300 de ani de istorie au renăscut la Potlogi.
În primăvară (2016) vizitat Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi care a fost redeschis publicului.
Ne-a plăcut ce am văzut și sigur îi vom mai face câte o vizită.

Palatul Brâncovenesc-Potlogi
Ce ar fi bine să știi:
Palatul de la Potlogi a fost primul construit de voievodul Constantin Brâncoveanu din seria celor patru palate destinate fiilor săi. Construcția acestui palat a început în anul 1698 pentru fiul său Constantin. Palatul a fost dat în folosință un an mai târziu, an în care Constantin Brâncoveanu devine primul domnitor numit pe viață de către turci.
Locul unde a fost amplasat palatul nu a fost ales întâmplător, era un loc strategic între drumurile dintre București și fosta capitală Târgoviște.
Palatul a fost devastat de către turci imediat după uciderea lui Constantin Brâncoveanu și a fiilor săi (15 august 1714). Intenția lor era de a găsi aurul și comorile deținute de Brâncoveanu. Cu timpul palatul a intrat în posesia familiei Bibescu apoi a fost devastat de localnici devenind o ruină la începutul secolului XX.
Într-un final s-au găsit resurse și Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi a fost restaurat iar la finalul anului 2015 a fost redeschis publicului. A fost mobilat cu obiecte autentice din patrimoniul Complexului Muzeal Curtea Domnească, dar și unele obiecte mai noi. Prin toate acestea s-a încercat redarea a o parte din atmosfera de demult a palatului.
În complexul Brâncovenesc de la Potlogi se poate vizita parcul, palatul, biserica domnească Sf. Dumitru (construită tot de Constantin Brâncoveanu), cuhnia și droșcăria.

Palatul Brâncovenesc – Potlogi (intrarea)

Palatul Brâncovenesc -Potlogi

Palatul Brâncovenesc -Potlogi (interior)

Palatul Brâncovenesc -Potlogi (interior)

Palatul Brâncovenesc -Potlogi (interior)

Palatul Brâncovenesc -Potlogi (interior)

Palatul Brâncovenesc -Potlogi (pivnița palatului)

Palatul Brâncovenesc -Potlogi (parcul din fața palatului)

Palatul Brâncovenesc -Potlogi
Momentan, dacă vizitezi ansamblul în curând vei avea parte de cel puțin două surprize plăcute. Intrarea este încă liberă- deși pe site sunt afișate prețurile biletelor de intrare. O altă surpriză vei fi ghidat gratuit prin palat, vei auzi o mulțime de povești despre brâncoveni, palate, despre ansamblul de la Potlogi. Nu vei a vea parte de o lecție plictisitoare de istorie, așa că mergi cu încredere și vizitează acest obiectiv.

Palatul Brâncovenesc -Potlogi -Cuhnia

Palatul Brâncovenesc -Potlogi -Cuhnia (interior)

Palatul Brâncovenesc -Potlogi -Drușcăria

Palatul Brâncovenesc -Potlogi -Biserica domnească Sf. Nicolae
Poți vizita zilnic Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi, este deschis între 8:00 și 16:00 iarna si vara între 9:00 și 17:00. Mai multe detalii găsești pe site-ul oficial.
potlogul -era o bucată de material folosită de cizmari pentru a petici încălţămintea.
Din Bucureşti se ajunge cu maşina, mergând pe autostrada A1 spre Piteşti. În dreptul benzănăriei OMV (aproximativ km 40) se iese pe drumul spre Potlogi, prin Corbii Mari, drumul este asfaltat.