Trei palate de weekend

         Ce poți face într-o zi pe lângă București?! Noi îți recomandăm să vizitezi trei palate.

         Mereu suntem întrebați cum reușim să plecăm din București în fiecare weekend sau aproape în fiecare weekend, că mai hoinărim la pas și pe străzile capitalei și prin muzeele acesteia.

         Uite îți dăm și ție un pont cum să călătorești în locuri superbe aproape gratis. Într-o zi de weekend poți vizita cel puțin trei palate minunate. Stai liniștit vorbim și de costuri.

        Îți enumerăm palatele începând cu cel mai drag nouă, Palatul Mogoșoaia, poți citi un articol mai vechi pe blog despre parcul și palatul de la Mogoșoaia. Pentru noi este unul din cele mai romantice locuri din apropierea Bucureștiului, loc unde evadăm ori de câte ori simțim nevoia. Am ajuns la vechiul cuib al Brâncovenilor în fiecare anotimp și de fiecare dată ne-a cucerit. Dincolo de măreția locului fii atent și la detaliile mici din palat, de pe palat și din jurul lui. De exemplu stemele – care oglindesc istoria familiei Brâncoveanu. Când ajungi pe domeniul de la Mogoșoaia plimbă-te prin parcul din jurul palatului, stai la picnic, meditează pe marginea lacului, savurează o cafea la terasa de lângă palat, vizitează muzeul (interiorul palatului) bucură-te de atmosfera de acolo.

5 palate de weekend hoinariromani

Palatul Mogoșoaia

4 palate de weekend hoinariromani

Palatul Mogoșoaia

1 palate de weekend hoinariromani

Palatul Mogoșoaia -Biserica Sf. Gheorghe.

3 palate de weekend hoinariromani

Palatul Mogoșoaia

2 palate de weekend hoinariromani

Palatul Mogoșoaia

          Ca să completezi ziua cu următorul palat de pe listă i-ați rămas bun de la domeniul Mogoșoaia  și pornește spre alt cuib boieresc, Palatul Știrbei.

12 palate de weekend hoinariromani

Palatul Știrbei -Buftea

          În Buftea, ajungi ușor, sunt indicatoare, te așteaptă un alt domeniu boieresc. Grăbește-te să-l vizitezi, nu se știe pentru câtă vreme are acces publicul. Au fost perioade când nu se putea vizita. Dar, sperăm că ești norocos și reușești să intri. Nu ezita să vizitezi interiorul palatului și aici poți savura o gustare sau un ceai, prețurile sunt acceptabile (2016). Pe domeniul de la Știrbei poți face și echitație dacă ești pasionat de acest sport nobil. Iar plimbându-te prin parc ai să ajungi la capela boierului Știrbei și la turnul de apă, o construcție mai nouă de la începutul anilor 1900. Aruncă o privire pe articolul în care am povestit despre vizita noastră pe Domeniul Știrbei din Buftea.

11 palate de weekend hoinariromani

Parcul domeniului Buftea

10 palate de weekend hoinariromani

Capela de pe domeniul Buftea

         Până acum te-am îndemnat să vezi două domenii boierești mai cunoscute, mai vizitate. Însă ultima recomandare vine de la Căciulați (Moara Vlăsiei). Aici poți face o plimbare în parcul palatului (nu este amenajat) și poți admira palatul Ghica doar de la exterior. Și despre acest palat poți citi pe blog un articol, asta dacă vrei să afli istoria și povestea lui.

9 palate de weekend hoinariromani

Palatul Ghica -Căciulați

8 palate de weekend hoinariromani

Palatul Ghica -Căciulați

6 palate de weekend hoinariromani

Palatul Ghica -Căciulați (sere)

7 palate de weekend hoinariromani

Parcul palatului Ghica din Căciulați

        Acum că ți-am enumerat cele trei palate să-ți spunem cum ajungi și cât te costă toată aventura.

         Ai cel puțin  două variante de transport spre ele, cea mai convenabilă –mașina personală. Poți lua cel puțin doi amici cu tine și împărțiți costul carburantului.

        -din centrul Bucureștiului (Piața Unirii ) până la Parcul Mogoșoaia sunt 17 km –costul carburantului ar fi 7 lei.

-de la Mogoșoaia la Buftea sunt 7 km –cost maxim 3 lei.

-de la Buftea la Moara Vlăsiei (Căciulați) sunt 24 de km- cost max 12 lei.

-de la Căciulați la București (Piața Unirii) sunt 28 de km-cost 13 lei.

Total cost carburant 35 de lei de la Buftea la Moara Vlăsiei (Căciulați)

Alte costuri opționale:

-accesul pe domeniile  ( în parcurile ) palatelor este gratuit.

-taxa de vizitare interior palat Mogoșoaia 5 lei/persoană,

          Dacă alegi să folosești mijloacele de transport în comun trebuie să te pornești de dimineață dacă vrei să le vizitezi pe toate. Timpul petrecut pe drum va fi puțin  mai mare.

-transportul din București până la Mogoșoaia costă aproximativ 5 lei, dacă pleci de la Stația RATB Piața Unirii cu autobuzul 123 până la Gara de Nord de acolo metrou M4 până la stația Parcul Bazilescu. De aici ei autobuzul 460, mergi 11 stații și cobori la stația Parcul Mogoșoaia. Timpul petrecut prin mijloacele de transport și prin stații este de aproximativ 75 de min.

Dacă alegi să vizitezi doar Palatul Știrbei din  Buftea poți lua tot autobuzul 460 B de la același parc Bazilescu.

Dacă continui intinerariul de la Mogoșoaia la Buftea este maxi-taxi, costă 1 leu sau 2 lei,  numai că vei avea de mers pe jos aproximativ 1 km până la palat.

Iar din Buftea la Căciulați –maxi-taxi 4 lei. (plecare din fața primăriei)

Aceste variante sunt mai complicate, necesită puțin mai multă documentare despre transport …dar nu este imposibil.

La Căciulați, din București poți ajunge și cu trenul http://www.infofer.ro. . Sau cu maxi-taxi de la Casa Presei (448, 451 cost 5 lei).

Toate aceste palate le poți vizita și cu bicicleta.

          Dacă mai ai întrebări sau nu ai înțeles cum se ajunge la aceste palate îți stăm la dispoziție. Ce spui, ai vrea să le vezi sau să le revezi?

         La final un alt pont –dacă nu vrei să cheltui alți bani decât cei destinați transportului pleci de acasă cu un sandviș , o sticlă de apă/ceai și /sau ceva de ronțăit. Astfel eviți popasul la restaurantele palatelor (dar o data merită încercată o astfel de experiență, să  savurezi ceva  delicios sau o cafea bună într-un restaurant în unul din cele două palate…), sau la buticurile din parcul Mogoșoaia.

         Sperăm că ți-am dat ponturi utile și că ți-am făcut poftă de hoinăreală  în una din zilele de weekend…sau de ce nu împarți palatele în două zile, dacă alegi să le vizitezi vara și vrei să petreci timp la picnic în parcul Mogoșoaia.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.