Lacul Sfânta Ana

         De Tușnad ai auzit cu siguranță,  ne referim la stațiunea Tușnad în apropierea căreia se află un lac unicat în Europa Central- Estică, este format pe fundul craterului unui vulcan stins.

         La o altitudine de aproape 950 de metri în masivul vulcanic Puciosu se află lacul format în urma celei mai noi erupții vulcanice din munții Carpați, erupție ce a avut loc nu mai devreme de 42.000 ani.

2lacul sf. ana-hoinariromani

Lacul Sfânta Ana

         Lacul Sfânta Ana are o formă circulară aproape  de forma unei palete de pictor.

Hai să te pierdem și în puține cifre  😀

-lacul are o lungime de 620 metri și o lățime de 490 metri,

-se întinde pe  19 hectare și are o adâncime de 7 metri,

-acest lac nu are izvoare, apa se completează doar din precipitații,

-apa din lac are proprietățile apei distilate,

În apropierea lacului este o capelă catolică Sânta Ana, care dă și numele lacului. (?)

           De la lac se pot face trasee turistice  spre stațiunea Băile Tușnad, Bixad, Băile Bálványos, dar și trasee de cicloturism montan și drumeții montane.

         Probabil puține sunt  locurile  din România  care să nu aibă cel puțin o legendă țesută cu măiestrie de localnici și străbuni. Lacul Sfânta Ana nu duce lipsă de legende și povești.

         Am găsit și noi două legende pe care le împărtășim și cu tine.

1* Demult doi tineri trebuiau să se căsătorească. Ana era fata ce avea să devină soție, aceasta era obligată de părinți să facă acest pas pentru a pune mâna pe averea feciorului. Ana în seara nunții a fugit și s-a aruncat în lac, trupul acesteia nu a fost găsit niciodată. Legenda spune că localnicii au dat numele lacului după numele fetei, Ana. În fiecare an de hramul sfintei Ana, lacul este sfințit.

2* O altă legendă amintește de existența a doi frați haini. Unul stăpânea o cetate în muntele Puciosul iar celălalt o cetate pe locul unde se găsește astăzi lacul. Fratele ce stăpânea cetatea din vârful Puciosului avea o caleașcă, câștigată la zaruri, lucru ce l-a făcut invidios pe fratele cu cetatea de jos. Acesta a pus rămășag că în una din zile va veni cu o caleașcă și mai frumoasă în vizită la fratele cu cetatea din munte. Însă fratele cu cetatea de jos era  așa de tiran încât a pus să fie înhămate la caleașcă opt din cele mai frumoase fete din împrejurimi. Acestea nu au putut urni caleașca grea, stăpânul furios a început să le biciuiască. În acel moment una din fete, pe nume Ana, l-a blestemat. Blestemul împlinindu-se pe loc, astfel s-a pornit o furtună îngrozitoare iar cetatea tiranului s-a scufundat în flăcări împreună cu stăpânul ei. În locul cetății formându-se un lac albastru și liniștit precum ochii Anei.

1lacul sf. ana -hoinariromani

Lacul Sfânta Ana

         Să ajungi la Lacul Sfânta Ana urmează  drumul E 578, spre Sfântu Gheorghe până la Bixad (sunt aproximativ 6 km) apoi faci stânga (sunt indicatoare cu  Bálványos ) 15 km și Lacul Sfânta Ana este la 17 km. Drumul este în stare bună, vei ajunge la o barieră acolo vei plăti 10 lei dacă lași mașina în acea parcare, dacă vrei să mergi până aproape de lac, adică încă 1,5 km vei plăti 20 de lei.

       Din păcate la momentul vizitei noastre acolo am nimerit pe o vreme  ploioasă și nu ne-am încumetat să ne aventurăm și în rezervația Tinovul Mohos, dar …avem un motiv în plus să revenim în zonă. Tu ai fost la lacul Sfânta Ana, prin Tinovul Mohos care sunt impresiile tale?

*prețuri 2015, 2016

*mai multe legende aici.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.