Palatul Cultural Arad

 

         Ți-am tot povestit pe blog despre diferite obiective din Arad, chiar ți-am dat și idei cum să petreci un weekend minunat prin orașul lui Slavici.

         În acel articol ți-am enumerat unele obiective pe care noi le-am vizitat și ne-am gândit că ți-ar prinde bine  să ai idee cum arată și la interior și să le afli puțin povestea.

         Acum îți spunem câteva vorbe despre unul din palatele orașului, unul pe care îl poți vizita în fiecare zi a săptămânii. Chiar dacă nu ai să ai un ghid la dispoziție de acolo te poți plimba liniștit prin palat admirându-l. Noi am fost puțin mai norocoși, am dat peste un paznic documentat mai ceva ca un ghid, ne-a spus o mulțime de povești și informații despre obiectiv dar și despre oraș.

1 palatul culturii arad- hoinariromani

Palatul Cultural Arad

         Palatul Comunal din Arad a fost construit imediat după anul 1900, finalizându-se prin 1913.  Inițial s-a dorit construirea unei clădiri impozante care să adăpostească un muzeu, o bibliotecă și o sală de concerte. O clădire impozantă s-a realizat și în construirea  ei au fost îmbinate  mai multe stiluri arhitecturale de la neoclasic, renascentist, corintic până la elemente ale stilului gotic. Nu înșiruim  prea multe descrieri ale stilurilor regăsite, aproape fiecare parte a palatului este construită în alt stil arhitectural. De remarcat și interiorul care  pe noi ne-a fascinat. Prima încăpere –holul- decorat cu marmură de Moneasa (și la Palatul Cotroceni din București am mai întâlnit acest tip de marmură). Ferestrele și vitraliile  sunt originale, realizate în stil art Nouveau, iar pictura de pe bolta cupolei reprezintă sistemul solar și cometa Halley. Fii atent la  balustrade și feronerie care sunt  bogat ornamentate cu elemente vegetale și geometrice.  Se pare că sala de concerte ar fi sala cu cea mai bună acustică din această parte a Europei.

10 palatul culturii arad-hoinariromani

Palatul Cultural Arad

3 palatul culturii arad-hoinariromani

Palatul Cultural Arad

4 palatul culturii arad-hoinariromani

Palatul Cultural Arad

5 palatul culturii arad-hoinariromani

Palatul Cultural Arad

2 palatul culturii arad-hoinariromani

Palatul Cultural Arad

8 palatul culturii arad-hoinariromani

Palatul Cultural Arad

9 palatul culturii arad-hoinariromani

Palatul Cultural Arad

          În sala de concerte ale palatului au fost ascultați de publicul arădean și nu numai personalități precum: George Enescu –care a concertat pentru prima dată în Arad pe 8-9 decembrie 1922,  Richard Strauss, Bela Bartok, etc.

7 palatul culturii arad-hoinariromani

Palatul Cultural Arad -sala de concerte

6 palatul culturii arad-hoinariromani

Palatul Cultural Arad

        În Palatul culturii din Arad funcționează Filarmonica de Stat Arad și sediul Muzeului municipal. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina filarmonicii de unde poți obține mai multe detalii. La ultima vizită făcută de noi la acest obiectiv se auzeau zvonuri că ar intra în restaurare.

Localizare –str. George Enescu nr. 1.

-imaginile ce au completat acest articol sunt din 2014 și 2015

Share Button

1 Comment

  1. Dorina

    E un palat foarte frumos, sunt norocoasă să lucrez în apropiere, așa că-l pot admira zilnic. E în renovare acum, așa că va fi și mai frumos.

    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.