Cula Măldărescu (Duca)

 

        Într-o comună cochetă a Olteniei, pe numele ei Măldărești, ai să găsești una din cele mai bine păstrate cule. Noi am ajuns la ea de câteva ori și aproape de fiecare dată am avut parte de povești spumoase și interesante de la ghidul custode.

Dar hai să vedem ce are așa deosebit acest monument!

        Cula a fost construită în anul 1812 de Ghiorghiță Măldărescu, fiul lui Gheorghe Măldărescu, un urmaș de a lui Maldăr care a construit Cula Greceanu.

11 cula duca hoinariromani

Cula Duca

        Prin 1907 cula este cumpărată de liberalul I.G. Duca, de aici și denumirea de Cula Duca. Iar în 1962 cula intră în proprietatea statului după care în 1967 se amenajează muzeul.

         Pentru a intra și ieși din această culă ai doar o singură cale de acces. Pe noi ne-a impresionat mult interiorul acestui muzeu, tavanele și ancadramentele ferestrelor sunt decorate cu motive vegetale și animale fantastice.

5 cula duca hoinariromani

Cula Duca

2 cula duca hoinariromani

Cula Duca (interior)

1 cula duca hoinariromani

Cula Duca (interior)

3 cula duca hoinariromani

Cula Duca (Interior)

         Ca bonus în aceiași curte se află și casa memorială  I.G. Duca, care se poate vizita. Nu o rata dacă ai ajuns până aici.

Casa memorială Duca a fost construită în anul 1912 ca și casă de vacanță.

4 cula duca hoinariromani

Casa memorială I.G.Duca

7 cula duca hoinariromani

Casa memorială I.G. Duca (dormitor)

6 cula duca hoinariromani

Casa memorială I.G. Duca (biroul)

Pe scurt despre I.G.Duca

         La 26 de ani este deputat, la 38 ministru la 54 prim ministru. A mai fost ministru al educației, agriculturii și al afacerilor externe. A fost discipol a lui Spiru Haret, amic cu I.C.Brătianu și cu Gala Galaction. Dincolo de toate funcțiile și prieteniile a fost un personaj modest, iubea florile și obiectele vechi. A mai fost apropiat de Regele Ferdinand, dar și unul dintre cei mai mari teoreticieni ai liberalismului. Este asasinat de legionarii Gărzii de Fier, pe peronul gării Regale Sinaia, pe 29 decembrie 1933. În muzeu vei  găsi mobilier și obiecte de pe vremea ministrului. Cu ceva  ani în urmă într-un corp de clădire din spatele casei memoriale te puteai caza, erau 3 sau 4 camere. Acum poți vizita cele două obiective din curte dar și Cula Greceanu care este peste drum.

10 cula duca hoinariroomani

Fostele locuri de cazare (Casa memorială I.G. Duca)

         În Cula Duca, cu ani buni în urmă s-au filmat scene pentru filmele:  Iancu Jianu- Haiducul”, “Neînfricaţii”şi “Drumul Oaselor”.

       De marți până duminică porțile și ușile acestor obiective sunt deschise și te așteaptă să le vizitezi. Vei plăti o sumă modică, 3 lei.

Tu ce alte cule ai mai vizitat din România?

9 cula duca hoinariromani

Cula Duca

*imagini din 2013, 2014, 2015.

 Alte cule vizitate și despre care poți citi.

Cula Greceanu

Cula Bujoreni

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.