Nu putem ține secret faptul că am vizitat în toamna lui 2015 cel mai vechi conac din județul Buzău. Așa că ne-am pus să așternem câteva vorbe aici și să împărtășim imagini și cu tine.
Vechi dar încă în picioare, nu strălucește el ca în vremurile sale de glorie, însă proprietarii sunt optimiști și încrezători că îi va reda strălucirea și faima de odinioară. Și noi sperăm să reușească și le dorim să ducă la îndeplinire planul cât mai repede.

Conacul Cândești
Acest conac a fost ctitoria boierului Radu Mihalcea Cândescu, construit prin anul 1620, boierul a dat și numele satului, în momentul când și-a părăsit conacul din Pătârlagele (numele boierului fiind Mihalcea- Pătârlăgeanu -Cândescu). Imediat după terminarea lucrărilor la conac a ridicat și o biserică (1651) în spatele acestuia, biserică în care își doarme acum somnul de veci.

Biserica (veche ) Cândești

Mormântul Cândescu din biserică

Biserica Cândești -catapeteasma

Tabloul votiv din biserica Cândești

Cimitirul de lângă biserica Cândești
Pentru a afla ierarhia și funcțiile ocupate de această familie în Țara Românească accesează pagina de facebook a conacului, ai să găsești mai multe detalii.
După 1800 moștenitori pe linie bărbătească nu mai sunt, prin căsătoria fetelor conacul intră în posesia familiilor Filipescu –Cândescu. Și aceștia ridică o biserică, Sfinții Voievozi.

Biserica Sfinții Voievozi -Cândești
Din 1862 până în 1914 conacul și moșia sunt vândute, pe acolo perindându-se mai mulți stăpâni printre care și prințul Alexandru Știrbei.
Pe domeniul de la Cândești am vizitat cele două biserici conacul dotat și pivnița. Aici am aflat ceva interesant, Gogu Iliescu, proprietarul de la începutul anilor 1900, iubea progresul social, printre altele, astfel a modernizat pivnița cu budane faianțate cu sticlă, cu o capacitate de peste 134 000 litri. Ce vremuri să fi fost…când erau pline cu vin… . Printre alte inovații realizate la conac a fost și o moară electrică dar și două tunuri de împrăștiat norii de grindină de pe domeniu, un tun îl poți vedea la Muzeul Tehnic din București.

Conacul Cândești

Conacul Cândești -parcul din față

Conacul Cândești -intrare în pivniță

Conacul Cândești -budanele
Boierul mai era îndrăgostit și de artă cochetând cu pictura. Iar vreme de 5 ani la acest conac a locuit și pictorul Nicolae Grigorescu, acesta fiind venea și cu amicii săi Alexandru Vlahuță, I.L. Caragiale și Barbu Ștefănescu Delavrancea. Erau adesea întâmpinați de Gogu Iliescu cu următoarele vorbe: “ Mă bucur foarte mult că ați venit împreună cu cei trei crai”.
Iar în 1914, Conacul Cândești îl are musafir pe Henri Coandă, se pare că era îndrăgostit de fiica lui Gogu, Eliza.

Conacul Cândești -anexe

Conacul Cândești -anexe

Conacul Cândești -intrare

Conacul Cândești -cerdac

Conacul Cândești -scara de acces

Conacul Cândești -interior

Conacul Cândești -interior
Viața liniștită și boemă se încheie în anul 1949, când conacul este expropiat de către comuniști. Gogu Iliescu moare la vârsta de 81 de ani, sărac pe străzile Buzăului. Fiul lui Gogu, Eugen Iliescu este închis la Gherla unde moare în anul 1953. Și iar te trimit pe pagina de facebook a conacului ca să înțelegi mai bine povestea cestei familii.
Din 2004 domeniul a reintrat în posesia moștenitorilor.
Nu ezita să descoperi povestea tumultoasă a familiei Cândeștilor care au venit odată cu Basarbii și erau o ramură a acestora…rude cu Brâncoveanu, cu Filipeștii cu Văcăreștii cu Dimitrie Cantemir cu Lehliu cu Buzeștii etc. Una peste alta o fenomenală ramură a istoriei.
La acest conac nu prea poți ajunge de unul singur să-l vizitezi. Așa că îți dăm un pont: stai cu ochii pe pagina Castle Break, am auzit noi din surse sigure că omuleții de acolo pregătesc o ieșire în care au inclus și acest conac.
Mai multe despre povestea acestui loc, al familiei Cândeștilor și al conacului îți recomandăm cartea Conacul de la Cândești, între mit și realitate scrisă de Gheorghe Petcu.

Conacul Cândești
*Cândeștii au venit din țara Hațegului și acolo aveau un conac Conacul Kendeffy.
Conacul se află în localitatea Cândești județul Buzău.
Imagini din septembrie 2015.
Din 2004 a intrat in posesia lui Ovidiu Andrei, care nu are treaba cu neamul Candestilor sau cu Gogo Iliescu. Ovidiu Andrei a “cumparat” mostenirea lui Gogu Iliescu de la un nepot, numele acestuia fiind Radu Tatusescu****.