Mănăstirea Lainici

      Printre obiectivele religioase și turistice din Gorj se numără și Mănăstirea Lainici, am ajuns și noi. Ți-ai dat seama, că de nu am fi ajuns nu am fi scris pe blog  😀

       Este un obiectiv  inclus în programele turistice. Am poposit și noi la acest lăcaș de cult și de fiecare dată am primit o vorbă bună și câte un mic dar (cărți de rugăciuni, pliante, etc.) primite de la câte un preot sau călugăr de acolo. Dar acum să-ți spunem puțin despre Lainici.

15 manastirea lainici -hoinariromani

Mănăstirea Lainici

         Prima dată am ajuns acolo în  vara lui 2015 când am tranzitat Defileul Jiului, care la momentul respectiv era plin de semafoare, se reabilita drumul, ca să uităm de ele am făcut un popas la Mănăstirea Lainici. Și pe acolo era puțin șantier, se restaura turnul clopotniță. Ne-am plimbat, am admirat am pozat, ne-am rugat să avem drum bun în continuare și am mulțumit divinității că se repară drumul și că data viitoare când îl vom tranzita va fi o plăcere să-l parcurgem în siguranță. Recent, în 2016, am revenit pe același traseu, drumul în stare bună, lucrările aproape de final, mănăstirea la fel de primitoare și dătătoare de energie pozitivă.

         În vară am găsit multă liniște, parfum de flori și de istorie, să tot zăbovești în cerdacul cu flori sau pe prispa chiliilor.

9 manastirea lainici -hoinariromani

Mănăstirea Lainici

10 manastirea lainici -hoinariromani

Mănăstirea Lainici

7 manastirea lainici -hoinariromani

Mănăstirea Lainici

6 manastirea lainici -hoinariromani

Mănăstirea Lainici

5 manastirea lainici -hoinariromani

Mănăstirea Lainici

8 manastirea lainici -hoinariromani

Mănăstirea Lainici

Se pare că numele mănăstirii ar veni din greaca veche, unde lainos ce  înseamnă piatră (trecătoare prin munți de piatră). O altă ipoteză ar fi că numele provine de la o colonie de geto-daci al Lailor de lângă Sarmisegetuza.

       Date exacte despre înființarea mănăstirii nu se cunosc, se amintește doar secolul XIV. Cert este că prin secolul al XVIII-lea locul i-a atras atenția împărătesei  Mariei Tereza care a ordonat distrugerea așezării, în campania antiortodoxă.

        După 1780 câțiva boieri refac schitul, înconjurându-l cu ziduri groase din piatră. Pe la Lainici trece și  Tudor Vladimirescu în 1817, loc în care se ascunde de turci.

        După 1847 se reface biserica iar în 1860 se refac frescele care se mai păstrează și astăzi.

         Nici după 1900 nu a scăpat ușor acest loc, trupele germane au devastat mănăstirea în timpul Primului război Mondial, au intrat cu caii în biserică și au furat tot ce era mai de preț de acolo, chiar și clopotele. Abia din 1929  este refăcută de călugării veniți de la Mănăstirea Frăsinei. Perioada comunistă nu a adus o viață liniștită aici, după 1947 timp de zece ani este ocupată abuziv de muncitorii care construiau linia de cale ferată Bumbești –Livezeni. După 1961 biserica este desființată și primește numele de casă de oaspeți. Abia din 1983 încep să se adune monahii și să repare ce au stricat vremurile. Anii 90 vin cu o reînviere a locului pe care îl putem vedea astăzi.

3 manastirea lainici -hoinariromani

Mănăstirea Lainici

12 manastirea lainici -hoinariromani

Mănăstirea Lainici

13 manastirea lainici -hoinariromani

Mănăstirea Lainici

14 manastirea lainici -hoinariromani

Mănăstirea Lainici

11 manastirea lainici -hoinariromani

Mănăstirea Lainici

        De ai drum prin Defileul Jiului fă un popas la acest lăcaș de cult  pentru câteva clipe, ai să descoperi mai multe informații decât ți-am dat noi aici, sunt panouri cu toate detaliile la intrarea în biserică. Desigur în librăria din incinta mănăstirii ai la dispoziție cărți și pliante cu istoricul mănăstirii.

          Dar poate vrei să știi câte ceva despre istoria drumului ce duce la Mănăstirea Lainici din Târgu Jiu  sau din Petroșani.

         Șoseaua a fost construită prin 1880 de meșteri pietrari italieni. Asfaltul a fost turnat abia după anii 1950. În paralel s-a construit și linia de cale ferată Bumbești – Livezeni cu 38 de tuneluri, dar îți povestim mai multe într-un alt subiect. Până povestim noi poți căuta filmulețe pe youtube.

2 manastirea lainici -hoinariromani

Defileul Jiului -Linia de cale ferată Bumbești -Livezeni

1 manastirea lainici -hoinariromani

Defileul Jiului -linia de cale ferată Bumbești-Livezeni

4 manastirea lainici -hoinariromani

Mănăstirea Lainici

La mănăstire nu se plătește taxă de vizitare.

Hramul mănăstirii (biserica veche) este Intrarea Maicii Domnului în Biserică.

Hramul bisericii mari este Izvorul Tămăduirii.

Imagini din mai 2015 și februarie 2016

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.