Roșia Montană, țara aurului

            Când spui Roșia Montană spui actul de naștere al poporului român, spui izvor nesecat de aur, dar mai spui controverse, interese dar și un loc unicat mondial.

      Dincolo de toate știrile pozitive sau negative apărute în media, dincolo de toate scandalurile și spălările de creier  Roșia Montană este unul din cele mai importante locuri istorice ale României.

         De exemplu știai că Roșia Montană este cea mai veche localitate minieră din țara noastră, atestată documentar încă de pe 6 februarie 131, Alburnus Maior?!  Această dată s-a găsit inscripționată pe Tăblițele cerate (25 ) descoperite în minele din Roșia Montană.

25 rosia montana-hoinariromani

Roșia Montană

15 rosia montana-hoinariromani

Roșia Montană -intrarea în galeria romană.

           În vizita noastră la Roșia Montană am explorat localitatea la pas, chiar dacă ploua torențial, am vizitat un centru de desfacere a produselor din lână, produse lucrate de femeile din Roșia Montană, am furat imagini cu case vechi (monumente istorice) din secolele XVIII -XIX. Dar poate una din cele mai interesante activități petrecute acolo a fost să vizităm galeriile  Alburnus Maior (Galeria Romană –unicat mondial) și micuțul  muzeu.  Și nu în ultimul rând am stat la povești cu Eugen David, un om deosebit. Ne-a povestit despre istoria și legendele locului, despre viața de miner din Roșia Montană și nu în ultimul rând despre lupta lui cu autoritățile sau mai bine spus despre lupta salvării Roșiei Montane.

7 rosia montana-hoinariromani

Roșia Montană

27 rosia montana-hoinariromani

Roșia Montană- centrul localității

6 rosia montana-hoinariromani

Roșia Montană- Biserica Evanghelică

20 rosia montana-hoinariromani

Roșia Montană-

21 rosia montana-hoinariromani

Roșia Montană

2rosia montana-hoinariromani

Roșia Montană

5 rosia montana-hoinariromani

Roșia Montană

8 rosia montana-hoinariromani

Roșia Montană

3 rosia montana-hoinariromani

Roșia Montană -produse din lână

4 rosia montana-hoinariromani

Roșia Montană-produse din lână -lucrate manual

28 rosia montana -hoinariromani

Roșia Montană

          Dar hai cu noi într-o scurtă plimbare prin galeria romană. Prima porțiune este amenajată modern, cu trepte din beton în număr de 157 și iluminat electric. După cei 33 de metri urmează partea cea mai interesantă. Galeria  minieră antică în formă de  trapez, aici temperatura este între 7 și 5 grade C.  Baza geleriei este de aproximativ 1,30 cm iar la tavan de aproximativ 1 m, iar de ai mai mult de 1,80 cm înălțime ar cam trebui să mergi cu grijă, nu de alta dar dai cu fruntea în filoanele de aur.  🙂   Galeriile romane au fost săpate cu dalta și ciocanul, iar rocile rezultate transportate cu coșuri de nuiele. Acele coșuri erau cărate de sclavi,  doar cu spinarea. În mină lucrau mineri localnici sau colonizați, Imperiul Roman administrând aurul. Nu te gândi că aurul era descoperit în fiecare bulgăre de rocă. La o tonă de rocă se găsea aproximativ 100 gr. aur. Dar imaginează-ți altceva…cum Imperiul Roman scotea din Munții Apuseni într-o săptămână de muncă 100 kg de aur. Se estimează că într-un an Imperiul Roman scotea din Apuseni peste 3 tone de aur. Astfel întrebarea „de ce s-a cucerit Dacia” are un răspuns clar.

Galeriile

10 rosia montana-hoinariromani

Roșia Montană-intrarea spre mina romană

13 rosia montana-hoinariromani

Roșia Montană-intrarea în mina romană-partea modernizată

14 rosia montana-hoinariromani

Roșia Montană-intrarea în mina romană-partea modernizată

12 rosia montana-hoinariromani

Roșia Montană- mina romană

11 rosia montana-hoinariromani

Roșia Montană- galeriile romane

           Am revenit la suprafață uimiți de cele povestite de ghid în subteran și am continuat explorarea muzeului din aer liber din fața gurii de intrare în mină. Apoi am vizitat și micuțul muzeu al mineritului aurifer amenajat în apropiere.

16 rosia montana-hoinariromani

Roșia Montană- muzeu în aer liber

17 rosia montana-hoinariromani

Roșia Montană- muzeu în aer liber

18 rosia montana-hoinariromani

Roșia Montană-imagini din muzeu despre viața din Roșia Montană și despre minerit

19 rosia montana-hoinariromani

Roșia Montană- locuitor al Roșiei Montane care extrage aurul manual

23 rosia montana-hoinariromani

Roșia Montană- biserica ortodoxă

Roșia Montană are și ea legendele și poveștile ei dincolo de istoria stufoasă. Localnicii de aici au niște povești spumoase despre morojnițe și vâlve. Morojnițele se cred a fi niște ființe ce după miezul nopții se dau de trei ori peste cap și se transformă într-un animal asemănător cu veverița și care fură laptele de la vaci. Vâlvele se cred a fi niște stafii care pot lua diferite forme și trăiesc în fostele mine și se arată din când în când localnicilor.  Acestea sunt protectoarele minelor de aur (băilor de aur), mai sunt numite și duhurile protectoare ale aurului. În Meridionali, minerii o numesc Varvara, în Apuseni Vâlva. Această Vâlvă este de două feluri: alba și neagră. Cea neagră se răzbună pe mineri și este cea care nu îi lasă săiasă niciodată din galerii. Însă Vâlva albă le arată minerilor locurile cu aur, dar îi pedepsește pe cei orgolioși și lacomi.

          Una din legendele întemeierii Roșiei spune că aurul a fost descoperit prima dată în zonă de către o femeie pe nume Cotroanța. Aceasta  venea cu caprele pe un deal numit Chernic,  aici ar fi  găsit un bulgăre care strălucea la soare. Acel bulgăre ar fi fost din aur. Una din fostele galerii din apropierea Tăului Mare a primit numele Cotroanța.

24 rosia montana-hoinariromani

Roșia Montană

         Toate aceste caracteristici ale Roșiei Montane fac din aceasta un potenţial monument istoric candidat în Lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO.

22 rosia montana-hoinariromani

Roșia Montană

          Nu sta pe gânduri, pune pe lista ta de călătorii și Roșia Montană. Chiar dacă locul pare părăsit atunci când treci pe lângă case cu uși ferecate, unele gata să cadă, altele proaspăt restaurate …însă majoritatea monumente istorice. Tu ai vizitat Roșia Montană, care sunt impresiile tale?

1 rosia montana-hoinariromani

Roșia Montană

9 rosia montana-hoinariromani

Roșia Montană

Alburnus Maior – Verespatak – Roşia de Munte – Roşia Montană

Galeria Alburnus Maior –este singura galerie romană (atât de veche) din lume conservată și vizitabilă.

* Înainte de a ajunge să vizitezi galeriile romane și muzeul mineritului aurifer Roșia Montană contactează personalul de acolo pentru a afla programul și alte detalii. Contact ing. Rus Valentin -tel:  0258783165.

*Programul este de luni până vineri între 8:00 -14:00 și vizita durează mai bine de o oră. Pentru grupuri se face programare  și este permis accesul sâmbăta și duminica.

Cum ajungi la Roșia Montană:

Din Alba Iulia pe DN 74 pe ruta Alba Iulia- Zlatna –Abrud – Roșia Montană.

Am vizitat Roșia Montană în mai 2015.

Share Button

1 Comment

  1. Taslavan Mihaela

    Incredibil!
    Tara mea draga!
    Cata nepasare din partea aitoritatilor romane! …dar sufletul meu e cu tine tara mea draga….cat de curand voi ajunge aici cu fiul o prietena si un italian care chiar daca a auzit ….nu crede intru-totul.

    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.