un basorelief. Acest traseu este denumit și Drumul Crucii- în fiecare an în Vinerea Mare 20 de preoți și enoriași pornesc într-o procesiune.

3 schitul straja-hoinariromani

Schitul Straja (crucile de pe Drumul crucii)

Schitul a fost ridicat imediat după înălțarea crucii, acesta cuprinde  o bisericuță din lemn în stil maramureșean și câteva chilii, iar din 2006 are și un tunel (poartă de intrare) lung de 50 m.
Pe pereții tunelului este pictat calendarul bisericesc și scene din Vechiul și Noul Testament. Fiecare pelerin ce intră în acest tunel, care are și rol de a proteja împotriva zăpezii, își poate căuta ziua de naștere unde va descoperi sfântul ce-i patronează ziua.

2 schitul straja-hoinariromani

Schitul Straja (tunelul de acces)

1schitul straja-hoinariromani

Schitul Straja (tunelul de acces )

7 schitul straja-hoinariromani

Schitul Straja

5 schitul straja-hoinariromani

Schitul Straja (interior)

4 schitul straja-hoinariromani

Schitul Straja (interior)

6 schitul straja-hoinariromani

Schitul Straja (monumentul eroilor)

10 schitul straja-hoinariromani

Schitul Straja (vedere de la Cruce)

11 schitul straja-hoinariromani

Schitul Straja (Crucea)

   Hramul bisericii este: Înălțare Sfintei Cruci și Sfinții Împărați Constantin și Elena.

-nu se percepe taxă de vizitare,

La Straja poți ajunge pe DN 66, drumul ce leagă orașul Târgu Jiu de Petroșani, la Livezeni se urmează DN 66 A spre Lupeni 20 km din Lupeni stânga 9 km pe Drumul Crucii până în stațiune.

Despre Straja și împrejurimi poți citi într-un articol aici.

Share Button

2 Comments

 1. Ioana S.

  Hmmm, interesant. Am fost prima oară la schi la Straja în februarie 1997, crucea era prezentă. Nu mi-am pus întrebări, părea că e acolo dintotdeauna, acum aflu că am fost printre privilegiaţii care au admirat-o în primul ei sezon :). Merci de info!

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Așa pare, că păzește stațiunea și muntele de-o veșnicie… 🙂

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.